Без категорії

Фантазія і глина

У приміщенні експозиційної зали Хмельницької художньої школи відкрито виставку кераміки “Глина-чарівниця”, де представлено більше сотні робіт різних поколінь учнів разом з творами викладачки, талановитої художниці-керамістки Людмили Тершівської.

У сюжетному різнобарв’ї зразків найбільше експоновано національної тематики: навіяні українською піснею, картини дитинства, пов’язані з рідною домівкою і символами, успадкованими з сивої давнини, рельєфи за мотивами творів Марії Примаченко, кераміка і скульптури тварин та інше. Загалом виставлено понад сто рельєфних і скульптурних витворів з глини.
Для авторів і учасників — це довгоочікувана і знакова подія, черговий етап плідної праці, якому передували виставки творів в обласній бібліотеці для дітей і в музеї історії міста (2018 рік), в приміщенні міської ради (2021 рік). А також це початок нового етапу в житті школи. Відтепер заняття на уроках скульптури і кераміки будуть проводитись не лише в класі, а й в спеціальній майстерні, де розміщено нову муфельну піч для “випікання” глиняних виробів.
“Дитячий світ — це світ казкових фантазій, тому барвисті експонати схожі на іграшки, які дивляться на нас, запрошуючи побавитись з ними, порадіти, як і вони, Божому світу. А скільки різних птахів, пташечок і пташенят! Одних лишень сов з десяток! А моря-океани, наповнені яскравою живністю? І риби, й краби, морські коники й кальмари, спрути і скати, навіть власною персоною сам Нептун і Русалочка! Тут є й архітектурні пам’ятки, знайомі багатьом: Летичівський костел, Хотинська фортеця, привертає увагу також дитяча безпосередність у створенні яскравих рельєфів за мотивами творів геніальної українки Марії Приймаченко, а також глиняні копії з її живописних робіт…
Апріорі всі діти талановиті від народження, потрібно лише ці таланти “розбудити”, підтримати, виплекати. Дитячий світ — яскраво-кольоровий. А ще незбагненний, дієвий, чудесний і, на жаль, швидкоплинний. Поспішаймо ним насолодитись…
В експозиції можна побачити тарелі авторства Людмили Тершівської, виконані в досконалій техніці порцелянового лиття”,
— зазначила про різноплановий виставковий доробок керамістів мистецтвознавець, член НСХУ Людмила Рожко-Павленко.
Нинішня виставка кераміки “Глина-чарівниця” діятиме до весни: завітайте у казку!

Тетяна Руса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *