Соціум

Соціальні та стратегічні питання сьомої сесії

Депутати міської ради вкотре довели, що можуть працювати напрочуд ефективно й згуртовано. Минулої середи вони спромоглися ще до 16.00 розглянути понад 80 питань порядку денного сьомої сесії міської ради. Окрім того, заслухали низку звітів про ситуацію в Хмельницькому та почули гострі проблеми, які турбують громадськість.

Депутати міської ради вкотре довели, що можуть працювати напрочуд ефективно й згуртовано. Минулої середи вони спромоглися ще до 16.00 розглянути понад 80 питань порядку денного сьомої сесії міської ради. Окрім того, заслухали низку звітів про ситуацію в Хмельницькому та почули гострі проблеми, які турбують громадськість.

Найголовнішою частиною сьомої сесії, без перебільшення, можна назвати внесення змін до бюджету міста на 2016 рік. Завдяки його перевиконанню за перше півріччя цього року на всі важливі галузі депутати виділили додатково 252 мільйони гривень.
Отож за півроку нашому місту вдалося перевиконати бюджет на понад 120 мільйонів гривень, що складає 133,3% запланованих показників. Загалом Хмельницький за цей період отримав більше мільярда гривень. Досягнути таких результатів, найперше, допомогла децентралізація державних фінансів. Проте не останнє місце займає робота міської влади у напрямку зменшення тіньової зайнятості та тіньової зарплати. Це підтверджують цифри. Так, на 51,1 мільйона гривень більше місцевий бюджет отримав за рахунок податку на доходи фізичних осіб. Окрім того, Хмельницький має додаткові надходження від депозиту, які склали 8 мільйонів гривень.
“На депозиті лежать уже розподілені кошти, але поки тривають тендерні процедури, ці гроші приносять нашому місту додатковий прибуток. Нині одними з головних напрямків виділення коштів з бюджету є фінансування галузей міської освіти й медицини. Так, ми з самого початку декларували боротьбу з “добровільними” внесками у школах. Вирішили не йти популістським шляхом, а виділити з бюджету кошти на фінансування фонду школи в розмірі 100 гривень на дитину. Тобто на цю статтю батькам з 1 вересня не доведеться здавати гроші. Також до початку  навчального року закінчимо будівництво нового дитячого садочка у мікрорайоні Ружична. На цьому не ставимо крапку й почнемо будівництво НВК на Озерній та садочків у Лезневому та Гречанах. Загалом я задоволений виконанням бюджету й до кінця року витрачені кошти покажуть чіткі результати”, — наголосив міський голова Олександр Симчишин.
Окрім того, завдяки перевиконанню бюджету до кінця цього року в Хмельницькому з’являться сім додаткових тролейбусів. До того ж територіальний центр соціального обслуговування стане першим комунальним закладом, який отримає у власність електрокар вартістю 420 тисяч гривень. Цей автомобіль буде призначений для надання допомоги вдома підопічним центру. За словами керівника центру, депутата міської ради Ірини Ковальчук, спочатку розглядалося питання купівлі звичайного автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння та добудови туалету. Проте розробити проектно-кошторисну документацію та провести будівельні роботи до кінця цього року не вдасться.
“Тому ми вирішили, що замість звичайного автомобіля потрібно купити електричний. Це з часом суттєво зекономить кошти, які б витрачалися на бензин і мастила. Більше того, у нашому місті вже з’явилися кілька електрозаправок, тому жодних проблем з обслуговуванням авто не виникне”, — наголосила Ірина Ковальчук, чию пропозицію депутати підтримали майже одноголосно.

У контексті питань енергозбереження та екології варто відзначити Програму енергоефективної модернізації внутрішнього та зовнішнього освітлення м. Хмельницького на 2016-2017 роки, за яку проголосували 39 депутатів. Основною метою цієї програми є забезпечення якісного освітлення, яке суттєво зменшить витрати на електроенергію та викиди вуглекислого газу, котрий є однією з причин кліматичних змін. Упродовж двох років у місцевих школах, комунальних підприємствах, на дорогах, пішохідних зонах буде замінено значну частину старих лампочок на світлодіодні. Це коштуватиме місту майже 34 тисячі гривень, зате у майбутньому зекономить значно більше.
Також депутати прийняли нову Програму енергоефективності, енергозбереження і термомодернізації багатоквартирних будинків на 2016-2020 роки, яка, за словами Олександра Симчишина, буде доступнішою за свою попередницю.
Не забули міські обранці й про сміттєзвалище. Вони хочуть нарешті вирішити проблему з біогазом, який накопичується на території полігону. Саме він є основною причиною більшості пожеж на сміттєзвалищі, що отруює міське повітря. Більше того, надмірне накопичення газу може стати причиною вибухів. Тому депутати проголосували за стратегію будівництва та експлуатації комплексу зі збору й утилізації звалищного газу, який, скоріше за все, будуть переробляти на електроенергію.

Депутати також підтримали міську галузь охорони здоров’я. На неї додатково передбачили 22 мільйони гривень, зокрема 4,9 мільйона на придбання нового медичного обладнання, 4 мільйони — на оновлення матеріально-технічної бази, 500 тисяч гривень — на безкоштовне обстеження громадян у міській лікарні на магнітно-резонансному томографі та 315 гривень — на хворого для покупки важливих медикаментів. Окрім того, вони нарешті проголосували за перетворення колишньої залізничної вузлової лікарні, що у мікрорайоні Гречани, на Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр, а також погодили створення двох центрів первинної медико-санітарної допомоги. Про важливість цих дій йшлося в інтерв’ю з начальником міського управління охорони здоров’я Борисом Ткачем у “Проскурові” за 14 липня 2016 року.

Не менш важливою є спроба міських обранців впорядкувати будівельну галузь Хмельницького. Для цього більшість проголосувала за запровадження засад державно-приватного партнерства під час будівництва багатоквартирних житлових будинків на земельних ділянках, які перебувають у постійному користуванні виконавчих органів міської ради та комунальних установ.
За словами депутата міської ради Андрія Кветка, цей документ висуває перед забудовниками низку вимог, що дозволяє відмежувати добросовісний бізнес від фірм-одноденок. Останнім цікавіше освоїти використані гроші, а ось якість будівельних робіт їх мало хвилює. Його пропозицію підтримав Олександр Симчишин, який назвав її революційною. До того ж Андрій Кветко наголосив, що вже інші міста цікавляться можливістю запровадження аналогічних заходів і хотіли, щоб Хмельницький поділився отриманим досвідом.
Так компанії, які хочуть будувати на земельних ділянках, які перебувають у постійному користуванні виконавчих органів міської ради та комунальних установ (таких в обласному центрі нараховується до 20), будуть вибиратися на конкурсних основах. Причому забудовник повинен мати досвід проведення будівельних робіт у Хмельницькому не менше трьох років, а його сформований статутний фонд має складати не менше 10 мільйонів гривень.
“Хочу наголосити, що це стосується лише тих земельних ділянок, які вже давно перебувають у постійному користуванні комунальних установ. Нові ділянки видаватимуться лише через аукціон. Це принципове рішення приймаємо для того, щоб убезпечити хмельничан від недобросовісних забудовників, адже до мене неодноразово приходили люди і жалілися, що забудовник не зробив ліфт чи освітлення”, — запевнив міський голова.
Депутат міської ради Віталій Худецький доповнив, що список цих земельних ділянок повинен бути опублікований на сайті міської ради та в газеті “Проскурів”, щоб хмельничани завчасно знали, де може проходити будівництво. Також він зазначив, що потрібно оприлюднити перелік земельних ділянок, які даються під будівництво церков.
“Ми вже стикалися з випадками, коли брали землю під будівництво храму, а по факту зводили маленьку капличку й будинок поряд. У майбутньому потрібно уникати таких інцидентів”, — наголосив Віталій Худецький.

Серйозні зміни чекають і міське управління освіти. Через кілька місяців воно припинить своє існування, а на його базі буде створений департамент освіти і науки. Важливість такого переформатування пояснив начальник міського управління освіти Роман Миколаїв.
“На баланс міста передані професійно-технічні навчальні заклади, проте в нашому управлінні немає стільки спеціалістів, щоб професійно могли ними займатися. Департамент зможе пристосувати діяльність цих навчальних закладів до вимог часу, спільно з представниками бізнесу визначити, яких спеціалістів потребує місто”, — зазначив він.
А ще депутати вислухали звіти керівника місцевої прокуратури Валерія Зайця, головного лікаря міської лікарні Володимира Розгонюка, заступника головного лікаря з економічних питань міської дитячої лікарні Алли Башлачової, начальника патрульної поліції Олега Костенка.
Також до депутатів звернулася представниця батьківського комітету СЗОШ №6 Світлана Янюк. Її виступ був присвячений захисту директора СЗОШ №6 Андрія Попика (не плутати з громадським діячем Андрієм Попиком), з яким нещодавно закінчився контракт і на підтримку якого під стіни міської ради прийшли трохи більше десятка представників цього навчального закладу. Вони хочуть, щоб з їхнім директором міська влада підписала новий контракт, адже вважають його справжнім професіоналом.
Олександр Симчишин і Роман Миколаїв запевнили, що вивчатимуть це питання. Проте вони не сумніваються у здібностях Андрія Попика як вчителя, а розмірковують над його менеджерськими вміннями. Це зрозуміло, адже міські заклади цього року отримують безпрецедентне фінансування, саме тому й вимоги до їхніх очільників значно серйозніші.

Не оминула сьому сесію міської ради проблема, з якою стикнулася дитяча музична школа №1 ім. Миколи Мозгового, — будівництво двоповерхової споруди, про що ми писали у попередніх номерах “Проскурова”. З цим питанням до депутатів звернувся тимчасово виконуючий обов’язки голови ГО “Правий сектор Хмельниччини” Олександр Чорний.
“Тимчасово виконуючий обов’язки директора музичної школи Микола Бухта уклав договір з приватним забудовником на будівництво офісних приміщень з паркінгом на території школи. Хочу зазначити, що ця угода не була обговорена на профільних депутатських комітетах та укладена без рішення виконкому. На це повинні звернути увагу представники прокуратури. Якщо так триватиме й надалі, то кожен директор дитсадка чи школи зможе укладати подібні договори й територія місцевих навчальних закладів буде забудовуватися. До того ж приміщення школи є архітектурною пам’яткою. Тому ми хочемо, щоб ви дали цій ситуації свою оцінку та посприяли припиненню будівництва”, — наголосив він.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *