Соціум

Скандальне будівництво триватиме

Минулої середи у господарському суді області відбулося перше слухання у справі скандального будівництва на вулиці Нижній Береговій, 2/4-б, яке ведеться поблизу річки Південний Буг (на фото). Хмельницька міська рада переконана, що забудовник ПП “Ультрасервіс” зводить будинок з порушенням закону, тому вимагає знесення споруди.

Минулої середи у господарському суді області відбулося перше слухання у справі скандального будівництва на вулиці Нижній Береговій, 2/4-б, яке ведеться поблизу річки Південний Буг (на фото). Хмельницька міська рада переконана, що забудовник ПП “Ультрасервіс” зводить будинок з порушенням закону, тому вимагає знесення споруди.

Представник інтересів Хмельницької міської ради, завідувачка юридичного відділу Лілія Демчук найперше подала два клопотання. Перше стосувалося залучення до справи третьої сторони в особі державної архітектурно-будівельної інспекції. Його суддя задовольнив без жодних заперечень адвоката ПП “Ультрасервіс” Валентина Лучковського.
А ось друге клопотання — заморозити будівництво на вулиці Нижній Береговій, 2/4-б — викликало чимало суперечок ще до початку розгляду справи по суті. Лілія Демчук переконана, що будівництво необхідно якнайшвидше зупинити, адже воно нині триває форсованими темпами навіть уночі. Тут є небезпека, що забудовник може залучати інвестиції громадян, через що виникнуть проблеми зі знесенням будинку.
“Більше того, забудовник не пускає на об’єкт спостерігачів державної архітектурно-будівельної інспекції, тому ми не знаємо, на якій саме стадії перебуває будівництво”, — зазначила Лілія Демчук.
Адвокат ПП “Ультрасервіс” усе заперечує. За його словами, замороження будівництва буде означати великі фінансові втрати його клієнта через простоювання. Якщо ж суд постановить знести цей будинок, ніяких перешкод у виконанні вироку не буде.
“Ми ще не знаємо, якою буде позиція суду у цій справі. Проте знесення будинку — це крайня санкція, закон передбачає інші види відповідальності, тому поспішати з висновками зарано. А спостерігачів не пропускали через відсутність у них відповідних дозволів”, — відповів Валентин Лучковський.
У результаті суддя відмовив у задоволенні клопотання про зупинення будівництва. Отже, зведення будинку на Нижній Береговій, 2/4-б триватиме й надалі.
Фактично решта судового слухання стосувалася цільового призначення земельної ділянки, на якій проводяться будівельні роботи. Ще у 2012 році на 20-й сесії міської ради депутати передали в оренду цю земельну ділянку ПП “Ультрасервіс” на три роки під незавершене будівництво бази відпочинку та літнього торговельного майданчика. Цей факт підтвердила Лілія Демчук і заявила, що термін оренди закінчився ще наприкінці жовтня минулого року і не був продовжений. Тому, за її словами, будівництво ведеться без будь-яких дозвільних документів.
Натомість Валентин Лучковський заявив, що всі дозвільні документи, зокрема містобудівні умови, у них є.
“Оскільки міська рада не зверталася до нас про припинення пролонгації договору оренди, його можна вважати автоматично продовженим. Більше того, ми вже виграли Хмельницький міськрайонний і Вінницький апеляційний суди, які підтвердили законність цього будівництва. Окрім того, будівельні роботи проводяться на тій відстані від річки Південний Буг, яка передбачена в законі”, — зазначив адвокат.
Найбільш загадковим виявилося питання, що раніше було на тій земельній ділянці. За словами Лілії Демчук, земля належала молокозаводу. Після його діяльності залишилися будівельні матеріали. Проте представник “Ультрасервісу” заперечив це, адже там уже було почате будівництво бази відпочинку. Тому й земельну ділянку передали, щоб завершити його.
“Якщо там заборонене будівництво, то чому ніяких нарікань не було проти попереднього орендаря? Більше того, ПП “Ультрасервіс” депутати передали землю, щоб він довів до кінця початі роботи. На що ж тоді дивилися депутати, які голосували за це рішення?” — поставив риторичне питання Валентин Лучковський.
Виникає й питання щодо цільового призначення цієї ділянки. Лілія Демчук розповіла, що його у незаконний спосіб змінив колишній головний архітектор міста Віктор Дунаєвський. Нині, за її словами, проти нього порушена кримінальна справа. Проте представник міської ради не уточнила деталі.
Логічно було б довести у суді незаконність дій Віктора Дунаєвського, а тоді вже розбиратися зі скандальними забудовами. Таких у нашому місті вистачає… Так, минулої п’ятниці під час прямого ефіру на телеканалі “Поділля-центр” міський голова Олександр Симчишин заявив, що в Хмельницькому нараховується до 20 незаконних житлових забудов, що підкріплено відповідною доказовою базою. Однак, як показало це судове засідання, у Лілії Демчук вона кульгає й в окремих моментах скочується до емоційних, морально-етичних питань. Тому, щоб інтереси громади дійсно були захищені, очевидно, позивачеві необхідно підготуватися краще. Інакше місто ризикує програти цю справу. Наступне судове засідання  заплановане на 23 березня. Саме тоді має бути присутня третя сторона в особі державної архітектурно-будівельної інспекції…
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *