Соціум

Семінар з питань чистої енергії

Зібрання за підтримки проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” відбулося в Тернополі. В ньому брали участь представники ресурсних центрів підтримки ОСББ та голови об’єднань з усієї України.

Зібрання за підтримки проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” відбулося в Тернополі. В ньому брали участь представники ресурсних центрів підтримки ОСББ та голови об’єднань з усієї України.

Учасників семінару привітав заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський. Він розповів, що впровадження Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, який передбачає, що до 1 липня наступного року мешканці багатоповерхівок повинні визначитись із обслуговуючим підприємством, у Тернополі великих змін не принесе.
“У нас немає комунальних, державних так званих ЖЕКів, — зазначив він. — Бо реформа у Тернополі вже відбулася. Натомість для інших міст це надзвичайно актуально”.
Посадовець пояснив, що ліквідацію житлово-комунальних підприємств у місті розпочали приблизно десять років тому. Так багатоквартирні будинки поступово почали обслуговувати приватні підприємства.
А минулого року завершили всі юридичні аспекти в цих питаннях. Також Владислав Стемковський наголосив, що організація роботи приватних обслуговуючих підприємств дещо відрізняється від колишніх ЖЕКів. Скажімо, вони збалансовують витрати й доходи, аби не працювати в збиток, жорстко слідкують за проплатами мешканців за надані послуги. Великих обслуговуючих підприємств є 14, вони підпорядковуються виконавчим органам міської ради, та ще десять дрібніших, які відповідають самі за себе. Наразі створено 401 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.
“Ми вимагаємо, — наголосив Владислав Стемковський, — щоб робота обслуговуючих компаній була якісною, тобто хочемо, щоб це було професійне обслуговування”.
Про співпрацю влади та громади в напрямку енергоефективності розповів Павло Савечко, завідувач сектора з питань енергозабезпечення управління ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.
Вікторія Погорєлова, представник проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” поінформувала, що станом на 1 липня цього року в Україні створено 22 тисячі ОСББ. За останній місяць — майже 2,5 тисячі. “Це люди, котрі об’єдналися на рівні свого будинку, щоб разом управляти спільним майном. Але ми розуміємо, що нам не потрібне ОСББ заради ОСББ. Нам потрібне ОСББ як інструмент для реалізації проектів з термомодернізації будинків”, — зазначила вона.
Учасники семінару, представники ресурсних центрів ОСББ різних міст України підготували презентації своєї роботи з квітня по червень поточного року. Таким чином вони поділилися досвідом реалізації термомодернізації та енергоефективних заходів, зокрема в Запоріжжі, Рівному, Павлограді, Львові, Херсоні, Кам’янці-Подільському, Луцьку, Вінниці та Хмельницькому. Вони розповіли про те, що в їхніх містах прийнято програми енергоефективності, енергозбереження і термомодернізації житлового фонду, які передбачають співфінансування: 70% оплати з міського бюджету, 30% — за рахунок ОСББ/ЖБК. Це хороша допомога об’єднанням співвласників, якою обов’язково слід скористатися, бо це — шанс скоротити використання енергоресурсів та коштів мешканців. Виступаючі наголошували, що українцям треба нарешті навчитися бути господарями у власному домі. Як зауважила Людмила Шанц, голова правління ГО “Вікторія”: “Ніхто не прийде і не зробить, ми повинні відповідати, ми повинні контролювати, ми повинні навчитися працювати на ринку. Люди об’єднуються, вони самі відповідають, несуть відповідальність перед собою й перед іншими співвласниками”.
Також на семінарі розглянули питання інформаційного супроводу діяльності ресурсних центрів підтримки ОСББ з питань чистої енергії, технології впливу на поведінку боржників, організації роботи зі збору внесків та платежів, методи експрес-діагностики партнера зі спілкування, щодо утримання й ремонтів будинку, спільної роботи над електронними документами. А ще презентували й обговорили проект статуту асоціації ОСББ, який підготували доповідачі-консультанти проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” Дмитро Левицький, старший консультант з правових питань, Вікторія Погорєлова, старший консультант з питань утримання й управління житлом, Кадрія Сафіуліна, старший консультант з питань залучення громадськості, кандидат технічних наук, Юлія Свєжєнцева, спеціаліст з питань залучення громадськості, доцент, Дар’я Коляда, консультант з питань зв’язків з громадськістю, Анатолій Колієнко, старший консультант з питань теплопостачання, професор.
Учасники семінару побували на підприємстві ТМ “ЕлДом” з виробництва металопластикових вікон (на фото).
Наступний семінар запланований   у Луцьку восени.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *