Соціум

“Green Fest” встановив зелений рекорд

У суботу “Green Fest” вчетверте довів, що цікаві та масштабні фестивалі у Хмельницькому не фантазія, а реальність. Навіть якщо вони позбавлені комерційної складової та проводяться заради благородної мети, як-от створення Молодіжного парку. Організатор — ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” цьогоріч чекав до 10 тисяч відвідувачів. І, напевно, громадські активісти досягли цієї мети, адже впродовж доби людей було дуже багато.

 

 

У суботу “Green Fest” вчетверте довів, що цікаві та масштабні фестивалі у Хмельницькому не фантазія, а реальність. Навіть якщо вони позбавлені комерційної складової та проводяться заради благородної мети, як-от створення Молодіжного парку. Організатор — ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” цьогоріч чекав до 10 тисяч відвідувачів. І, напевно, громадські активісти досягли цієї мети, адже впродовж доби людей було дуже багато. Цього року “Green Fest” тривав не два дні, а одну добу. Ця зміна пішла фестивалю на користь, адже організатори змогли його зробити динамічнішим та уникнути пауз між деякими заходами.

Усе почалось о шостій ранку медитацією та йогою. Охочих покинути теплі ліжка, щоб помедитувати в парку та набратися сил, прийшло більше, ніж у попередні роки. Помітна тенденція: з кожним роком різні медитативні практики приваблюють усе більше хмельничан. Згодом відвідувачі змогли розрухатися, долучившись до занять з фітнесу та майстер-класу з Зумби. Втім узяти участь в інтерактивній музичній медитації від львівської студії “MANTRA HOUSE” можна було впродовж усього дня.
“У першу чергу медитація заспокоює та збалансовує нервову систему людини. Це надзвичайно важливо нині, адже маємо чимало проблем і стресових ситуацій. Саме медитація дозволяє відмежуватися від них та зібратися з силами, щоб протистояти негараздам”, — зазначила інструктор з медитації Дарина Яремчук.
Надзвичайно насиченою була спортивна складова фестивалю різноманітними показовими виступами з американського футболу, бейсболу, баскетболу, бойових мистецтв… Так, під час виступу з американського футболу хмельницька команда “Гладіатори” запросила хмельничан відвідати 3 липня о 16.00 на стадіоні “Поділля” їхню гру з рівненськими “Монархами”.
Також тут відбувся всеукраїнський фінал з вуличного баскетболу “3 на 3”. У ньому за першість зійшлися 20 стрітбольних команд майже з усієї України. У гарячих боях під палючим сонцем першість здобула чернівецька команда “Че”, а срібло та бронзу — вінничани й хмельничани.
Долучилися до спортивної секції фестивалю представники міської ради. Депутат Віталій Худецький курував силові види спорту, адже й сам активно ними займався.
“Раніше я професійно займався важкою атлетикою. Нині ж намагаюся популяризувати спорт серед хмельничан, адже це запорука здорового суспільства. Підтримую спортсменів, які займаються рукопашним боєм, боксом та кікбоксингом. На цьому поприщі ми маємо чимало талантів”, — поділився Віталій Худецький.

Інтелектуальну складову фестивалю забезпечували різноманітні лекції  та майстер-класи. Олег Подольний розповів про сім помилок оратора та порадив, як їх уникнути й подолати страх перед аудиторією. Фахівець зі здорового способу життя і фітнесу Олександр Макаров дав прості та дієві поради щодо системи харчування і спортивних навантажень, які допомагають зарядити тіло силою й енергією. Представниця скаутської організації “Пласт” Марта Сусук  розказала про пластунський рух в Україні. Командир третьої роти управління патрульної поліції у Хмельницькому, старший лейтенант поліції Тетяна Чубар показала основні прийоми самозахисту.
“Найперше, що потрібно пам’ятати: бити людей — протизаконно. За це передбачена кримінальна відповідальність. Якщо ж говорити про самозахист від зловмисників, то кожен може опанувати кілька прийомів, щоб захиститися від ударів, захватів, штовхання, нападів з палкою та ножем”, — акцентувала Тетяна Чубар.
На інтелектуальному майданчику “Жива бібліотека” свою книгу “Омріяна країна” презентував громадський діяч, філософ-футуролог Олексій Толкачов. На його думку, більшість проблем України викликані не економічними чи політичними чинниками, а ставленням людей одне до одного. Невдоволеність власним життям, апатія, байдужість до решти визначає ставлення сусіда до сусіда, продавця до клієнта, депутата до виборців… Україна стане сильною державою тоді, коли українці подолають власну байдужість до співвітчизників.
“Найбільша проблема України полягає не у відсутності демократії чи якісного законодавства, навіть не в корупції, а у нестачі любові між людьми. Нині українці не люблять одне одного, вони виконують без любові свою роботу. У результаті — маємо суспільство без любові до ближнього й низку проблем. Щоб їх подолати, ми повинні змінитися. Лише так станемо щасливим народом”, — вважає Олексій Толкачов.

Культурну складову фестивалю забезпечували виступи поетів та музикантів. Так, на малій сцені власні поезії читали гості з Тернополя Юрій Матевощук, Катерина Грушовська, Роман Воробйов і хмельничани Юлія Рахно, Катерина Герасімук, Ярослава Черевко, Катерина Волошина… Акустичну музику подарували Надія Кокіна, гурт “The Serious”, Вова Балан (вокаліст гурту “На Грані”), Світлана Степанець.
Також відвідувачі фестивалю занурилися в історію України. Екскурс у Середньовіччя забезпечили клуб історичної реконструкції “Corde Fortis” і товариство збереження історії України “СІЧ”. Їх члени підготували цікаву програму: виставку лицарського спорядження, показові бої, лекцію “Руни та писемність пращурів” і майстер-класи з рунічної каліграфії та середньовічного куховарства…
“Історичною реконструкцією займаюся приблизно чотири роки. Її мета — пройнятися духом Середньовіччя, побутом і життям наших предків. Звісно, це доволі затратна справа. Наприклад, лицарський шолом коштує від 2 до 12 тисяч гривень, одяг — від 2,5 до 8 тисяч. Усе залежить від складності роботи. Обладунки роблю сам, адже працюю ковалем у кузні”, — розповів старший куратор клубу “Corde Fortis” Михайло Завацький.
У рамках історичного сектора представники МГО “Родосвіт” провели свято слов’янської культури “Купальський вінок”.
Найвеселішою частиною фестивалю стали “мокрі війни”, на які для порятунку від спеки було витрачено майже вісім тонн води.

А найяскравішою миттєвістю “Green Fest” стало встановлення рекорду України з фарбами холі.
“Це основна родзинка цьогорічного фестивалю. Для рекорду потрібна тисяча людей, які одночасно підкинуть роздані їм фарби холі. Цього разу використовуємо лише фарбу зеленого кольору, адже ця акція спрямована на популяризацію нового бренду області — “Хмельниччина — зелене серце України”. Відвідувачі вишикуються у формі серця. Для них ми роздамо 100 кілограмів фарби”, — розповів співорганізатор “Green Fest”, активіст Молодіжного клубу розвитку Владислав Гребенюк.
Представник Національного проекту “Книга рекордів України” Олександр Шустерук засвідчив, що хмельничани дійсно встановили рекорд з фарбами холі.
Після цього на великій сцені розпочався концерт, на якому виступили гурти “Пан Пупец`” (Івано-Франківськ), “Martovi Orchestra” (Вінниця), “Go-A” (Київ), “Патроничі” (Івано-Франківськ), “SEMMAR” (Київ).

На свято завітав також міський голова Олександр Симчишин, який привітав присутніх із Днем молоді.
“Насамперед вітаю усіх зі святом. Пам’ятаю перший фестиваль “Green Fest”, коли його ініціатор, натхненник Степан Кушнір загорівся цією ідеєю разом із друзями. Перший фестиваль був спрямований на те, аби вберегти територію Південного Бугу від забудови.
Щоб привернути увагу громадськості, було вирішено провести перший зелений фестиваль. І хоча тоді не було ні великої сцени, ні стількох різних майданчиків, фестиваль довів, що активна, енергійна і позитивна молодь може робити насправді велику справу. Тепер “Green Fest” відомий далеко за межами Хмельницького”, — наголосив Олександр Симчишин.
Закінчився “Green Fest” нічною програмою, яка складалася з кіноперегляду в соціально-культурному центрі “Сорока” в рамках міжнародного фестивалю “Відкрита ніч” та дискотеки від мистецького формування “Бодрая корова”.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора та Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *