Соціум

Кадрові ротації у хмельницьких школах

Розставити усі крапки над “і” щодо кадрових питань у місцевих навчальних закладах минулої п’ятниці вирішили у міському управлінні освіти. Щоб зняти певну напругу навколо непродовження контрактів для деяких директорів шкіл та дитячих садків, начальник управління Роман Миколаїв розповів, чому хмельницька влада пішла на цей крок.

Розставити усі крапки над “і” щодо кадрових питань у місцевих навчальних закладах минулої п’ятниці вирішили у міському управлінні освіти. Щоб зняти певну напругу навколо непродовження контрактів для деяких директорів шкіл та дитячих садків, начальник управління Роман Миколаїв розповів, чому хмельницька влада пішла на цей крок.

Очільник міської освіти зазначив, що з самого початку не було секрету, що контракти з багатьма директорами не будуть продовжені. З приходом на посаду начальника він одразу заявив, що директорський склад навчальних закладів буде омолоджуватися. 12 липня Роман Миколаїв розмовляв з кожним очільником, з яким не продовжать контракт, і пояснив, чому так сталося.
За його словами, у міської влади немає жодних претензій до їх освітянського професіоналізму, тому кожному запропонували вчителювати або в рідному навчальному закладі, або в будь-якому іншому. Більшість з нині вже колишніх директорів погодилися. Кадрові зміни почалися через потребу в якісних менеджерах, які розвиватимуть навчальні заклади.
“Освітня галузь — найбільша в місті, її бюджет складає майже півмільярда гривень, відповідальність за які несе начальник управління освіти і його заступники. Директори шкіл — це працівники нашого управління, які представляють інтереси виконавчих органів влади і відповідальні за збереження комунального майна. Тому в умовах безпрецедентного фінансування цієї галузі за всю історію незалежності потрібні командна гра та гарантії, що ці гроші не осядуть у чиїхось кишенях”, — наголосив Роман Миколаїв.
Проте такі зміни не сприйняли у деяких начальних закладах. Зокрема, у СЗОШ №6 та ліцеї №17, представники яких почали вимагати залишити їхніх директорів. Вони скаржилися, що міська влада не хоче називати причини непродовження контрактів і не радиться з ними.
Роман Миколаїв пояснив, що контракти, які підписувалися з директорами, є типовою формою контролю, яку не можна змінювати. Згідно з його 29 пунктом, якщо контракт не продовжується з тією чи іншою особою, він вважається припиненим. Закон не вимагає надавати пояснення чи обґрунтовувати його непродовження.
Ще 1999 року в нашому місті була подібна ситуація. Тоді з багатьма директорами навчальних закладів також не продовжувалися контракти. Представники шкіл мітингували й зверталися до судів, але ті підтримали позицію тогочасної міської влади, адже та чинила законно.
“Насправді я радий, що люди протестують і захищають свою позицію — це ознака сформованого громадянського суспільства. Але є закон, якого ми повинні дотримуватися. Був би радий, якщо відповідальність за обрання нового директора лежала на трудових колективах, а не на управлінні. Проте законотворець так не зробив, щоб уникнути зловживання  владою директорів. Нині вже є приклади, коли очільники навчальних закладів дійсно зловживають владою і їх сприймають як монархів”, — зазначив він.
З позицією очільника освіти погоджується голова громадської ради при міському управлінні освіти Андрій Попик (громадський активіст, а не колишній директор СЗОШ №6 — авт.). Він переконаний, що директорам шкіл не варто надовго засиджуватися на одному місці, вони повинні розвиватися.
“Якщо директор працює погано — його потрібно звільнити. Якщо ж він упродовж трьох років показує гарні результати, він може очолити іншу школу, керманич якої справлявся гірше. Це буде давати рух і розвиток”, — наголосив він.
Отож цьогорічні кадрові ротації в міських навчальних закладах майже завершилися. Без очільників поки  лише кілька шкіл та садків. Навіть у СЗОШ №6 усе закінчилося мирно: місце Андрія Попика посів кандидат історичних наук Сергій Ткач.
З кожним із новопризначених директорів контракт підписано на рік, щоб можна було проаналізувати, наскільки якісно вони справляються з покладеними на них повноваженнями. Також після трьох місяців роботи директори прозвітують перед громадськістю про досягнуті результати. Це допоможе виявити, чи в якійсь зі шкіл присутні побори.
А ось наступного літа на Хмельницький потенційно чекають ще масштабніші кадрові ротації, адже тоді закінчуються контракти в 14 очільників навчальних закладів, яких цьогоріч ніхто чіпав. Тоді переглядатимуть і доцільність продовження контрактів зі щойно призначеними директорами. Хто ж залишиться на посаді, а хто попрощається з директорським кріслом — побачимо вже наступного року.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *