Соціум

П’ять причин створити ОСББ у своєму будинку

В Україні нині триває період змін, які торкнулися й житлової сфери. Як альтернатива ЖЕКам пропонується утворення ОСББ. Що ж таке ОСББ, які його переваги перед іншими формами управління багатоквартирним будинком?

 

В Україні нині триває період змін, які торкнулися й житлової сфери. Як альтернатива ЖЕКам пропонується утворення ОСББ. Що ж таке ОСББ, які його переваги перед іншими формами управління багатоквартирним будинком?

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку — це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.  Чому варто створити ОСББ?

1 реформи

Верховна Рада 14 травня 2015 року прийняла Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, який передбачає порядок управління багатоквартирним будинком. У Законі зазначено, що управляти багатоквартирним будинком можна шляхом утворення ОСББ або через проведення зборів співвласників та визначення управителя. Законодавець назвав чіткі терміни, в які співвласники мають визначитися з формою управління будинком. Зробити це потрібно до 16 липня 2016 року. Якщо ж вони не приймуть рішення про створення ОСББ, управління таким будинком буде здійснюватись управителем, який призначається на конкурсній основі виконавчим органом місцевої ради. Договір із управителем підписується на один рік. При цьому ціна за послуги такого управителя встановлюватиметься за конкурсом. Відтак співвласники не зможуть прорахувати ціну за послуги управителя. Цілком вірогідне підвищення тарифів, якщо до зазначеного терміну не створити в будинку ОСББ. Може виникнути ситуація, коли сьогоднішні ЖЕКи реорганізуються в управляючі компанії, хоча якість обслуговування фактично не зміниться, на відміну від ціни.

2 переваги спільного управління

При створенні ОСББ до нього переходять такі повноваження: утворення органів управління, визначення умов та розміру плати за їх діяльність; ухвалення рішень про надходження та витрати коштів ОСББ; визначення порядку користування спільним майном; укладання договорів; замовлення робіт з капітального ремонту й реконструкції будинку; встановлення розміру внесків, порядку їх сплати; здійснення господарської діяльності; визначення підрядників для проведення обслуговування, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна та інше; здійснення контролю за своєчасною сплатою внесків і платежів; здача в оренду допоміжних приміщень та іншого майна ОСББ. Тобто співвласники багатоквартирного будинку через ОСББ зможуть самостійно вирішувати питання обслуговування будинку (наприклад, яка організація буде вивозити сміття і як часто), приймати рішення про укладення договорів для залучення коштів у ОСББ (наприклад, передати в користування підсобні/підвальні приміщення, що дасть можливість отримані кошти направити на благоустрій). Співвласники будуть вирішувати коли, як та за яку ціну проводити ремонт будинку. Наприклад, раніше щомісячно співвласники платили 100 грн. за послуги ЖЕКу. При цьому за що вони платять — знають не всі. Якщо у будинку буде створено ОСББ, то, сплативши таку ж  суму, люди зможуть самі вирішити, куди спрямувати та відслідкувати рух коштів.
На загальних зборах співвласники зможуть самостійно прийняти кошторис для утримання будинку, визначивши розмір внесків, структуру управління, штат працівників та їхню заробітну плату. ОСББ може отримати кредит у банку  для ремонту, покращення прибудинкової території, встановлення лічильників… Тому управління будинком через ОСББ є реальною можливістю кожного з його членів брати участь у життєдіяльності свого будинку.

3 підвищення зацікавленості та відповідальності

Кожен братиме участь в ухваленні рішень, що стосуються життєдіяльності дому, в якому мешкає. Саме індивідуальна участь повинна спонукати до якісної роботи на користь своєї сім’ї та сусідів. Також буде можливість безпосередньо впливати на боржників. Крім цього, співвласники зможуть оперативно вирішувати з керівництвом ОСББ питання незадовільного надання послуг, якщо таке станеться. 

4 можливість залучення додаткового доходу на утримання будинку

Додаткові кошти можуть з’явитися тоді, коли  співвласники самостійно вирішуватимуть питання юридичної долі майна. Так, зі здачі в оренду підвальних приміщень можна отримати додатковий дохід. У дворі будинку можна облаштувати стоянку для автомобілів.
Додатковий дохід ОСББ може отримати і від телефонних, телевізійних ліній та ліній Інтернет-провайдерів. Тобто шляхом укладання договорів ОСББ може залучити додаткові кошти на утримання будинку.

5 статус ОСББ як юридичної особи

Створивши ОСББ, співвласники отримують структуру, здатну оперативно вирішувати проблеми мешканців будинку, захищати їхні права та інтереси у взаєминах з державними органами та приватними структурами, ОСББ може бути позивачем у суді.
Реєстрація ОСББ дає можливість відвести прибудинкову територію в спільну сумісну власність та використовувати її для здійснення господарської діяльності (будувати гаражі, здавати в оренду).
Дохід, отриманий у результаті цієї діяльності, спрямовується на покращення експлуатації будинку або благоустрій території.
Законодавством України визначено, що ОСББ є неприбутковою організацією. Це означає, що ОСББ не є платником ПДВ та податку на прибуток. Фактично це дає можливість оптимізувати витрати на утримання будинку і зменшити розміри внесків на його утримання. Співвласники можуть контролювати фінансово-господарську діяльність ОСББ завдяки ревізійній комісії, яка є одним із органів ОСББ.
Кожен член ОСББ може отримати доступ до інформації про використання коштів обєднанням. Члени ОСББ можуть відслідковувати і контролювати хід грошових потоків об’єднання.
За умови реєстрації ОСББ, його голова може завіряти доручення для отримання його членами пенсій чи представляти їхні інтереси. Прогнозується спрощення системи отримання різних довідок. Крім того, при утворенні ОСББ всі пільги та субсидії продовжують діяти. У разі фінансової неспроможності когось із членів ОСББ сплатити внесок, він може у рахунок сплати виконати певну роботу чи послугу. 
Наведені плюси управління будинком через ОСББ на цьому не вичерпуються. Насправді є багато переваг, ми навели лише основні.
Отже, про форму управління будинком слід замислитись уже сьогодні, щоб не переплачувати за неякісні послуги завтра.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *