Соціум

Приймали теплоенергетиків з усієї України

На базі КП “Хмельницьктеплокомуненерго” 22-24 березня проходила нарада-семінар  всеукраїнського масштабу.

На базі КП “Хмельницьктеплокомуненерго” 22-24 березня проходила нарада-семінар  всеукраїнського масштабу.

Місце проведення обрано Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства не випадково, оскільки тепловиробництво в Хмельницькому представлено справді по-сучасному та перспективно.
В Україні на пальцях однієї руки можна полічити підприємства, які за показниками діяльності та рівнем модернізації й переоснащення прирівняються до КП “Хмельницьктеплокомуненерго”. Саме завдяки тому, що підприємство має чіткий перспективний план на короткострокову, середню і далеку перспективу, воно не припиняє розвитку. Колектив на чолі з Володимиром Скалієм постійно займається реконструкцією та переоснащенням обладнання, завдяки чому підвищується ефективність діяльності й показники в цілому.
Наразі КП “Хмельницьктеплокомуненерго” єдине в Україні забезпечує свої потреби власновиробленою електроенергією. А між тим ще 13 років тому тут почали впроваджувати когенерацію, маючи на меті створити систему надійного забезпечення підприємства власною електроенергією. За цей період введено в експлуатацію 10 когенераційних установок загальною потужністю 4,95 Мвт. Собівартість власновиробленої електроенергії значно нижча, ніж ПАТ “Хмельницькобленерго”. Отож економія за минулий рік склала чотири мільйони гривень, а від початку впровадження — 60 мільйонів. Надлишок виробленої енергії теплопостачальники продають іншим підприємствам, маючи хороший дохід. За минулий рік він склав п’ять мільйонів гривень.
Зважаючи на виклики часу, 2014 року на підприємстві зайнялися заміщенням газу іншими джерелами енергії: на котельнях та ЦТП розпочали встановлення твердопаливних котлів і геліоколекторів. До кінця минулого року підприємство довело заплановану встановлену потужність твердопаливних котлів до 11,505 Гкал/год. (13,380 Мвт). Що ж до сонячних вакуумних колекторів, розміщених на котельнях на вулиці Свободи, 44 та Гречка, 10/1, то їх потужність — 0,106 Гкал/год. — використовується для підігріву гарячої води. Конструкція вакуумних трубок з мінімальними тепловтратами дозволяє використовувати їх навіть у зимовий період.
Упродовж 15 років тепловики замінили понад 30 км теплових мереж на попередньо ізольовані труби в двотрубному вимірі, що значно знизило втрати теплової енергії при транспортуванні її до споживачів, зменшило рівень аварійності та підвищило ефективність використання енергоресурсів. Масштабною реконструкцією охоплено всі великі котельні, встановлено понад 150 одиниць частотно-регулюючих приводів (ЧРП) на електродвигуни, що дає економію до 25% електроенергії потужності електродвигуна.
Наразі підприємство може похвалитися високим відсотком встановлення теплових лічильників на будинках споживачів та найнижчими в Україні: вартістю геокалорії — 600,17 грн./Гкал, 1 кв. м опалювальної площі — 13,72 грн., 1 куб. м  гарячої води — 37,04 грн. (з рушникосушильником) та 34,31 грн. (без рушникосушильника).
Про все це колеги, які з’їхалися з усієї України, могли дізнатися від керівника підприємства Володимира Скалія.
“Вітаю з успішним завершенням опалювального сезону. Уже зараз можна стверджувати, що минув він вдало, — звернувся до присутніх Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. — У бюджеті на 2016 рік ми заклали достатньо коштів і на оновлення техніки та мереж, і на модернізацію котелень”.
На  поточний  рік з міської казни підприємству виділено понад 10 мільйонів гривень на реконструкцію котелень, теплових мереж та придбання техніки, а також 2 мільйони — на часткове покриття витрат при встановленні лічильників тепла на будинки споживачів.
Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк, який також узяв участь у роботі всеукраїнської наради, зауважив, що ситуація в теплоенергетиці фінансово доволі непроста і сьогоднішні досягнення в галузі — перш за все завдяки ентузіазму тих, хто в ній трудиться. Першочерговим завданням тепловиків, наголосив заступник міністра, є заходи енергоощаності та енергозбереження, насамперед у сфері житлово-комунального господарства.
Учасники семінару обговорили шляхи виходу галузі теплоенергетики з кризи, а також підготовку до наступного опалювального сезону. Побували гості й на об’єктах комунального підприємства “Хмельницьктеплокомун-енерго”.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *