Соціум

Як нас дурять у супермаркетах

Щодня ми купуємо продукти харчування. Хтось — на ринку, хтось — у магазинах, а останнім часом люди віддають перевагу супермаркетам. Мовляв, усе в одному місці, є можливість роздивитися товар, вибрати і загалом це дуже зручно. Та все ж є багато нюансів і негативних моментів, про які мають знати покупці. Ми поспілкувалися з колишніми працівниками найпопулярніших супермаркетів Хмельницького і вони розповіли, що потрібно знати, аби не дати себе обманути.

Щодня ми купуємо продукти харчування. Хтось — на ринку, хтось — у магазинах, а останнім часом люди віддають перевагу супермаркетам. Мовляв, усе в одному місці, є можливість роздивитися товар, вибрати і загалом це дуже зручно. Та все ж є багато нюансів і негативних моментів, про які мають знати покупці. Ми поспілкувалися з колишніми працівниками найпопулярніших супермаркетів Хмельницького і вони розповіли, що потрібно знати, аби не дати себе обманути.

1 Не беріть упаковані в пластиковий лоток і харчову плівку фрукти й овочі. Недобросовісні продавці кладуть гнилий товар між свіжим. В упаковці ви цього не помітите, а виявите дефект уже вдома.

2 Переважуйте товар, який фасують безпосередньо в супермаркеті, деякі продукти мають властивість з часом висихати і тим самим зменшується їхня вага. Продавці, звісно, зобов’язані товар переважувати, але часто вони цього не роблять.
Ще одна хитрість — не віднімати тару. При зважуванні продуктів у пластикових лотках чи інших упаковках вагу цієї упаковки, тобто тару, продавець враховувати не повинен, та дуже часто товар важать разом із тарою і ви платите не тільки за нарізаний сир, а й за пластикову дощечку під ним.

3  Звертайте увагу на вагу круп, макаронів та інших продуктів у пачках. Ми звикли, що гречку, рис, цукор продають по кілограму. Через подорожчання, аби створити враження, що товар дешевший, деякі виробники почали випускати крупи в 900- і навіть 700-грамових пачках. І це абсолютно законно, але часто вводить покупців в оману. Ви купуєте дешевшу гречку, до прикладу за 35 гривень, коли у решти виробників вона коштує 40; приходите додому і розумієте, що не звернули уваги, що заплатили не за кілограм, а лише за 900 грамів. Те саме з молоком 0,9 л, соком та багатьма іншими продуктами харчування.

4 Товар продають доти, доки він має товарний вигляд. Особливо це стосується продуктів, фасування яких відбувається безпосередньо в супермаркеті. Це м’ясо, риба (особливо заморожена), тверді сорти сирів, сосиски (на вагу). Коли товар починає втрачати вигляд, його уцінюють, тобто продають за нижчою ціною. Звертайте особливу увагу на  товар, на який раптом упала ціна. Швидше за все, термін його придатності скоро закінчується.

5Будьте дуже обережні з рибою в супермаркетах. Часто заморожену кілька разів рибу, яка вже з “душком”, перемішують зі свіжою і продовжують продавати. Така риба прибуває в супермаркет в замороженому вигляді у великій тарі, отож її розморожують, аби розфасувати, потім знову заморожують. Потім ви купуєте цю ж рибу і знову її розморожуєте. Таким чином, вона втрачає всі корисні речовини, а іноді взагалі може бути шкідливою для здоров’я. Знайте, якщо ви придбали заморожену рибу, розморозили її, а вона розпадається в руках, це означає, що її неодноразово розморожували і їсти такий продукт небезпечно.

6  Нарізаний трикутниками або квадратами твердий сир, який ми часто бачимо в супермаркетах, після нарізання може зберігатися максимум вісім днів. Зазвичай, на кожному шматку вказана дата нарізання, але її можуть оновлювати, доки сир має товарний вигляд. Його чистять, обрізають, витирають плісняву, клеять новий стікер і далі продають. Це відбувається тому, що зазвичай супермаркет не повертає виробнику зіпсований товар, а мусить списувати його за рахунок магазину. Через це сир продають “до останнього”. Дізнатися, наскільки сир свіжий, можна по зрізах. Якщо сир нарізаний дуже рівно і має гладку поверхню, швидше за все, йому вже не раз повертали “товарний вигляд”. Але так не всюди. В деяких супермаркетах сири нарізають на спеціальній машині. За таких умов навіть свіжий сир матиме гладку поверхню на зрізах. Якщо ви хочете бути впевненими, що купуєте свіжий твердий сир, попросіть відрізати вам шматок від цілої головки.

7 Звертайте увагу на термін придатності. Якщо його немає, 90%, що товар протермінований. Зазвичай свіжіший товар ставлять назад, термін якого закінчується — наперед. Але це діє не завжди. Багато покупців про це знає і продавці іноді викладають товар по-іншому. Тому завжди дивіться на термін придатності.

8 Складайте список перед походом у супермаркет. Усі товари розташовані так, щоб змусити вас придбати якомога більше. Наприклад, перед касою є купа дрібничок, які нібито дешеві і всім потрібні, але врешті-решт у вас виходить кругленька сума. Якщо ви часто виходите з магазину з думкою: “Ніби нічого не купив, а стільки грошей витратив”, варто замислитися. Швидше за все, попри дійсно необхідні продукти, ви купуєте ще масу не таких уже й потрібних речей.
Часто у магазинах використовують штучні ароматизатори, які розпилюють у повітрі. Вони стимулюють апетит і ви купуєте продукти, які не планували.
Тому перед походом до супермаркету напишіть список продуктів, які вам необхідні. Не купуйте нічого, крім того, що написали. Прийшовши додому, ви побачите, що цього разу значно зекономили.
Підготувала Леся КОВАЛЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *