Соціум

Cтуденти-історики археологічно досліджували рідний край

У селі Рудківці на березі Дністра студенти історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка проводили археологічні дослідження валової конструкції Х-VII століть до нашої ери.

 

У селі Рудківці на березі Дністра студенти історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка проводили археологічні дослідження валової конструкції Х-VII століть до нашої ери.

 

Рудковецьке городиище  — городище чорноліського типу на Середньому Подністров’ї. Його фортифікації займають стрімкий схил долини річки Матірки і плато над Дністром у межах села Рудківці Новоушицького району. Раніше городище уже досліджували у 1972-1980 роках науковці і студенти Кам’янець-Подільського педагогічного інституту. Рудковецьке городище — унікальна споруда, воно  було одним із потужних адміністративних, соціально-економічних і культурних центрів регіону. Матеріальна культура городища представлена залишками житлових будівель з глинобитними печами, знаряддями праці з заліза, кістки й каменю, багатим набором керамічного посуду.
Цьогоріч студенти проводили розкопки під керівництвом викладачів кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін Анатолія Гуцала, Віталія Гуцала та представника Інституту археології  НАН України Олександра Могилова.
Під час розкопок валу у вигляді кургану виявили чимало фрагментів профільованої кераміки, яка була характерною для чорноліської культури. Також студенти з’ясували, що площа городища займала до 110 гектарів, а не 38, як вважалося раніше.
Під час двотижневих розкопок студенти також зафіксували спалені дерев’яні стовпи, що свідчить про те, що на території городища були дерев’яні укріплення.
Археологічні розкопки триватимуть, допоки  не буде досліджена уся територія городища.
У період практики студенти-історики Кам’янець-Подільського університету отримали колосальний досвід у проведені археологічних розкопок, дізнались безліч нюансів, які необхідно враховувати під час дослідження кам’яних конструкцій.
А ще практика допомогла пізнати краще одне одного, колектив дуже здружився. Студенти завдяки археологічній практиці зрозуміли, що їм  цікаво продовжувати свою наукову діяльність у галузі археології.
Артур СВЯТИЙ, учасник експедиції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *