Соціум

Вишивальниця і ляльковий театр прославляють Тараса

В академічному театрі ляльок “Дивень” відбулася церемонія нагородження переможців обласної премії імені Тараса Шевченка.

В академічному театрі ляльок “Дивень” відбулася церемонія нагородження переможців обласної премії імені Тараса Шевченка.

Вперше за  22 роки з часу заснування престижної мистецької премії названо одразу двох лауреатів, які у своїй творчості звертаються до нетлінних творів Великого Кобзаря.
За вагомий внесок у популяризацію спадщини пророка нації рішенням комісії обласну премію імені Тараса Шевченка цьогоріч присудили колективу академічного театру ляльок “Дивень” та майстру народної творчості Ніні Гончарук.
“Колектив нашого лялькового театру працює дуже потужно, — розповідає його  керівник Алла Пундік. — Минулого року ми відпрацювали 648 вистав, на яких побували 79 тисяч юних глядачів. У репертуарі чимало вистав на національно-патріотичну тематику, які діти гарно сприймають і добре розуміють. Зокрема, вистава за творами Тараса Шевченка “Спогад” з використанням пісочної анімації. Готуючи цю виставу, творчий колектив прагнув подати її просто, доступно і зрозуміло. Думаю, це нам вдалося. В залі  під час вистави — повна тиша, а опісля, як правило, діти навперебій декламують твори Тараса Шевченка, які знають. І це свідчить про те, що такою серйозною темою ми зуміли достукатися до кожного юного серця. Тож для колективу  нагородження обласною премією імені Тараса Шевченка — дуже престижно й відповідально водночас…”
Алла Пундік нагадала також, що вистава “Спогад” — друга постановка за творами Шевченка, а  перша під назвою “Тарас” отримала гран-прі на одному з міжнародних фестивалів.
Популяризує все національне, українське, зокрема образ України, колектив через народну творчість, а також твори Лесі Українки (вистава “Лесині листи”) та планує цю тему продовжувати.
Раз по раз до теми творчості Великого Тараса звертається й майстриня-вишивальниця, володарка “Золотої голки” України, хмельничанка Ніна Гончарук. На її полотнах барвисто квітне українська природа: вишневі сади, неозорі лани, безмежна небесна блакить, усе, що щиро й самовіддано оспівував Тарас Шевченко. Творами Ніни Іванівни захоплюються не тільки подоляни, адже з виставками своїх полотен вона побувала в багатьох містах України. Майстриня професійно розписує голкою та ниткою сюжетні картини, які заворожують.
Вручаючи дипломи та премію творчому колективу лялькового театру й майстрині Ніні Гончарук, начальник обласного управління культури, національностей, релігій і туризму Ірина Трунова побажала лауреатам здоров’я й натхнення, а ще — невичерпного бажання творити, прославляючи Україну.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *