Соціум

Під знаком програмно-організаційних новацій

 

Чергову, шосту сесію міської ради, яка відбулася минулого тижня, за особливостями напрямків сформованого порядку денного, крім звичного пакета земельно-майнових питань, можна вважати програмно-організаційною.

Чергову, шосту сесію міської ради, яка відбулася минулого тижня, за особливостями напрямків сформованого порядку денного, крім звичного пакета земельно-майнових питань, можна вважати програмно-організаційною.

 

Ухвалені рішення щодо перспектив і орієнтирів життєдіяльності міста разом із заходами його суспільно-громадського та адміністративного впливу були цього разу визначальними. Інша прикмета сесійного зібрання — бадьорий темп розгляду проектів рішень: для опрацювання майже 80 пунктів порядку денного депутатам вистачило часу до обідньої перерви. Якщо порівняти цю бадьорість з рухом постійного спотикання на камені неузгоджень і суперечок минулого скликання, котрі тодішні обранці самі собі утворювали, то різниця є відчутною. Очевидними є і чіткіша регламентація нинішньої депутатської діяльності, а також їхня дисциплінованіша поведінка у сесійній залі. Колишні “гучномовці” з числа надмірно активних депутатів нині практично “вимкнені”, інших звичних вольностей нинішній міський голова не дозволяє. Відтак, принаймні поки що, депутатський корпус у сесійному форматі діє злагоджено і продуктивно. Як приклад, швидке, без ускладнень ухвалення низки програмних документів. Серед них особливу увагу заслуговують програми забезпечення правопорядку на території міста. Передувала їм докладна інформація тимчасово виконуючого обов’язки начальника міського відділу поліції Володимира Калашніка про стан боротьби зі злочинністю та забезпечення публічної безпеки та порядку в місті за 2015 рік.

На жаль, представлена статистика правоохоронців не є оптимістичною. Торік вони зареєстрували 48220 заяв і повідомлень про різного роду кримінальні та інші правопорушення, що на 12% більше, ніж у 2014 році. Так, суттєво збільшилася кількість тяжких та особливо тяжких кримінальних порушень — до 1230 (позаторік було 877), скоєно дев’ять навмисних убивств (було п’ять), 24 розбої (було 11), 265 квартирних крадіжок (було 164), 738 випадків шахрайства (було 400)… Інший негативний показник — ріст кримінальних правопорушень у громадських місцях. Торік їх було зареєстровано 1342 (у 2014 році — 771), зокрема на вулицях 667 (було 484). Зрозуміло, що наведені дані потребують відповідної системної роботи реформованої служби правопорядку, якою є поліція, та активної співпраці з міською владою і громадськістю. Щодо цього сесія затвердила два програмні документи: про забезпечення охорони прав і свобод людини, профілактики злочинності та підтримання публічної безпеки і порядку на території міста на 2016-2020 роки, а також щодо покращення координації та повсякденної (оперативної) діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку на цей же період. Характерно, що оновлені функції колишньої народної дружини готові взяти на себе громадські формування “Хмельниччина. Самооборона та громадська безпека”, “Українське козацтво”, “Плоскирівська сотня”, “Подільська січ”, “Фортеця”, “Легіон”…

Проекти рішень цих матеріалів депутати попередньо опрацювали у постійних комісіях, тому якихось ускладнень у їх ухваленні не було. Доповідачу — представнику право-охоронного відомства стояти біля трибуни довго не довелося, хоча кілька депутатських зауважень і пропозицій таки випало на його долю. Так, Леся Герасимчук звернула увагу на нічну торгівлю алкоголем, Віталій Діденко акцентував на розповсюдженні наркотиків у навчальних закладах, Олег Яницький відзначив поширення крадіжок у пасажирському транспорті. Леонід Трач поцікавився долею пам’ятника Леніну. Показово, що ці звернення виходили від депутатів з фракції ВО “Свобода”.

На наступних п’ять років розрахована і Програма розвитку електротранспорту міста Хмельницького, яка передбачає розгорнутий план заходів, зокрема щодо оновлення рухомого складу, зростання протяжності тролейбусних ліній та обсягів пасажирських перевезень, запровадження оптимально-виважених графіків руху тощо. Прийняття програми є надзвичайно актуальним, адже 86,7% тролейбусів відпрацювали встановлений термін експлуатації, вдосконалення потребує система надання послуг. Фінансове забезпечення програми — 367,8 мільйона гривень.

Масштабною і насиченою новаціями є ухвалена сесією Програма розвитку культури до 2020 року “50 кроків, що змінять місто”. Відповідно масштабним має бути її фінансування: 595,3 мільйона гривень. Продовженням і доповненням міської політики у сфері культури слугуватиме Програма розвитку, функціонування української мови.

Новацією стане відповідний документ, спрямований на підтримку громадських ініціатив — запровадження грантів міської ради для громадських об’єднань та ініціативних груп громадян. Нинішнього року на це виділяється один мільйон гривень, але, як зазначив міський голова Олександр Симчишин, з часом сума може суттєво зростати, “якщо від громадських ініціатив буде реальний ефект”.

Конкретні результати очікуватимуться і від іншої новації: Програми сприяння діяльності ОСББ, розвитку самоорганізації співвласників житла у багатоквартирних будинках на 2016-2018 роки. Серед низки запланованих заходів є зокрема проведення аудиту технічного стану житлових будинків та прибудинкових територій, виготовлення технічної та землевпорядної документації, що обслуговують житлово-експлуатаційні організації, заходи з капітального ремонту будинків, де створюються ОСББ.

Сприяти реалізації цих та інших планових заходів має Комплексна програма з мобілізації зусиль міської ради та Державної фіскальної служби щодо забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів на наступні п’ять років.

Програмний пакет питань порядку денного нинішньої сесії допов-нили два проекти: про будівництво та експлуатацію комплексу зі збору та утилізації звалищного газу з полігону твердих побутових відходів, виробництво електроенергії на умовах договору концесії — як наміри. Інший проект стосується Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста на 2016-2025 роки.

З погляду на масштабність і різноманітність програмних завдань та необхідну якість реалізації поточних і планових зобов’язань сесія затвердила низку рішень організаційного характеру. Так, депутати погодилися на утворення у складі міської ради відділу внутрішнього контролю та зміну назви відділу енергозбереження та інвестиційної політики на відділ енергоменеджменту і затвердили застосування системи електронних державних закупівель ProZorro, яка повноцінно діятиме з 1 червня нинішнього року. У соціальній сфері запроваджуються послуги з перевезення людей з особливими потребами на візках як “соціальне таксі”, об’єднання аптек “Віола” і міжлікарняної в єдину комунальну аптеку. Компенсувати проблеми з відшкодування пільгового проїзду та послуг зв’язку з державного бюджету має затверджене Положення, за яким це може здійснюватися з бюджету міста.

Декілька сесійних рішень стосувалися потреб окремих громадян. Так, додаткові пільги на оплату житлово-комунальних послуг отримуватимуть члени п’яти сімей загиблих учасників АТО. Подбали депутати і про молодь: визначили і затвердили порядок надання пільгових довготермінових кредитів на будівництво та придбання житла за рахунок міського бюджету. З цього ж джерела передбачена фінансова допомога хмельничанам — членам збірної України для підготовки та участі в Олімпійських іграх 2016 року.

Черговим кроком міської ради у розвитку громадянського суспільства, відкритості та прозорості своєї роботи є запровадження порядку участі громадськості у її діяльності. Залучення громадських об’єднань і окремих громадян до участі у діяльності міської ради водночас її регламентує. Відтепер є правовий документ, котрий дозволяє забороняти провокаційні акції зокрема в ході пленарних засідань з боку самозваних активістів на кшталт “територіальних громад чи дружин”, які періодично намагаються перешкоджати проведенню сесій. Така спроба мала місце і цього разу, коли цих провокаторів довелося виводити з сесійної зали за допомогою правоохоронців.

Новим стало затвердження Положення про старшого будинку, яке регламентує його діяльність, визначає повноваження та порядок обрання чи відкликання.

Визначилися депутати і щодо процесу реформування органу міської ради газети “Проскурів” відповідно до нового законодавства. Сесія підтримала рішення трудового колективу редакції про її перетворення у незалежний суб’єкт господарювання в другому етапі реформування 2017-2018 років.

Без ускладнень сесія затвердила земельно-майнові питання, не використовуючи прийом повторних голосувань та численних переголосувань. Олександр Симчишин при цьому відзначив суттєве скорочення традиційних зауважень юридичної служби у підготовлених проектах рішень.

Також без емоційних спалахів депутати розглянули низку місцевих ініціатив, відхиливши лише одну з них, яка суперечила рішенню сесії від 8.04.2015 року щодо звільнення Привокзальної площі від тимчасових торговельних споруд з їх перенесенням в інші мікрорайони міста. До речі, за аналогією з тим рішенням, нинішня сесія запровадила тимчасову заборону розміщення тимчасових споруд на території парку культури і відпочинку ім. М.Чекмана.

На завершення депутати ухвалили проект звернення міської ради до керівництва держави щодо неприпустимості підвищення цін на природний газ для населення. Підготувала його фракція ВО “Свобода”, новим керівником якої замість Віталія Діденка стала Тетяна Прядун.

Володимир РАЗУВАЄВ

Фото Миколи Шафінського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *