Соціум

Поточні рішення в контексті програми розвитку міста

Порядок денний 5-ї сесії міської ради склався з 80 пунктів, які охоплювали всі сфери життєдіяльності міста. Але головним питанням було, безумовно, затвердження Програми економічного та соціального розвитку міста на 2016 рік. За масштабами передбачених заходів нинішній документ значно переважає попередні. Досить лише зазначити, що запланована сума коштів капітальних вкладень перевищує 287,7 мільйона гривень.

Порядок денний 5-ї сесії міської ради склався з 80 пунктів, які охоплювали всі сфери життєдіяльності міста. Але головним питанням було, безумовно, затвердження Програми економічного та соціального розвитку міста на 2016 рік. За масштабами передбачених заходів нинішній документ значно переважає попередні. Досить лише зазначити, що запланована сума коштів капітальних вкладень перевищує 287,7 мільйона гривень.

Спільна робота розробників Програми за участю структурних підрозділів міської ради і постійних депутатських комісій визначила пріоритетні напрямки розвитку міста нинішнього року. Вони складаються з шести розділів: підвищення прозорості адміністративних процесів, забезпечення збалансованого економічного розвитку міста, поліпшення бізнес-клімату з розвитком малого та середнього підприємництва, забезпечення умов комфортного проживання, підвищення рівня соціальних стандартів та сприяння всебічному розвитку громади міста, покращення стану навколишнього природного середовища і формування екологічної культури мешканців. Характерно і показово, що пакет представлених проектів рішень порядку денного повністю вкладався у зміст обраних пріоритетів.   
Насамперед це стосувалося відповідних змін до цьогорічного бюджету за рахунок використання вільного ресурсу, котрий склався з різних джерел, зокрема через неосвоєння коштів бюджету розвитку та бюджетних залишків минулого року. Змінами передбачається реалізація численних масштабних заходів у всіх галузях міського господарства. Серед них —  будівництво і розширення мережі навчальних закладів з їх додатковим обладнанням та модернізацією освітлення, збільшення вдвічі витрат на придбання ліків для міських лікарень, реконструкція закладів культури і спорту, ремонт діючих і будівництво нових парків, коригування генплану, великі обсяги робіт з благоустрою, вдосконалення систем тепло-, водопостачання, розширення зон озеленення та багато іншого. Змінені суттєвими доповненнями статті бюджету сесія ухвалила, врахувавши пропозиції профільних комітетів і окремих депутатів.
Традиційні рішення з деякими нововведеннями стосувалися соціальної сфери. Так, сесія проголосувала зміни до комплексної програми “Піклування”, встановлення надбавок до пенсії членам Проскурівського підпілля, партизанам, колишнім політв’язням і репресованим, додаткові пільги в оплаті житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів, афганців, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, а також заслуженим донорам України. Цей список пільговиків доповнений і членами сімей загиблих учасників АТО. Соціальний характер мали і рішення щодо безоплатної передачі у комунальну власність 36 квартир, які належали ПАТ “Проскурів”, та гуртожитку на вулиці Зарічанській, 14а. Відтепер мешканці цього житла зможуть його приватизувати. Депутати зробили крок і щодо можливості документально визначити дачні та садові будинки як житлові, затвердивши відповідний процедурний порядок.

Як завжди, значне місце порядку денного займали питання землеустрою. Розглядаючи представлені проекти, сесія водночас вирішувала питання як соціального спрямування, надаючи змогу громадянам приватизувати земельні ділянки під власне житло, у гаражних та садових товариствах, так і щодо підтримки підприємницького середовища і розвитку бізнесу на території міста. Так, понад 40 земельних ділянок виставлятимуться на торги за право оренди, а кільком забудовникам дозволено реструктуризувати суму пайових внесків на розвиток соціальної та інженерної інфраструктури міста.
Показово, що цього разу при розгляді питань землеустрою і містобудування традиційних донедавна спроб лобіювання певних рішень та суперечливих голосувань з неодноразовим поверненням не було. Як підкреслив міський голова Олександр Симчишин: “Відчувається плідна підготовча робота постійних комісій”. Ця робота, до речі, сприяла проведенню пленарного засідання у стислий термін, завершивши його без обідньої перерви.
Практично без ускладнень депутати вирішили і питання майнового характеру, які мають допомогти активізувати громадську діяльність. У тимчасове безоплатне користування сесія передала приміщення міської комунальної власності обласному благодійному фонду “Патріоти України” і громадській організації “Хмельницька обласна спілка учасників бойових дій у зоні АТО” за адресами: вул. Гагаріна, 1 та Подільська, 10/1 відповідно.

Чергові кроки сесія здійснила й у площині прозорості адміністративних процесів. Так, новацією для міської влади став розгляд електронної петиції “Створення скверу імені Кузьми Скрябіна”, яка зібрала кілька сотень підписів. За цим зверненням пропонується присвоїти ім’я знаменитого музиканта скверу поблизу філармонії з боку вулиці Гагаріна. Нині ця територія відповідно впорядковується як місце відпочинку, а щодо його назви питання поки що залишається відкритим і розглядатиметься топонімічною комісією. Сприяти активізації громадян Хмельницького має реалізація спільного проекту “Відкрите місто” за участю міської ради, МБО “Фонд Східна Європа” і ГО “Хмельницька ініціатива”. Для цього сесія своїм рішенням утворила відповідну робочу групу на чолі з заступником міського голови Володимиром Гончаруком та громадським активістом Олегом Черненком.
Взаємодія влади міста і громади реалізується відповідно до положень діючого Статуту міста, зокрема при розгляді місцевої ініціативи. Нинішня сесія мала визначитися щодо трьох таких ініціатив, які стосувалися проблем забудови. Так, мешканці будинку №48 на вулиці Чехова виступили проти будівництва на їхній території будівлі єпархії УПЦ. Депутати підтримали вимоги мешканців і доручили управлінню земельних ресурсів та земельної реформи запропонувати релігійній громаді альтернативну ділянку. Олександр Симчишин відзначив, що єпархія попередньо погодилася з таким варіантом, отож якихось ускладнень не передбачається.
Натомість певні складнощі викликала інша місцева ініціатива — мешканців будинків №№34/1, 34/2 на вулиці Тернопільській. Вони вимагають скасувати містобудівні умови будівництва у їхньому дворі багатоповерхівки, яку розпочало ПМП “Лідер”. Це будівництво було заборонене рішенням виконкому ще торік, але історія мала продовження у судових інстанціях. Спираючись на постанову Вінницького апеляційного суду та пропозицію профільної постійної комісії, сесія місцеву ініціативу взяла до відома, а забудовнику рекомендувала використати надану свого часу земельну ділянку виключно на умовах договору оренди, який не передбачає її забудови.
Судова процедура може бути наслідком місцевої ініціативи мешканців будинку №31 на вулиці Панаса Мирного. Її витоки мають понад 20-літню історію. Свого часу цю прибудинкову територію було передано в оренду підприємницькій структурі, яка розпочала будівництво об’єкта комерційного призначення, маючи на це відповідні дозволи. Згодом недобудовану споруду викупили інші підприємці з намірами побудувати дитяче кафе на законних підставах. Мешканці виступили проти цього, хоча новий забудовник пообіцяв здійснити благоустрій території з облаштуванням зони відпочинку і дитячим майданчиком, підготувавши відповідний проект. Депутати заслухали обидві сторони конфлікту і дійшли висновку, що підприємці мають усі законні права на будівництво, отож ініціаторам звернення сесія рекомендувала єдиний можливий варіант: звернення до суду.
Цікаво, що серед ухвалених депутатами документів була міська програма правової освіти населення на 2016-2020 роки. З огляду на перебіг нинішньої сесії міської ради, прийняття цієї програми є актуальним.
Міська рада нинішнього скликання взяла на себе сміливість реалізувати й деякі наміри попередників, зокрема встановити графік роботи меморіалу “Вічний вогонь”. Депутати визначили дні та години запалення Вічного вогню. Так, він горітиме у Дні захисника України  — 14 жовтня, пам’яті та примирення — 8 травня, Перемоги у Великій Вітчизняній війні — 9 травня, визволення міста — 25 березня і України від німецько-фашистських загарбників — 28 жовтня. Власне, може, і зміниться назва меморіалу — наприклад, “Вогонь пам’яті”. Відзначивши, що в цьому рішенні є лише економічне, а не політичне підґрунтя, сесія питання політичного характеру розглянула наприкінці пленарного засідання. Депутати ухвалили низку проектів звернень до керівництва держави, зокрема щодо вжиття рішучих дій стосовно звільнення Надії Савченко.
Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *