Соціум

Святкували, бо Хмельницький — Європа!

 

 

Цьогорічне святкування Дня Європи в Україні, яке припало на суботу, кардинально відрізняється від попередніх розмахом і відсутністю непотрібного офіціозу.

Цьогорічне святкування Дня Європи в Україні, яке припало на суботу, кардинально відрізняється від попередніх розмахом і відсутністю непотрібного офіціозу.

Паралельно у центральних частинах міста проходив День вуличної музики. Хмельничани могли послухати класичні твори мистецтва й сучасні. З найвідоміших гуртів на вулиці Проскурівській виступив білоруський гурт “AKUTE”, що стало можливим завдяки старанню Андрія Зоіна та його ГО “Територія”.Андрій Зоін також доклав руку в створенні стріт-арту на ДЮСШ №3 “Спартак”. Завдяки команді одеських художників у Хмельницькому з’явилася власна “Джоконда з балончиком у руках” на вагончику поблизу “Спартака”. Також ДЮСШ прикрасив малюнок спортсмена на човні.

У мене виникла ідея розфарбувати, намалювати щось на спортивній школі, коли я прогулювався щойно відреставрованою набережною. Помітив, як вона контрастує з обшарпаним “Спартаком”. Думаю, нові малюнки пропагуватимуть серед хмельничан любов до спорту та мистецтва. Після того, як полагодять решту стін спортивної школи, ми повністю перетворимо її на арт-об’єкт”, — запевнив Андрій Зоін.

Апофеозом святкування Дня Європи став “CLASSIC OPEN-AIR SHOW” у Молодіжному парку, що поблизу міського пляжу. Понад 210 людей — музиканти, хор, балет — були задіяні в постановці кантати Карла Орфа “Карміна Бурана” та “Оди до радості”, частини Дев’ятої симфонії Людвіга Бетховена, яка є офіційним гімном Європейського Союзу.

Якщо говорити про “CLASSIC OPEN-AIR SHOW”, можна сміливо зазначити, що нічого подібного у місті ще не було. Тому не дивно, що більше тисячі глядачів бурхливими оваціями кілька хвилин дякували музикантам за концерт.

Андрій ЯЩИШЕН

 

День Європи, який офіційно відзначають 21 травня, святкували у нашому місті біля кінотеатру ім. Т.Шевченка.

Захід за сприяння міського управління молоді та спорту розпочався іграми й конкурсами, подарунки за які — смаколики від спонсорів свята і безкоштовні квитки на атракціони у парку імені М.Чекмана.Познайомили хмельничан і з народними танцями європейських країн, серед яких — полька, яка прижилася в Україні, та віденський вальс.

А що знає Європа про Україну? Українську кухню — вареники, сало і борщ. Як готувати національні страви — дізнавалися під час цікавої гри хмельничани-чоловіки. Почастуватися суто українським можна було в наметах ресторанів міста, шеф-кухарі яких представили до свята свої кращі страви.

Продовжилося святкування Дня Європи концертом за участю відомих зірок не тільки у нашому місті. Запалила сцену лауреатка багатьох пісенних конкурсів Вікторія Лімбах. Подарувала пісню хмельничанам відома учасниця всеукраїнського проекту “Голос країни. Діти”, лауреатка багатьох пісенних конкурсів Єва Панаріна. Своїми вміннями веселити зі сцени вразили наймолодші артисти Марія Кузьмінська, Єва Колесник та Олексій Садовий з акторської школи “Пармезан”. Вони познайомили глядачів з мистецтвом пантоміми.

Європейською музикою на скрипці почастувала хмельницька артистка, учасниця Днів України у Парижі Майя Онищук.

Завершився День Європи у Хмельницькому концертом гурту “Чумацький шлях”, який прославив Україну і місто за кордоном, переможця фестивалю “Червона рута”.

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи Шафінського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *