Соціум

Роботи у центрі міста

Наше місто має потенціал у розвитку новітніх технологій та програмування. Поступ у цій сфері може посилити економічну спроможність Хмельницького та України. Ці оптимістичні думки зароджувались у відвідувачів фестивалю “Hi-tech пікнік”, організованого в суботу на майданчику ТРЦ “Либідь Плаза” активістами ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”.

Наше місто має потенціал у розвитку новітніх технологій та програмування. Поступ у цій сфері може посилити економічну спроможність Хмельницького та України. Ці оптимістичні думки зароджувались у відвідувачів фестивалю “Hi-tech пікнік”, організованого в суботу на майданчику ТРЦ “Либідь Плаза” активістами ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”.

Відвідувачів фестивалю “Hi-tech пікнік”, напевно, найбільше здивувало те, що у нашому місті є безліч молодих винахідників та підприємців, які займаються інноваційними технологіями. Хтось акцентує увагу на програмуванні, хтось захоплюється робототехнікою, а хтось створює винаходи для легкої промисловості… Але проблема в тому, що про цих людей жителі обласного центру знають мало або не знають узагалі. Тому не дивно, що чимало хмельничан вважають своє місто “базарним” і не бачать альтернатив торгівлі. Саме ці стереотипи ведуть нас у нікуди.
Першими, хто намагається зламати ці шаблони, є освітяни. Виявляється, деякі місцеві навчальні заклади можуть запропонувати чудову базу для тих, хто цікавиться технологіями майбутнього. Найбільші виставкові стенди належали Хмельницькому національному університету. На них була представлена низка наукових напрацювань студентів та працівників цього вишу. Значна частина таких розробок є інноваційними, тобто або ніхто з науковців раніше цим не займався, або технології пропонують нові підходи для покращення виробництва, підвищення його енергоефективності…
“Ми вирішили презентувати хмельничанам розробки наших студентів, які вони створили в рамках дипломних проектів та науково-технічних гуртків. Наприклад, під час роботи в одному з гуртків студенти власноруч виготовили 3D-принтер, на якому можна надрукувати будь-яку пластикову модель — від прикрас до деталей та проектів будинків, що надзвичайно полегшує роботу науковців. Це розширює знання та вміння студентів, адже в сучасному світі майже нікому не потрібні вузькоспеціалізовані працівники. Тому ми пропонуємо поєднувати вивчення стандартної механіки й електромеханіки з заняттями з програмування, промислової електроніки, моделювання…Такі спеціалісти будуть потрібні й на вітчизняному виробництві, й на закордонному”, — переконаний доцент кафедри машин та апаратів ХНУ Володимир Онофрійчук.
Щоб опанувати ази створення новітніх технологій, наприклад, робототехніки, хмельничанам нині не потрібно чекати закінчення школи. Діти віком від 8 років можуть отримувати такі знання у школі робототехніки “Boteon” на базі навчального закладу “Мої обрії”, що на проспекті Миру, 57/4. Там діти освоюють основи створення пристроїв та роботів, квадрокоптерів, знайомляться з 3D-принтерами та біоелектронікою.
“Для навчання майбутніх науковців та винахідників маємо чудову базу — універсальний конструктор, цілий набір різноманітних датчиків, приладів, плат для програмування, які можна поєднати у робочий механізм. Унікальним і цікавим нині напрямком є біомедицина. Так, поєднавши різні датчики, які вимірюють показники тіла, можемо створити навіть детектор брехні”, — розповів керівник проекту в школі “Мої обрії” Віталій Світак.
На фестивалі “Hi-tech пікнік”, окрім експозицій навчальних закладів, були представлені проекти місцевих винахідників, які намагаються комерціалізувати свої інноваційні розробки. Такі винаходи стосуються різноманітних галузей — альтернативні джерела енергії, легка промисловість, енергозберігаюче обладнання, IT-сфера. Так, доволі амбітним є стартап “ІнтехIDEA” двох молодих хмельницьких інженерів Сергія Корсуна та Єгора Коваля. На фестивалі вони презентували низку власних розробок, які можуть стати незамінними у легкій промисловості. Це — проміжні швидкі сушарки, колесо з механічною розгорткою зображення, системи керування конвеєром, автопілот для сільськогосподарської техніки, блок керування тунельною сушаркою, інвертори.
“Наша система “FireFlies”, наприклад, може зацікавити велосипедистів. Вона ставиться на колесо велосипеда і з кожним його обертом проектує на ньому будь-яке запрограмоване зображення, навіть власне фото. Тобто “FireFlies” можна розцінювати як забавку, але вона підвищує рівень безпеки руху в нічний час. Також її можна використовувати у рекламних цілях”, — зазначив Єгор Коваль.

Іншим не менш важливим блоком “Hi-tech пікніку” став форум, присвячений розвитку технічних інновацій у Хмельницькому.
“Наша мета — дати зрозуміти, що світ рухається надто швидко, й маємо хоча б не відставати від сучасних тенденцій. Україна зможе подолати економічні проблеми лише тоді, коли почне продукувати якомога більше високотехнологічних товарів з високим рівнем доданої вартості. Потрібно вирішити, яке місце у цьому займе Хмельницький”, — наголосив перед початком форуму голова ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” Степан Кушнір.
Першим слово взяв заступник міського голови Володимир Гончарук, який запевнив присутніх, що хмельницька влада зацікавлена у розвитку інноваційних технологій у нашому місті. Для цього вона готова робити усе, що в її силах. Найперше — викорінювати зі своїх лав корупційну складову, проте багато проблем є системними й залежать від  центральної влади. Також Володимир Гончарук зазначив, що ще одним показником готовності до змін є запровадження у місті низки електронних сервісів, які роблять владу прозорішою та спрощують взаємозв’язок з нею. Наприклад, це проекти “Відкритий бюджет”, “Відкрите місто”, системи електронних закупівель “ProZorro”, електронних петицій, надання адміністративних послуг через мережу Інтернет “iGov”.
“Усі ці проекти були створені силами громадських активістів. У результаті Хмельницький — один із лідерів в Україні з надання адміністративних послуг через Інтернет та впровадження електронних технологій у різні галузі міської влади. Невдовзі ми запустимо новий сайт міської ради, який стане зручнішим для користування та більш функціональним. Ми відкриті до нових пропозицій з боку активної громадськості, адже саме зараз маємо об’єднуватись і змінювати наше місто”, — наголосив Володимир Гончарук.
У залученні українських та іноземних інвестицій у розвиток хмельницьких інноваційних технологій нині може допомогти Агенція сталого розвитку “ASTAR”, про яку розповіли її співзасновники Дмитро Василенко та Світлана Карван.
“У своїй науковій роботі я зіштовхнулась з проблемою, що наука та бізнес не розуміють одне одного. Тому мета Агенції “ASTAR” — налагодити між ними діалог. Це надзвичайно важливо для розвитку Хмельниччини, інакше перспективні науковці та винахідники й надалі не будуть поміченими та затребуваними на Батьківщині, тому емігруватимуть туди, де їх цінують”, — твердо переконана Світлана Карван.
Залишаються питання, наскільки швидко Хмельницький дійсно зможе знайти своє місце у світовому поступі, проте почуте й побачене змушує оптимістичніше дивитись у наше майбутнє.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *