Соціум

Народна міна сповільненої дії

 

 

У вівторок правоохоронці провели обшуки у представника так званої територіальної громади Хмельницького Ольги Уграк. За словами поліції, причиною обшуків стало присвоєння цією організацією повноважень державних органів.

 

У вівторок правоохоронці провели обшуки у представника так званої територіальної громади Хмельницького Ольги Уграк. За словами поліції, причиною обшуків стало присвоєння цією організацією повноважень державних органів.

 

Обшуки тривали впродовж дня на квартирах, зареєстрованих на Ольгу Уграк, яка називає себе “уповноваженою у справах територіальної громади Хмельницького з питань реєстрації”. Тобто вона реєструє так званих “народних підприємців”, які не сплачують податки й не отримують жодних дозволів на здійснення підприємницької діяльності, але дають гроші на існування їхньої територіальної громади.За словами самих “народних підприємців”, у їхній діяльності немає нічого протизаконного, адже вона ґрунтується на договорах між собою. У всіх незрозумілих ситуаціях вони посилаються на Конституцію України, а точніше трактують її положення на власний розсуд. На перший погляд здається, що в їхніх словах навіть є певна логіка, але швидко стає зрозуміло, що вона доволі дивна…

Під час обшуку на першій квартирі Ольги Уграк, де розмістився офіс територіальної громади на вулиці Героїв Майдану, 17, інші “уповноважені” намагалися проникнути в її квартиру. Там відбулися слідчі дії, тому правоохоронці їх не пропустили. Отримавши відмову, вони пограли на камери, заявивши, що Ольгу Уграк утримують там силою й вони звертатимуться у Генпрокуратуру. Після обшуку вийшла сама Ольга Уграк і заявила, що проти неї не чинилося жодних утисків, правоохоронці поводилися доброзичливо.

Територіальна громада підписала договір між людьми, що це самоврядна, неурядова організація. Люди об’єдналися, ґрунтуючись на Конституції, закони й міжнародні договори. До нас приєдналися тисячі людей по всій Україні. У Хмельницькому є 40 народних підприємців і 22 уповноважені в різних сферах. Наші підприємці самооподатковуються і ці гроші спрямовуються на розвиток територіальної громади. Тобто це соціальний проект, тому я не розумію, чому правоохоронні органи мають претензії до нашої діяльності”, — розповіла вона.

Також Ольга Уграк зазначила, що, можливо, обшуки проводяться після того, як “уповноважені територіальної громади” захищали так званих “народних перевізників” від рейду поліції. До речі, на діяльність цих перевізників, які возять людей у кам’янець-подільському напрямку, скаржилися місцеві. За їхніми словами, ті паралізують транспортну систему міста в районі автовокзалу №5.

Під час брифінгу в обласному управлінні поліції тимчасово виконуючий обов’язки начальника Хмельницького відділку поліції Володимир Калашнік розповів, що правоохоронці провели обшуки на двох об’єктах згідно з ухвалою суду.

Така процедура потрібна, щоб вилучити докази, які могли б вказувати на незаконну діяльність осіб, причетних до присвоєння повноважень державних органів. Слідчі вилучили штампи, печатки, журнали обліку та реєстрації народних підприємців”, — зазначив він.

Володимир Калашнік пояснив, що за фактом реєстрації “народних підприємців” відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 353 ККУ “Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи”, що передбачає до трьох років позбавлення волі. Саме така діяльність, окрім несплати податків, може загрожувати життю й здоров’ю громадян. Наприклад, ті ж нелегальні перевізники нічим не гарантують безпеку пасажирів.

Виникають побоювання, що на фоні війни на сході держави, де з’явилися так звані ДНР і ЛНР, діяльність подібних “територіальних громад” може дестабілізовувати ситуацію в середині держави. Тобто це може стати справжньою міною сповільненої дії…

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *