На наступний рік міська рада запланувала збільшення вартості харчування для дітей в дитячих садках і початковій школі. За словами міського голови Олександра Симчишина, такі зміни відбудуться з метою покращення якості вживаних дітьми страв. Так, у 2022 році сніданки в молодшій школі коштуватимуть 20 гривень, це на чотири гривні більше, ніж у році, що минає. Харчування за день у дитячих садках для дітей, віком до чотирьох років, коштуватиме 32 гривні, для старших — 36 гривень. Цьогоріч денна вартість харчування дошкільнят становила 30 гривень.
Організації харчування дошкільнят міський департамент освіти та науки приділяє особливу увагу, адже повноцінне та якісне харчування — запорука здорового розвитку дитини.
“Нами розроблено чотиритижневе меню на 2021-2022 роки. Створювали його з урахуванням вікової категорії дітей (до чотирьох років, від чотирьох до шести років). Меню враховує норми й рекомендації дієтологів, вимоги чинного законодавства. Усі страви готуються на харчоблоках закладів досвідченими кухарями. Турбуючись про юних споживачів, постійно шукаємо компроміс між державними рекомендаціями та їх вподобаннями. Смачно підкріпившись вранці, діти залишаються в гарному настрої, бадьорими протягом дня ”, — розповідає спеціаліст з харчування міського департаменту освіти та науки Ольга Гура.
На зимово-весняний період наступного року в дитяче меню додадуться нові страви, виготовлені із звичних, але необхідних для дітей продуктів. З овочевих страв дитина зможе насититися, наприклад, салатами із квашеної капусти, буряка, білокачанної капусти з зеленим горошком чи насінням соняшника, моркви та часнику, ікрою з вареного буряка. Звісно, на меню впливатиме сезонність. З м’яса та риби готуватимуть котлети, биточки, шніцелі (зі свинини), котлету по-міланськи з курячого філе, рибні сітки, запечені в сухарях, рибні їжаки з твердим сиром тощо. На гарнір дітям — тушкована капуста з овочами та курячим м’ясом, круп’яна каша булгур, куліш, картопля, банош. Десерти в запланованому меню — також пальчики оближеш. Тут і львівський сирник з морквою та сметаною, і манний пудинг, запіканки, випічка з родзинками, какао, кунжутом, сиром… Запити смакоту можна буде лимонним напоєм, компотом зі свіжих фруктів, узваром із сухофруктів чи трав’яним чаєм. Словом, — майже ресторанне меню з простих інгредієнтів.
“Розробляючи меню, прислухалися до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я і тепер надаємо перевагу цілозерновому хлібові, пастеризованим сокам, із вмістом цукру не більше 10 грамів на 100 грамів готового продукту, йодованій солі, вершковому маслу з вмістом жиру не менше 72 відсотків і сметані, жирності не менше 15 відсотків. Департамент завжди готовий йти назустріч побажанням батьків щодо організації харчування”, — додає Ольга Гура.
Ірина Салій