Соціум

Україна з висоти пташиного польоту

Минулого четверга у Хмельницькому музеї фотомистецтва одеський фотограф Юрій Літвиненко відкрив персональну виставку “Піднебесна Україна”. На ній він презентував знімки різних куточків України, зроблені у польоті на висоті від одного до чотирьох кілометрів.

Минулого четверга у Хмельницькому музеї фотомистецтва одеський фотограф Юрій Літвиненко відкрив персональну виставку “Піднебесна Україна”. На ній він презентував знімки різних куточків України, зроблені у польоті на висоті від одного до чотирьох кілометрів.

Юрій Літвиненко — екстремальний фотограф, за плечима якого десятки років професійних зйомок. Нині він працює фотографом Одеського національного академічного театру опери та балету й Одеської окремої авіаційної ескадрильї. Саме останнє допомогло йому знайти власну нішу в цьому напрямку мистецтва, відкрити для себе Україну з висоти пташиного польоту.
За словами фотомитця, спочатку йому було цікаво фотографувати з висоти незвичні місця України. Наприклад, у нього є знімки Чорнобиля та кар’єрів, в яких добувають залізну руду поблизу Кривого Рогу. Проте далі йому хотілося не лише показувати людям точні копії таких цікавинок, а власними світлинами довести, що неперевершену харизму має кожен куточок України.
“Я хочу показати, що з мінімумом обробки можна підкреслити красу й естетику кожного куточка України. Найперше, для цього потрібне образне мислення. Більшість нинішніх фотографів полюбляє робити знімки листівкового формату — заходи сонця, тумани, мальовничі краєвиди. Я ж віддаю перевагу художній фотографії, в якій переважає абстрактне мислення, особистий погляд фотографа”, — поділився Юрій Літвиненко.
Щоб досягти поставленої мети, йому знадобилося 15 років. За цей час Юрій Літвиненко облетів майже всю Україну, в основному — її прикордонні області. Більшість фотографій  зробив на території Західної України.
У його роботах найперше вражають той дух і енергетика, які вони випромінюють. Щоб осягнути його фотокартини, необхідно затриматися на деякий час біля кожної з них, адже вони викликають море емоцій та роздумів.
Наприклад, фотографію “Динозаври” Юрій Літвиненко зробив, пролітаючи над відомим одеським курортом “Куяльник”. Фотограф зміг з висоти так зафіксувати обриси піщаної коси, що вона нагадує диплодока. Тут проступає тонкий символізм, адже динозаври давно вимерли, це ж може загрожувати курорту, екологічна ситуація в якому донедавна стрімко погіршувалася.
На виставці також присутні роботи, на які фактично немає єдиного правильного погляду. Такою є фотографія “Мустанги Причорномор’я”. Митець сфотографував табун коней, який біжить берегом і відкидає тінь на жовтий пісок. Проте автор вирішив перевернути фотографію й показувати її у вертикальному, а не горизонтальному положенні. Він пояснив, що найперше його зацікавили тіні.
“Мені завжди цікаво слідкувати, як люди дивляться на цю картину: хтось — прямо, інші — трішки повертають голову. Останні віддають перевагу матеріальному світу, вони хочуть роздивитися коней. Але насправді ця фотографія присвячена тіням, адже це наше друге “Я”, наші потаємні бажання. Тому мені цікаво показати саме внутрішній світ одухотворених чи неодухотворених об’єктів, а не їх чітку матеріальну копію”, — зазначив він.
Саме за допомогою цього підходу Юрій Літвиненко змушує людей заново відкривати для себе Україну. У цьому може переконатися кожен хмельничанин, завітавши на виставку “Піднебесна Україна”, яка діятиме у Хмельницькому музеї фотомистецтва до 16 серпня.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *