Соціум

Чи побільшає скарг бізнес-омбудсмену після відвідин нашої області?

 

На Хмельниччині побував з робочим візитом уповноважений або, по-сучасному кажучи, омбудсмен з питань бізнесу при Кабміні Альгірдас Шемета (на фото), який зустрівся з представниками бізнес-середовища краю, керівництвом області та нашого міста, а також провів брифінг для місцевої преси.

 

На Хмельниччині побував з робочим візитом уповноважений або, по-сучасному кажучи, омбудсмен з питань бізнесу при Кабміні Альгірдас Шемета (на фото), який зустрівся з представниками бізнес-середовища краю, керівництвом області та нашого міста, а також провів брифінг для місцевої преси.

 

Під час розмови з пред-ставниками підприємницьких структур краю він обговорив низку проблемних питань, які нині викликають справедливі нарікання бізнесу не лише в нашій області. Підприємці скаржилися на дуже повільні зміни в діяльності митників та податківців, у законодавстві, яке регулює зокрема фінансово-фіскальний сектор економіки, на ряд доволі сумнівних за змістом та наслідками наказів Мінфіну, які штовхають підприємців у тіньовий сектор, зокрема щодо реалізації алкогольних і тютюнових виробів. Звернуто було увагу бізнес-омбудсмена на незрозумілий порядок компенсації ПДВ. Пан Шемета зазначив, що його команда добре розуміє ці проблеми і за рік роботи має вже немало напрацювань з реальної підтримки бізнес-середовища.

Економічний ефект ради бізнес-омбудсмена при Кабінеті міністрів, яка фінансується з іноземних джерел, за рік роботи, як він повідомив, становить понад 3,5 млрд. грн., а в його команді всього 15 фахівців. До речі, за цей період вони розглянули понад 800 заяв та звернень підприємців з усіх регіонів, відкрили до 500 розслідувань по конкретних справах.

Цікаво, що з Хмельниччини на адресу цієї ради надійшло найменше таких звернень, тож у розмові з пресою пан Шемета поставив питання, чи сприятиме його візит їх збільшенню. Щоправда, після зустрічі з міським головою Олександром Симчишиним та представниками ділових кіл Хмельницького Альгірдас Шемета дав високу оцінку діалогу керівництва обласного центру з бізнесом. Але він не виключає, що активність контактів бізнесу Хмельниччини та ради при Кабміні зросте. За підсумками зустрічі з представниками об’єднань підприємців він узяв на контроль три пропозиції, що вважає хорошим результатом цього діалогу.

Цей візит Альгірдаса Шемети на Хмельниччину слід, мабуть, розглядати і як своєрідну презентацію ради бізнес-омбудсмена в нашім краї, на яку, як засвідчила наша розмова з окремими підприємцями, вони покладають великі сподівання.

Під час розмови з журналістами, окрім питань про роботу бізнесу загалом, йшлося і про проблематику реформування комунальної та державної преси, зокрема про процес ліквідації в країні державної Агенції з національних програм, відділення якої в нашому краї працювало дуже ефективно. Не забули журналісти запитати, звідки в омбудсмена українське прізвище, на що пан Альгірдас жартома відповів, що воно з’явилося спершу в його рідній Литві, а вже потім в Україні. Загалом зустріч з паном Шеметою справила дуже позитивне враження не лише на пресу, але й на підприємців, які з ним спілкувалися.

Б.ДЕМКІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *