Соціум

Дорога у самостійне життя — через професійну освіту

Щороку в апогей літньої пори в житті освітніх закладів відбувається значима подія — випуск. Це привід для навчального закладу підбити підсумки, відзначити результати діяльності, підтвердити імідж на ринку освітніх послуг.  Таке урочисте свято відбулось у державному навчальному закладі “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг”. Цього дня з рідного закладу в самостійне професійне життя вийшло чимало вихованців.

Щороку в апогей літньої пори в житті освітніх закладів відбувається значима подія — випуск. Це привід для навчального закладу підбити підсумки, відзначити результати діяльності, підтвердити імідж на ринку освітніх послуг.  Таке урочисте свято відбулось у державному навчальному закладі “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг”. Цього дня з рідного закладу в самостійне професійне життя вийшло чимало вихованців.

Випуск — незабутня подія для кожного учня, водночас радісна та сумна. Радісна тому, що учні отримали затребувану професію на ринку праці, ґрунтовні знання, вміння й навички, а сумна —   бо покидають стіни рідного професійного закладу, де пройшли яскраві й незабутні роки, де вони розкрили таланти, стали впевненішими, готовими до нових звершень. Випуск — це ще й трепетний момент прощання з друзями, майстрами, викладачами, вихователями, які вже стали рідними, вклали у кожного частинку власної душі, були наставниками у нелегкій справі    опанування професійних умінь і становлення особистості.
Отож на святі випускників батьки висловили подяку за гарне ставлення до їхніх дітей та якісну підготовку з обраної професії. У цьому вони неодноразово переконувались, споглядаючи плоди навчання: це і пошиті вироби, і приготовлені смачні страви, і зроблені гарні зачіски, і випечені різноманітні кулінарні вироби…
Наші випускники — це когорта молодих професіоналів, які пройшли надзвичайно важливий етап у житті, здобули професію і сьогодні символічно прощаються з безтурботним життям та розпочинають розбудовувати Україну, прославляючи рідний навчальний заклад.
На свято завітали й гості — роботодавці, соціальні партнери. Це — представники підприємств ТОВ “Хмельницьктранс”, АПП “Едельвейс”, ТОВ “Хмельницьклегпром Плюс”, ПП “Ніке”, СРБП “Хмельницькліфт”, компанії “Золінгер” та інші. Прийшовши привітати молодь із початком дорослого життя, високоповажні гості, як люди справи, насамперед побажали випускникам, щоб здобута професія стала для них не просто шансом, а й гарантією майбутнього працевлаштування, самореалізації та гідної зарплатні. Роботодавці також наголосили, що сучасна Україна потребує професійно мобільних кваліфікованих робітників, готових до саморозвитку й самовдосконалення. Гості свята багатьом учням, викладачам та майстрам виробничого навчання вручили грамоти, подяки, цінні подарунки, а головне — запросили випускників на роботу.
Відзначили роботодавці і високий професійний рівень інженерно-педагогічного колективу, подякували адміністрації закладу за плідну і довготривалу співпрацю. І це й не дивно, бо колектив нашого центру давно здобув славу серед закладів профтехосвіти. Рейтингові показники, досягнення у різних сферах (не-одноразові призові місця в конкурсах фахової майстерності, заходах художньої самодіяльності, спортивних змаганнях) є найкращим свідченням величезного потенціалу закладу.

Окрім теоретичних знань, у випускників чималий багаж практичних навичок, отриманих не лише на виробничому навчанні, а й на тривалій практиці на виробництві. Майбутнім фахівцям створюють умови, максимально наближені до реальних місць роботи.
Кухарі, офіціанти, бармени мають можливість обслуговувати бенкети чи фуршети на базі нашого навчального закладу. Вміло скоординовані майстром виробничого навчання учні готують найрізноманітніші страви відповідно до кількості запрошених осіб, створюють святкову атмосферу в приміщенні їдальні чи майстерні барменів, офіціантів, котра обладнана за принципом сучасного ресторану з баром, вчаться працювати і за барною стійкою, і в залі як офіціанти.
Пекарі, тістороби, кондитери щоденно випікають чималу кількість хлібобулочних виробів, які реалізують у навчальному закладі та на інших об’єктах.
А ще викладачі, майстри та учні закладу беруть активну участь у найрізноманітніших виставках, ярмарках, майстер-класах, на яких демонструють усе, на що здатна фантазія пекаря і кондитера: короваї, прикрашені візерунками, вироби з тіста найвигадливіших форм. Чого лише вартий пиріг у формі України чи патріотичних кольорів тістечка, які розлітаються серед покупців миттєво!
Така робота має системний характер, а отже, в пекарнях, ресторанах, кафе, їдальнях, піцеріях наші випускники виявлятимуть себе якнайкраще, дотримуючись правил і вимог, бо у нас вони проходять справжню школу життя.

Максимально продумана і система освіти майбутніх кравців і закрійників, адже на базі їхніх світлих, сучасних майстерень діють своєрідні учнівські міні-ательє. Тут учні опановують професію, виготовляючи легкий та верхній одяг. Досить доступні ціни за послуги приваблюють клієнтів, а індивідуальні замовлення розширюють пізнавальні горизонти учнів, вчать шукати індивідуальний підхід до клієнта, а це, погодьтеся, додаткова мотивація для засвоєння знань, умінь і навичок. До того ж активна участь у створенні колекцій одягу і їх демонстрація на обласних та всеукраїнських конкурсах виявляють серед талановитих учнів майбутніх дизайнерів і модельєрів.

Активно працюють учнівські перукарні, обладнані за всіма вимогами сучасного салону краси. Учні під пильним контролем майстра стрижуть, фарбують і завивають волосся, чаклують над зачісками. Доброзичлива атмосфера, привабливі ціни і старанність учнів стали запорукою того, що наші перукарні мають постійних клієнтів, а майбутні перукарі — змогу вправлятися не лише теоретично або на манекенах, а й здобувати безцінний досвід роботи з людьми. Майстри і випускники цього напрямку вже давно вийшли на високий професійний рівень, про що свідчать їхні досягнення на конкурсах перукарської майстерності як всеукраїнських, так і міжнародних.

Про перспективи випускників групи слюсарів контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (КВПіА), електромеханіків з ліфтів говорити особливо приємно. Наш навчальний заклад єдиний в Україні готує фахівців цієї галузі. А тому підприємства з задоволенням запрошують на роботу наших вихованців, пропонуючи пристойну заробітну платню. Вони працюють у різних організаціях з монтажу, обслуговування й ремонту ліфтів та сучасних електронних приладів. Групу з таких фахівців набирають раз на три роки і саме цьогоріч проводиться набір першокурсників.

А нині у нас триває вступна кампанія на базі 9 і 11 класів. Спектр професій досить широкий:
“Тістороб, пекар, кондитер”
“Кухар, офіціант, бармен”
“Слюсар контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (КВПіА), електромеханік з ліфтів”
“Кравець, закрійник”
“Перукар”
“Перукар, манікюрник”.

Пильно відслідковує адміністрація закладу і будь-які зміни на ринку праці. Так, цього року проводиться набір на три нові професії:
“Майстер ресторанного обслуговування”  (фахівець, який координує та контролює роботу кухарів, офіціантів, барменів, організовує різноманітні свята)
“Офіціант, адміністратор”
“Перукар, візажист”.

Працевлаштування наших випускників — гарантоване, бо забезпечується якістю їх навчання. Також чимало учнів здобувають вищу освіту після закінчення центру.
Отож, дорогі абітурієнти, батьки випускників, котрі ще не визначилися з майбутнім фахом, використайте свій шанс на гідну професію. Навчальний заклад гостинно відчиняє двері для молодих людей, які прагнуть у перспективі самореалізуватися.
Розпочніть свою кар’єру з робітничої професії нашого навчального закладу.

Приймальна комісія працює з 8.00 до 17.00 за адресами: вул. Панаса Мирного, 5 та вул. Кам’янецька, 141, тел.: 2-12-17, 63-23-67, 63-05-43.

Євеліна ЦАРЬОВА,  заступник директора,
Діана МАТВЄЄВА, викладач
На фото: навчальні будні  і свята центру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *