Без категорії

Якщо прозвучить сирена…

Запитаннями, що робити і де ховатися у випадку реального російського вторгнення чи, як нещодавно, після чергової хвилі “замінувань”, інших провокацій і можливих терактів, раніше мало хто з нас переймався. Хіба війна так глибоко зайде? Нині наш відносний мирний спокій сприймаємо по-іншому: чи знаємо, як поводитись, коли доведеться поспіхом бігти в укриття з квартири? І чи є, власне, у вас укриття?

Ірина Тимчук, волонтерка, мешканка вул. Тернопільської:
— Найголовніше, потрібно мати вдома “тривожну” валізку з усім необхідним. Перелік цих речей є в Інтернеті. Але раджу взяти більше, щоб допомогти людям, які цього потребуватимуть. І ще: важливо знати не лише місце власного укриття, а й подбати про тих наших громадян, яким потрібно буде шукати прихисток. Насамперед, це сім’ї наших військовослужбовців зі сходу. Їм нікуди буде їхати, якщо доведеться опинитись у зоні бойових дій, окрім, як до нас. Щодо підвалу: у нашому будинку укриття немає. Тому дітей з чоловіком відвеземо до моїх батьків на Львівщину, якщо в Хмельницькому з’явиться загроза, в яку вірити, звісно, не хочеться. А самі відправимося на схід — там ми будемо більш потрібні як волонтери.

Оксана Кріцак, мешканка мікрорайону Ракове:
— Підвал будинку, де ми живемо, швидше за все, не облаштований до сховища, можливо, потрібно поцікавитись в житловому управлінні. Та й психологічно нелегко змусити себе це зробити. Думаю, наше покоління до подібної інформації ставиться легше, по-іншому. Бо моя мама, яка живе селі, попросила, щоб я купила керосину і гасову лампу зі склом, привезла їм з татом у село. А ще мама повідомила, що, про всяк випадок, розчистили місце в льоху, де картопля була, і запас закруток є. Висновок єдиний я зробила: не залишати моїх стареньких в самотності з такими думками, оточити турботою.

Марина Семенюк, мешканка панельної багатоповерхівки на вул. Прибузькій:
— У нашому будинку є підвал, але чи облаштований, не факт. Бо темно, брудно, підлога просіла від вологи, і від того зруйнувалися простінки колишніх комірок мешканців. На трубах пошкоджена обшивка, а світло є лише в одному з коридорів. Як там ховатися, важко сказати. Може, доцільно оголосити міські суботники, толоки для прибирання підвалів мешканцями? Бо ж комунальників на всіх не вистачить… Ще два роки тому на нашому будинку з’явився напис “Укриття”, але ніхто з жильців, я переконана, цим не цікавився…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *