Соціум

Відродження великого футболу в Хмельницькому

Після трирічної перерви у нашому місті почав відроджуватися професійний футбол. Якщо прес-конференція представників футбольного клубу “Поділля”, яка відбулася минулої п’ятниці в обласній федерації профспілок, водночас вселяла надії та побоювання, то недільний матч наших спортсменів проти миколаївського “Суднобудівника” розставив всі крапки над “і”.

Після трирічної перерви у нашому місті почав відроджуватися професійний футбол. Якщо прес-конференція представників футбольного клубу “Поділля”, яка відбулася минулої п’ятниці в обласній федерації профспілок, водночас вселяла надії та побоювання, то недільний матч наших спортсменів проти миколаївського “Суднобудівника” розставив всі крапки над “і”.

Здавалося, що 11 листопада 2013 року історія професійного футболу в нашому місті завершилася. Тоді хмельницький футбольний клуб “Динамо” зіграв свій останній матч у чемпіонаті України серед команд другої ліги і припинив існування через відсутність коштів. Проте через три роки історія зробила новий виток і в місті з’явився новий футбольний клуб, який отримав назву ФК “Поділля”, президентом якого став Євген Бейдерман. Гратимуть хмельницькі футболісти у чемпіонаті України з футболу серед команд другої ліги, в якій змагаються до 17 команд.
Створення ФК “Поділля” фактично почалося з нуля. Прикметно, що його склад є наймолодшим серед команд другої ліги: середній вік спортсменів — 18-20 років. Більшість із них — вихованці дитячо-юнацького футбольного клубу “Поділля”, які раніше грали виключно в аматорській першості України та чемпіонаті області.
Нині ж спортсмени роблять перші кроки у професійному футболі. Їхній перший офіційний матч у рамках кубка України завершився поразкою. 20 липня у Вінниці наші футболісти поступилися команді “Нива-В” з рахунком 3:1. Після цього їм довелося припинити боротьбу в турнірі.
“Ми не мали жодних сподівань на перемогу, граючи з такою досвідченою командою, як “Нива-В”. Найперше, хотіли побачити свій реальний рівень гри, адже раніше грали лише дружні матчі, які не дають пов-ної картини. Після Вінниці змогли оцінити всі свої хиби та переваги”, — зазначив Євген Бейдерман.
За його словами, представники ФК “Поділля” не розраховують у найближчому часі лише на перемоги. Найперше, вони дивляться у майбутнє й хочуть розбудовувати футбольний потенціал міста, залучаючи до цього виду спорту молодих і талановитих хмельничан, які згодом зможуть стати професійними футболістами.
У цьому їм готова допомагати міська влада. Так, 20 липня на сесії міської ради депутати дозволили ФК “Поділля” безкоштовно грати й тренуватися на центральному стадіоні Хмельницького. Окрім того, міська рада виділила з бюджету 1 мільйон гривень на розвиток футболу.
“Хочу подякувати міському голові Олександру Симчишину та депутатам міської ради за безпрецедентну допомогу. Впродовж останніх семи років жодна міська влада не була готова настільки серйозно підтримувати розвиток футболу в Хмельницькому”, — наголосив Євген Бейдерман.
Виконуючим обов’язки головного тренера ФК “Поділля” став відомий на Хмельниччині та за її  межами футболіст Віталій Балицький. Допомагає йому в роботі Олександр Ірклієнко.
Перед недільним матчем Віталій Балицький був надто обережним в оцінках, адже спортсмени ФК “Поділля” поки що мають мало досвіду в таких турнірах. Як виявилося, наші футболісти, попри молодий вік, готові боротися за славу Хмельницького.
Гра із “Суднобудівником” обіцяла бути важкою, адже тренером миколаївчан є громадянин США Денніс Люкерс, який має тренерську ліцензію УЄФА категорії А. Окрім того, клуб спонсорують англійці.
Щоб на власні очі побачити відродження професійного футболу в обласному центрі, на стадіоні “Поділля” зібралося до п’яти тисяч хмельничан.
Наші футболісти грали у традиційній біло-блакитній формі, а гості — у темно-синій.
У першому таймі хмельничани зуміли повністю оволодіти ігровою й територіальною перевагою. Але ця перевага їм не допомогла і хлопці так і не спромоглися забити жодного м’яча у ворота суперника.
Ситуація кардинально змінилась у другому таймі. На 52-й хвилині перший гол забив капітан ФК “Поділля” Алішер Якубов. Далі розпочалася запекла боротьба. І лише на додаткових хвилинах наші забили ще один гол. Після відбиття ворожої атаки на власні ворота хмельничани кинулися у контратаку.  На 93-й хвилині Андрій Ліповуз прострілив м’яч у сітку з 20 метрів. У результаті — рахунок став 2:0, шквал емоцій у вболівальників й оптимістичні прогнози на майбутнє міського футболу.
У суботу, 30 липня, на виїзді ФК “Поділля” зустрінеться з ФК “Балкани” (село Зоря Одеської області). А 5 серпня на центральному стадіоні міста вони прийматимуть запорізький “Металург”.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *