Соціум

Радість народних забав

 

Фольклорний колектив “Ладовиці” на чолі з Іриною Телюх та їхній дочірний дитячий колектив “Ладосвіти” при дитячій музичній школі №2 їздять у творчі експедиції Поділлям, збираючи селами фольклор.

 

Фольклорний колектив “Ладовиці” на чолі з Іриною Телюх та їхній дочірний дитячий колектив “Ладосвіти” при дитячій музичній школі №2 їздять у творчі експедиції Поділлям, збираючи селами фольклор.

Те, що розповіли їм найстарші мешканці сіл, пісні, танці, які передали для наступних поколінь, продемонстрували артисти-фольклористи 20 травня у сквері ім. Т.Шевченка.“У народі після Великодня і аж до Зелених свят співали гаївки, — розповідає Ірина Телюх. — Називаються обрядові пісні так тому, що співали їх у гаях разом із хороводами та різними забавами. Гаївки співали хлопці, дівчата, діти та старші люди”.

Берегині фольклору “Ладовиці” та “Ладосвіти” навчили у сквері й народних ігор. Веселились охочі під час гри “Мак”, яку знайшли у селі Субіч у Кам’янець-Подільському районі. А гру “Водіння нитки” передали хмельничанам старожили села Бакота того ж району.

Предки-подоляни і “Жучка водили”, цю стародавню гру фльклористи відтворили, задіяши наймолодшого глядача — немовля, яке передавали у живому ланцюгу. Така гра з дитиною не тільки забавила, а й здивувала.

Весна пробуджувала не лише природу, а й народ, хотілося веселощів, свята. Люд гуртувався у танці. Так народилися на Поділлі танці “Проста”, “Ганка”, “Варварка” та інші. Майстер-клас з народних танців став чи не найяскравішою частиною свята.

Ще більше цікавого розкажуть і покажуть “Ладовиці” під час міжнародного фольклорного фестивалю, який незабаром відбудеться у нашому місті і на який приїдуть гості з-за кордону. “Такі заходи — живі уроки народознавства, до того ж дуже цікаві, веселі”, — каже один із ініціаторів народних забав під відкритим небом, начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков.

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *