Соціум

Небезпечний сальмонельоз

Сальмонельоз належить до інфекційних хвороб тварин, що можуть вражати і людей, має фекально-оральний механізм передачі, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації, зневоднення, навіть сепсису.

Сальмонельоз належить до інфекційних хвороб тварин, що можуть вражати і людей, має фекально-оральний механізм передачі, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації, зневоднення, навіть сепсису.

 

Сальмонельозу характерні швидке поширення, важкий перебіг, особливо у дітей раннього віку і літніх людей. Він може спровокувати виникнення чи загострення інших хронічних захворювань. У Хмельницькому за 10 місяців цього року зареєстровано 119 поодиноких випадків сальмонельозу в побуті, із них 15 — сімейних, що на 17 випадків більше, ніж минулоріч.
Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів. Вони можуть бути життєздатними у воді до трьох місяців, у кормах тварин — до 1,5 року, у м’ясі та яйцях — до семи місяців, у заморожених продуктах, висушених фекаліях — до двох років. У молочних і готових м’ясних продуктах сальмонели здатні розмножуватись при оптимальній температурі довкілля. Бактерії стійкі до соління, копчення. Для їх знищення необхідна тривала термічна обробка.
Джерелом та резервуаром збудника найчастіше є велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури. Сальмонели забруднюють і яйця птахів, особливо водоплавних.
У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. У продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, а й швидко розмножуються.
Епідеміологічна небезпека м’яса різко зростає при його подрібненні (фарш) та зберіганні м’ясних страв у теплі. Забруднення м’яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, при зберіганні, транспортуванні, кулінарній обробці й реалізації продукції. Дуже небезпечні гусячі й качині яйця, які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу. Почастішали випадки зараження курячих яєць. Збудників навіть виявляють у яєчному порошку.
Вода у поширенні сальмонельозу відіграє відносно незначну роль. Реальну епідеміологічну й епізоотичну небезпеку становить вода відкритих водойм, яка інтенсивно забруднюється неочищеними стічними водами тваринницьких ферм, пташників, боєнь, м’ясокомбінатів.
Щоб не захворіти на сальмонельоз, слід не вживати недостатньо термічно оброблене м’ясо, вироби з нього, сирі рибу й молоко, яйця, дотримуватися технології приготування страв, особистої гігієни.
При клінічних проявах сальмонельозу: висока температура, пронос, блювота, необхідно звернутися до лікаря і не займатись самолікуванням.
Л.Мартиненко, лікар-епідеміолог міськрайонного відділу лабораторних досліджень

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *