Соціум

І неповторне слово Броніслава Грищука

Минулого четверга в обласному літературному музеї відбулася презентація нової книги відомого українського письменника, нашого земляка Броніслава Грищука “Місія схибленого доктора”.

 

Минулого четверга в обласному літературному музеї відбулася презентація нової книги відомого українського письменника, нашого земляка Броніслава Грищука “Місія схибленого доктора”.
Сам автор не зміг узяти участі у цій розмові колег та шанувальників про власну творчість та нову книгу. Проте слід віддати належне ініціатору цієї презентації, голові обласної організації Національної спілки письменників України Василю Горбатюку за організацію справжнього літературного дискурсу навколо творчого стилю Броніслава Грищука та його книги, в яку увійшли однойменний роман та дев’ять оповідань. До речі, деякі з них свого часу були апробовані нашими читачами на сторінках “Проскурова”. Наголосив на цьому і редактор нашої газети Богдан Теленько, завваживши, що ми завжди вважали за честь друкувати літературні твори та публіцистику Броніслава Грищука. Нагадаємо, що саме за гостру публіцистику на наших сторінках у передмайданні часи Броніслав Антонович та наша редакція були піддані безпрецедентному судовому тиску, який спрямовувала обласна влада часів Януковича, до речі, деякі функціонери якої, відігравши у цій історії негативну роль, і далі перебувають на своїх посадах. Щоправда, персонажі цієї історії, мабуть, і не думали тоді, що мають усі шанси потрапити у твори Броніслава Грищука, адже і серед героїв нового роману немало впізнаваних сучасників, які доволі гармонійно почуваються по сусідству з образами, скажімо, античних філософів та героїв, на кшталт Спартака тощо.
Взагалі, образ цього легендарного борця за свободу — один із чільних у новому романі Грищука, навколо нього автор сконцентровує власні відповіді на питання добра і зла, життя і смерті в бутті однієї людини і цивілізації загалом. Завдяки неповторній динаміці сюжету цього твору, письменник переміщає нас з однієї епохи в іншу, а коли повертається у нашу дійсність, ставить перед собою і нами не менш гострі питання від тих, які звучать у діалогах того ж Спартака та Спасителя, котрий в образі Незнайомця з’явився його героєві в древньому Римі задовго до свого народження. Для письменника не існує часових обмежень, проте сакраментальні питання: куди рухається сучасний світ, чи вистачить у нього сили і розуму зупинити кремлівського деміура Путіна, який став нині реальною загрозою усьому сущому на Землі, хвилюють не лише автора, але й усіх, хто читатиме цю глибокофілософську книгу.
Власне, учасники презентації націлювали її потенційних читачів на осмислену роботу з текстами Броніслава Грищука. Наголошували на цьому письменники Василь Горбатюк, Микола Мачківський, Ніна Шмурикова, Петро Маліш, Віталій Міхалевський, депутат облради Віталій Олуйко та інші. Заразом вони заочно привітали Броніслава Грищука з днем народження, який письменник відзначав 1 квітня, завжди знаходячи у цій “смішній” даті підтекст, у чому була нагода переконатися, коли цього дня ми завітали до нього додому.
Тож з роси і води вам, шановний Броніславе Антоновичу! Бажаємо сил, енергії, творчої наснаги й надалі, аби ваше неповторне літературне слово ще довго радувало нас. А ота ваша “Йорданська заметіль” на музику Миколи Балеми, яку на презентації виконали учасниці гурту “Музея”, нехай і далі дає натхнення на нові неповторні літературні сюжети…
Богдан Теленько
Фото Миколи шафінського

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *