Соціум

Потішилися любителі котів

26-27 березня у Хмельницькому вже втретє відбулася міжнародна виставка котів. “Березневі котики” зібрали понад 15 різноманітних порід із різних міст України, яких оцінювали судді з-за кордону.

26-27 березня у Хмельницькому вже втретє відбулася міжнародна виставка котів. “Березневі котики” зібрали понад 15 різноманітних порід із різних міст України, яких оцінювали судді з-за кордону.

М’якенько прилаштувавшись, смачно поївши й облизавшись, котики були готові презентувати себе відвідувачам виставки у Торгово-промисловій палаті. Цього разу до Хмельницького завітало понад сто пухнастих (і не зовсім пухнастих) чотирилапих із Кривого Рогу, Вінниці, Тернополя, Житомира, Львова, Ніжина та інших міст разом зі своїми господарями. Власники вусатих хвостатиків привезли персів, бенгалів, скоттіш-фолдів, екзотів, девон рексів, британців, шотландців, найбільших за розмірами — мейн-кунів і найменших ― сфінксів. Те, що вони в клітках, не страшно: це їхня зона комфорту. Спокійна, невимушена і водночас аристократична поведінка вусанів трохи дивувала, але самі власники стверджують: “Нічого дивного, адже наші вихованці беруть участь у різноманітних виставках і програмах вже з тримісячного віку, що покращує їх виставковий темперамент. Для відвідувачів — це красиві виставки, а для нас і наших котиків — це робота. Отже, вони так працюють”.
Охочих подивитися на молодих і перспективних тваринок було чимало. Хмельничани з дітьми стояли в черзі, незважаючи на те, що вхід на виставку платний ― 30 гривень для дорослих та 15 — для дітей. Всередині звідусіль було чути лише одну фразу: “Мамо, мамо, хочу таку кицю!”.
Керівник клубу любителів котів “Оскар”, який є організатором виставки “Березневі котики”, Юлія Шнурова розповіла: “Нашому клубу цьогоріч виповнюється п’ять років, тому вирішили влаштувати свято — виставку, подаючи оголошення у різні ЗМІ, в пошуках справжніх поціновувачів і власників породистих котів. Порадувала велика кількість учасників — набагато більше, ніж у попередні рази. Впевнена, що кожен, хто завітав на виставку, отримав масу задоволення від наших мурчиків і знайшов собі кота чи кицю до вподоби.
Загалом, господарі і ми прагнемо покращення порід, виведення чистокровних поколінь ― є над чим працювати. Для цього запросили експертів міжнародної категорії: Тетяну Тарасенко із Білорусі та Марію Саврасову з Ізраїля, які оцінювали тварин за відповідними критеріями, даючи доцільні й важливі поради у піклуванні і догляді”.
“Важливо оглядати вихованців, стежачи за їхнім розвитком. У нас на виставці присутній один із непородистих ― домашній кіт. Без сумніву, він також отримає свій приз. Взагалі займатись розведенням породистих котів — справа не з легких.  Тим, хто хоче дійсно віддатись такій справі, раджу вивчати генетику вибраної породи, будову і вподобання вихованця, відвідувати спеціальні курси і брати участь у виставках. Я цілком упевнена, що для хмельничан виставка стала корисною, адже продемонструвала методи піклування за домашніми тваринами. Ми стаємо ближчими до природи, дізнаємось більше про братів наших менших!” ― розповіла експерт міжнародної категорії з порід котів Тетяна Тарасенко.
А тим часом учасники дарма часу не гаяли: розпочались турніри й коти  по черзі змагались із однаковими за породою. Номінаціями у конкурсах були “Найкраще котеня”, “Найкращий юніор”, “Найкращий дорослий кіт” і “Найкраща доросла кішка”. Переможцям вручали емблеми, медалі і навіть кубки разом із кормом, а декому — й красиві ошийники.
Піклуватись потрібно й за непородистим котиком, якщо ви, наприклад, підібрали його на вулиці. Головне — любити тварин, адже ми відповідальні за тих, кого приручили.
Валерія Касьяр, прес-клуб
“Юний журналіст”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *