Без категорії

Чи скресне фінансовий лід Льодової арени

Українські фігурне катання та хокей вже давно переживають період жорстокої депресії. Одна з причин — відсутність льодових ковзанок для тренувань. Відтак в Україні мають збудувати 19 льодових арен. На їх спорудження планують інвестувати 5,4 мільярда гривень, з них 4,7 мільярда виділять з державного бюджету. Отримати державну субвенцію розраховує й Хмельницький.

Про будівництво Льодового палацу в Хмельницькому, завдяки якому вдасться розвивати зимові види спорту, мова йшла ще два роки тому.
Тоді ж, у 2018 році, міська влада замовила проєктно-кошторисну документацію для його спорудження на вулиці Прибузькій, 7/3А, неподалік Палацу спорту. У 2020-му, під час формування бюджету, вже були закладені перші кошти для початку будівництва, і того ж року управління капітального будівництва департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міськради підписало угоду з переможцем тендеру на спорудження Льодового палацу. Згідно з тендерною документацією, це має бути двоповерхова споруда, арена якої насамперед призначена для занять хокеєм та фігурним катанням, з трибунами на 450 місць. На першому поверсі будуть приміщення для суддів, тренерів, медичні кабінети, туалети та каси. А на другому передбачені буфет, зали для проведення конференцій та спеціальної фізичної підготовки. Але будівництво й досі не розпочалося. В чому затримка, і чи почнуть будувати Льодовий палац в Хмельницькому цього року? На це запитання дає відповідь міський голова Олександр Симчишин:
“На Льодовий палац в нас виділена земельна ділянка, виготовлена проєктно-кошторисна документація. Ми навіть закладали кошти на співфінансування, тому що цей об’єкт так само має потрапити до переліку об’єктів, які будуються за кошти державного бюджету за умови нашого співфінансування. Але ці льодові арени мають будуватися за типовими проєктами, тому ми готові за свої кошти відкоригувати проєкт і розраховувати, що будемо в числі тих міст, які отримають фінансування з державного бюджету. Ця програма є. Федерація хокею, яка цією програмою займається, наш проєкт і наша заявка туди подані, але поки що мова про виділення реальних коштів не стоїть, і допоки цієї мови немає, доки ми не бачимо реального фінансового ресурсу, ми не можемо сказати, чи в цьому році почнеться будівництво льодової арени. Якщо кошти будуть, в нас все до того готове: земля є, проєкт є, експертизу здійснено, тендер проведено. Ми готові завтра починати будівництво”.

Євген Ковтун

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *