Культура

Дощовий “My fest”: чим запам’ятався головний молодіжний фестиваль міста?

 

У суботу, 30 червня, попри дощ, який тривав увесь день, новий молодіжний фестиваль міста “My fest” все ж таки відбувся. Але через негоду всі заходи довелося перенести з Молодіжного парку в різні заклади.

“My fest”, який прийшов на заміну “Green fest”, обіцяв бути насиченим. Його організатори — представники міського управління молоді та спорту й молодіжних громадських організацій, запланували чимало заходів, які мали б стати новинкою. Зокрема, перед початком зіркового концерту на головній сцені хмельничан і гостей міста мали смішити коміки. На території Молодіжного парку мали діяти музичні, літературні, дитячі, освітні та спортивні локації. Втім в амбітні плани втрутилася погода.

“My fest” розпочався ранковою йогою у Молодіжному парку. Попри ранкову хмарність організатори сподівалися, що тривалого й рясного дощу не буде, й встановили головну сцену. Проте невдовзі погода зіпсувалася й дощ не вщухав до кінця дня. Відтак було прийняте рішення перенести фестивальні заходи у різні заклади міста.

Акустично-літературну та мистецьку сцену перенесли в Антикафе “Друзі”. Там відвідувачі фестивалю могли послухати місцевих поетів та виконавців акустичної музики. Зустріч головної зірки літературної сцени з хмельничанами — популярного серед молоді письменника Любка Дереша — відбулася в книгарні “Є”. Там літератор презентував свій останній роман “Спустошення”, зачитав з нього уривки та відповів на запитання присутніх про суть роботи письменника.

“Книжки — схожі на дітей, вони часто з’являються тоді, коли їх не очікуєш. У цю мить ти розумієш, що потрібно відкладати всі справи й починати писати, — ділиться Любко Дереш. — Коли ж вони народжуються, стають самостійними. Коли книга з’являється на світ, вона починає жити своїм життям і будувати власні стосунки з кожним читачем незалежно від автора”.

Любко Дереш розповідає про роман “Спустошення”

Любко Дереш повідав, що у “Спустошенні” стосунки головного героя Федора з його першою дружиною Інною стали точкою кристалізації, яка задала тон усьому роману. Федір розмірковує про їхні взаємини й своє життя, намагається знайти фатальну помилку, яка підштовхнула його до світоглядної кризи — відчуття цілковитого спустошення.

“Федору минає 33 роки. Цей вік є дуже непростим для кожного чоловіка, адже саме у 33 розіп’яли Ісуса Христа. За однією з легенд, кожен чоловік у цей період має зійти на власну Голгофу і повисіти на хресті. Так він має заплатити ціну за те, що стає кимось, що наважується стати “сином людським”. Власне питання, що ж означає бути “сином людським”, є ключовим для роману “Спустошення”, — зазначив Любко Дереш.

Після презентації роману присутні могли сфотографуватися з улюбленим письменником і взяти в нього автограф.

Паралельно в обласній бібліотеці для юнацтва працювала локація розвитку. Там відвідувачі фестивалю могли зіграти в інтелектуальні та веселі настільні ігри й випробувати свою риторичну майстерність у дебатному турнірі.

Дощ також не завадив проведенню турнір із баскетболу 3х3 “My fest 3х3 cup”. Його перенесли у ДЮСШ №3. Змагання проводились у трьох категоріях — чоловіки, жінки та юнаки U-18. Участь у грі взяли 40 команд з різних міст України.

У результаті напруженої боротьби в категорії юнаків U-18 перемогу виборола команда “Starlife” (Чернівці). Другу й третю сходинку посіли “DiDiBao” (Кам’янець-Подільський) і БК “Житомир”. Серед чоловіків у відповідно трійку переможців увійшли команди “DiDiBao-1” (Кам’янець-Подільський), “ПромБудСфера” (Луцьк) і “Лавіс” (Рівне). Серед жінок — “UKRAINE U18” (Бердянськ, Переяслав і Одеса), срібні призери команда “Мобі” (Бровари) і “Група здоров’я”.

Команда “DiDiBao” (Кам’янець-Подільський) з начальником міського управління молоді та спорту Сергієм Ремезом. Фото зі сторінки у Facebook Федерації баскетболу Хмельницької області.

“Ми зібралися з різних міст і утворили збірну України зі стріт-болу,— розповідає представниця команди “UKRAINE U18” Вероніка Космач. — Об’єднатися було нескладно, адже знаємо одна одну давно. Ставимо собі завдання набратися досвіду, зробити висновки про хиби і переваги гри команди, щоб могти далі успішно виступати на міжнародному рівні”.

Переможці отримали грошові призи й спортивні відзнаки.

Гурти головної сцени виступили у пабі “Hot Club”, де зібралося навіть більше хмельничан, аніж міг вмістити заклад. Тому частина відвідувачів насолоджувалась електронною музикою надворі.

Концерт у “Hot Club” розпочав молодий київський гурт “From Subway To Soul”, який грає в оригінальному жанрі — фанк-метал. Не менш оригінальну музику з використанням двох барабанів презентував інший київський гурт “The same toy”. “Farinhate” (Рівне) поєднав грув-метал і металкор, а “Karna” (Івано-Франківськ) — це справжній гуцул-метал, який є сумішшю важкої музики й етнічних мотивів. Втім найтепліше хмельничани зустріли головного хедлайнера фестивалю — співака Ivana Navi, який грає поп-музику й хауз.

Виступ гурту “The same toy”

Крім того, під час концерту розіграли цінні подарунки від партнерів “My fest”, зокрема, квитки до кінотеатру.

На жаль, через примхи погоди багато родзинок фестивалю залишилися не реалізованими. Проте організатори обіцяють їх презентувати наступного року.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *