Соціум

Андрій Сенченко: “Ми відкрили юридичний фронт проти російської агресії в Україні у міжнародних судах”

Днями у нашій області побував голова Всеукраїнського громадського руху “Сила права”, політик, народний депутат України трьох скликань Андрій Сенченко. Про мету його візиту у наш край, а також про діяльність громадської організації, яку очолює, та власне бачення суспільно-політичної ситуації в країні йшлося у нашому з ним діалозі.

Днями у нашій області побував голова Всеукраїнського громадського руху “Сила права”, політик, народний депутат України трьох скликань Андрій Сенченко. Про мету його візиту у наш край, а також про діяльність громадської організації, яку очолює, та власне бачення суспільно-політичної ситуації в країні йшлося у нашому з ним діалозі.

— Щодо мети мого приїзду, то вона доволі прагматична, — зауважив політик. — Наша організація нині допомагає сім’ї загиблого в АТО майора Ярослава Костишина, вашого земляка з Ярмолинецького району, похованого у селі Томашівка. Прагнемо порушити у місцевому райсуді цивільну справу про матеріальну компенсацію Росією збитків, які понесла родина через втрату годувальника. Це один із судових позовів, які ми вже підготували до Росії у різних регіонах України.
Заразом відвідав нашу юридичну приймальню у Хмельницькому, де проаналізував з нашими фахівцями перспективи такої правозахисної роботи в області. Скажу одразу, на Хмельниччині є над чим працювати, адже тут проживає багато сімей, постраждалих від російської агресії. І дуже важливо, аби ці люди з числа родин, члени яких загинули в АТО або дістали поранення, вимушені переселенці з Криму, з окупованих територій Донбасу чи прифронтової зони, усвідомили, що вони мають право на відшкодування матеріальних і моральних збитків від російської агресії у міжнародних судах.
— Наскільки дієвою, на ваш погляд, є наша судова система у розгляді таких нестандартних для неї судових позовів? Зрештою, чи вірите ви у результативність такої правозахисної діяльності у цих справах? І взагалі, які програмні засади “Сили права” у цій сфері?
— Хочу наголосити, що наша організація нічого спільного з жодним партійним проектом не має і це засаднича позиція. Добра половина наших активістів — це люди, які самі постраждали від російської агресії, як, до речі, і моя сім’я, яка змушена була виїхати з Криму.
Щодо результативності нашої роботи, то відповідь на це запитання слід розкласти на кілька позицій. Завважу також, що якби у нас не було віри та впевненості у тому, що робимо, то за цю роботу ніхто не брався б. Але треба розуміти, що на швидкий результат розраховувати не варто, адже процедура таких розглядів у міжнародних судах доволі тривала. Ми ж розпочинаємо цей шлях з розгляду позовів наших громадян в українських судах безпосередньо у місцях проживання постраждалих від російської агресії людей. А наші суди, як ви правильно зауважили, до розгляду таких позовів, скажемо м’яко, не готові. Але це  найперспективний шлях доведення цих справ до позитивних рішень проти Росії у міжнародних судах, куди наші позивачі будуть звертатися на основі розгляду позовних заяв в українських судах, які проведуть судове слідство з доведенням аргументів у кожному конкретному випадку.
Адже, скажімо, у сімей, які втратили годувальника на фронті, є своя проблематика таких збитків. У  вимушених переселенців з окупованих росіянами українських територій — інша. І тут дуже важлива первинна юридична допомога цим людям у підготовці позовних заяв, формуванні доказової бази, чим, власне, займаються наші юристи, підкреслюю, на громадських засадах, що також є дуже важливим фактором.
Нині під нашим контролем кілька категорій таких громадян — це, як я вже казав, вимушені переселенці з Криму та Донбасу, сім’ї загиблих військових та цивільних, військові, які побували в полоні, громадяни, які втратили майно. Результатом цієї роботи має стати позитивне рішення міжнародних судів, які зобов’язані будуть компенсувати збитки українських громадян, насамперед за рахунок російського майна в Україні та за її кордоном.
— А яка, пане Андрію, роль нашої держави, зокрема, Мін’юсту, МЗС, адже, наскільки знаю, у тому ж Європейському суді нині є вже немало подібних справ від наших громадян?
— Дуже важливо, що ми йдемо своїм шляхом, а про результативність у наданні правової допомоги у подібних справах у юридичних приймальнях, які, зокрема, створені державою на грантові кошти Канади, нехай говорять їхні відвідувачі. За нашою інформацією, нині в Європейському суді взято до розгляду більше тисячі таких справ, у яких понад 700 (!) відповідачем у матеріальній компенсації поряд з Росією виступає Україна. Скажете, що це нонсенс, і я з вами погоджуся, але це факт. На жаль, нині в українському судочинстві є цілі галузі, які носили лише теоретичний характер і захист інте-ресів українських громадян в міжнародних судах в тому числі. Тож цю практику слід терміново виправляти і ми, якщо хочете, у свій спосіб нині реформуємо українське судочинство на місцях, повертаючи у нього віру простих громадян. Хоча зізнаюся, це робиться з великими труднощами, але ми поставили собі за мету вже найближчим часом довести до розгляду в місцевих судах тисячі таких позовів. Нині в Україні кількість постраждалих від російської агресії обчислюється у понад два мільйони громадян. Тож прагнемо, аби подібні позови на основі рішень місцевих українських судів з’явилися у міжнародних судах. Це, так би мовити, юридичний фронт, який відкриваємо проти російської агресії в Україні на основі власної стратегії судового тиску на Кремль.
До прикладу, таким шляхом свого часу пішов Кувейт, який зазнав тільки дводенної агресії з боку Іраку. У міжнародних судах кувейтці виставили суму нанесених їм збитків у розмірі 452 мільярди доларів, з яких доведено збитки на 142 мільярди доларів та вже сплачено 40 мільярдів. Так, на ці компенсації Кувейту буде ще працювати не одне покоління іракців, які нібито не мають жодного стосунку до режиму Хусейна, який тоді там правив. Так повинно бути і з виплатою збитків українцям з боку Росії, громадяни якої також будуть зобов’язані розплачуватися за згубну для них політику Путіна.
— Але все це відбудеться, якщо режим Путіна визнаватиме міжнародне право, чого про Кремль нині не скажеш. В Іраку режим Хусейна було ліквідовано силовим методом, а в Росії подібний сценарій не передбачається, хоча міжнародні санкції роблять свою справу.
— Це вже тема окремої розмови. Проте зауважу, що майнових, фінансових активів Росії за кордоном дуже багато, тобто є правові механізми, аби законним шляхом задовольняти рішення міжнародних судів на користь наших громадян. Ніхто не каже, що все, що ми робимо, це справа одного дня чи навіть року. Але цей правовий механізм є реальним і, на наше переконання, дуже важливо провести судове слідство, так би мовити, на місцях по свіжих слідах, напрацювати безцінний правозахисний досвід, до чого ми прагнемо…
Розмовляв Богдан Теленько

Р.S. Для громадян, яких цікавить ця проблематика, повідомляємо адресу офісу громадської організації “Сила права” у нашому місті: вул. Соборна, 75, телефон 65-75-20.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *