Соціум

Привіти з Грузії

Нині Грузія — одна з найдружніших країн для України підтримкою нас під час війни з Росією.

Нині Грузія — одна з найдружніших країн для України підтримкою нас під час війни з Росією. Партнерські стосунки продовжують міцніти, поріднюються міста. Так, міський голова Олександр Симчишин днями підписав меморандум про співпрацю Хмельницького з грузинським містом Руставі. І це ще не все. “Можливий подібний меморандум із містом Батумі”, — заявив 31 березня під час відкриття виставки світлин у міському музеї-студії фотомистецтв “Здраствуй, Грузіє!” секретар міської ради  Михайло Кривак.

Експозиція, що об’єднала роботи відомих українських фотохудожників, стала не просто мистецьким проектом, а символом єдності двох країн. Завдяки Національній спілці фотохудожників України та її Харківській організації, представлені роботи відомого майстра пейзажу Володимира Оглобліна, молодих фотографів Ольги Ковальської, Світлани Копи, Дарини Чупрун, Віталія Хіцана та Сергія Любецького.
Фотомайстри, подорожуючи Грузією, найяскравіші враження відобразили на світлинах. Хмельничани, зокрема, можуть познайомитися зі старовинним містом Кутаїсі. Цікавими є пейзажі старого Тбілісі, містечка Мцхета, де протікає річка Арагві.
Поряд зі світлинами міст і сільські грузинські мотиви. Відкриває обличчя українцям село Степанцмінда (більше відоме як Казбегі) поблизу підніжжя гори Казбек — символу Грузії. Дивовижні й пейзажі села Ушгулі, розташованого на висоті 2400 метрів над рівнем моря.
Крім пейзажів, зі світлин на відві-дувачів дивляться рудоволосі місцеві дітлахи, молоді та літні грузини.
Експозиція демонструє, як гармонійно поєднуються в Грузії красоти старовинних містечок, простота місцевих мешканців, їх народні традиції з сучасністю. 
Про свою подорож до Грузії досі згадують фотоавтори. “Це казкова країна з дивовижною історією. Складно передати враження словами, навіть фото не допоможуть. І досі перед очима старовинні монастирі на вершинах пагорбів, стрімкі гірські ріки, оспівані Пушкіним і Лермонтовим, зелені куточки Сванетія, Кавказ, безкрайня Алазанська долина. А неймовірна добродушність, гостинність грузинів просто вражають”, — ділиться Віталій Хіцан.
Світлана Копа згадує: “Під час прогулянки в одній із місцевих сувенірних крамниць побачили поряд грузинський і український прапори. Так тепло стало на душі. Все це доводить наше братерство”.
Одним із найповажніших гостей на відкритті експозиції став посол Грузії в Україні Міхаїл Уклеба, котрий висловив своє задоволення фотоекспозицією “Здраствуй, Грузіє!”. Він розповів хмельничанам про країну, яку представляє: “Наші країни об’єднує чимало. Нині Україна на п’ятому місці у Грузії по туризму і торгових зв’язках. У нас схожі колорит, культура… Грузія — батьківщина вина. Нині існує 550 видів цього грузинського напою. Подорожуючи Україною, зустрічав чимало грузинських ресторанів, де подають наше вино. До Хмельницького теж привезли національні частування — добре вино і хачапурі. Хочеться, щоб відвідувачі експозиції не тільки побачили Грузію, а й відчули її на смак. Познайомився і з духом вашого міста, за візит до якого вдячний місцевій владі”.
По завершенню урочистостей подяки від міського голови Олександра Симчишина послу Грузії Міхаїлу Уклебі та автору “Здраствуй, Грузіє!” Володимиру Оглобліну вручив Михайло Кривак.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *