Соціум

Про реформу органів юстиції

Нинішнього року в Україні має завершитися реформування структур Міністерства юстиції, зокрема його територіальних органів. На базі ліквідованих районних та міських управлінь юстиції запрацюють бюро правової допомоги. Реформа повинна забезпечити повноцінний доступ населення до юридичних послуг.

Нинішнього року в Україні має завершитися реформування структур Міністерства юстиції, зокрема його територіальних органів. На базі ліквідованих районних та міських управлінь юстиції запрацюють бюро правової допомоги. Реформа повинна забезпечити повноцінний доступ населення до юридичних послуг.

На засіданні обласного прес-клубу особливості цієї реформи обговорювали представники головного територіального управління юстиції в Хмельницькій області, відділу державної реєстрації, регіональних центрів з надання безоплатної правової допомоги, громадських організацій, журналісти. Організатором засідання був Український освітній центр реформ у співпраці з Мін’юстом України в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Справедливе правосуддя”.
Реформа передбачає ліквідацію 586 територіальних органів й утворення 428 бюро правової допомоги з доступом до он-лайн послуг Мін’юсту. Як повідомив начальник головного територіального управління юстиції в області Віктор Худняк, на Хмельниччині ця реорганізація має завершитися в травні цього року, новостворені бюро правової допомоги розпочнуть роботу вже з липня. За планом реформування, ліквідовуються 21 управління юстиції районного і міського рівнів зі скороченням 25% штату. За словами Віктора Худняка, скорочення торкнеться здебільшого працівників реєстраційних служб, які зможуть перейти на роботу до органів місцевого самоврядування.   
Фінансування утворених бюро правової допомоги здійснюватиметься з державного бюджету коштів ліквідованих структур. Матеріальне забезпечення відбуватиметься також за рахунок їхньої нинішньої бази. В області таких бюро буде відкрито у 17 районних центрах, які надаватимуть без-оплатну правову допомогу в цивільних та кримінальних справах. Координуватимуть їхню діяльність уже створені чотири центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
За інформацією Григорія Гоцького, директора Хмельницького місцевого центру, торік в області за правовою допомогою звернулися 1600 громадян, а вже з початку нинішнього — понад 1100, зокрема в Хмельницькому — понад 700. Тобто, діяльність новоствореного органу користується попитом у людей, який поступово зростатиме, оскільки в центрі надається і первинна правова допомога для фахового юридичного супроводу.
Натомість для громадян відкривається можливість адміністративних он-лайн послуг завдяки електронному ресурсу — веб-порталу “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану”, що максимально спрощує доступ і заощаджує час та гроші. Участь у наданні он-лайн послуг бере і мережа публічних бібліотек за діючою програмою “Бібліоміст”, з допомогою якої можна отримувати необхідні виписки та довідки з державних реєстрів. Для уточнення актуальної інформації про безоплатну правову допомогу запроваджений єдиний цілодобовий безкоштовний номер: 0-800-213-103.
Показово, що Хмельниччина — перший регіон України, де відбулася  передача реєстраційних послуг органам місцевого самоврядування. Організатори засідання прес-клубу впевнені, що і в подальшому у проведенні реформи структур Міністерства юстиції наша область буде серед лідерів у державі.
Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *