Соціум

Українські діти — за мир!

Минулої суботи хмельницькі діти послали голубів миру до Італії. Кілька сотень паперових птахів червоного, білого та зеленого кольорів італійського прапора скомпонували у велетенську карту цієї країни. Кожна пташина передала послання — діти написали на голубах свої побажання.

Минулої суботи хмельницькі діти послали голубів миру до Італії. Кілька сотень паперових птахів червоного, білого та зеленого кольорів італійського прапора скомпонували у велетенську карту цієї країни. Кожна пташина передала послання — діти написали на голубах свої побажання.

“Чистого неба над головою, припинення війн у всьому світі”, — побажала на своєму голубку дванадцятирічна Марта Юрковська.
Започаткувало таку міжнародну акцію в Україні консульство Угорщини, що в Івано-Франківській області. Саме там розпочалася важлива місія юних послів миру. Перший етап акції, який організував благодійний фонд “Відродження Прикарпаття”, об’єднав дітей Угорщини, Румунії, Болгарії, Чехії, Словаччини, Словенії, Сербії та Австрії. У кожній з цих держав гостинно приймали українську делегацію, діти активно писали свої побажання та ліпили їх на мапи миру.
Згодом проект підтримали Хорватія, Молдова, Боснія та Герцеговина, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Швейцарія та Ізраїль. Усюди карту миру зустрічали найвищі посадовці держав, які навзаєм писали побажання на паперових голубах для українських дітей. 
Після Івано-Франківська почали летіти світом паперові голуби миру з Дніпропетровщини, Полтави, Харкова, а також регіонів, де не з чуток знають, що таке війна, і ще більше розуміють значення слова мир. Українських дітей підтримали вже 18 країн світу, попереду ще 17 держав, які мають долучитися до акції.
Підсумують проект 1 червня у День захисту дітей у Києві, де відбудеться презентація усіх карт миру. Нині ж проект триває.
У нашому місті акція відбулась у театрі ляльок. Ведучий заходу Антон Довлатов нагадав дітям головні факти про Італію, речі, з якими її асоціюють: піца, сонце, емоційність, мова жестів…
Передували компонуванню мапи миру виступи юних талантів Хмельницького, серед яких — дует акордеоністів дитячої музичної школи №1 імені Миколи Мозгового, хор дитячої школи мистецтв “Райдуга”, танцювальний ансамбль “Веселка” під керівництвом головного балетмейстера міського Будинку культури Володимира Петрини, камерний оркестр. 
Привітав дітей і міський голова Олександр Симчишин, котрий вірить, що мир на українську землю обов’язково прийде, його вражають глибокі думки про мир наших дітей, з якими знайомиться на різноманітних акціях, тематичних конкурсах.
Був на заході й один із ініціаторів акції, почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк. “Дуже приємно, що Хмельницький долучився до акції миру. Завдяки співпраці з консульством до 100 дітей Хмельниччини минулоріч відпочили, оздоровилися в Угорщині. Нині відряджаємо українських дітей до Ватикану, де вони разом із Папою Римським проситимуть миру в світі”, — розповідає посол.
Одним із ініціаторів проведення акції у Хмельницькому виступив благодійний фонд “Зміцнення громад”, який має багатий досвід у проведенні благодійних міжнародних проектів. Директор фонду Тетяна Василик теж привітала дітей, зазначивши: “Найкраща благодійність — не закупка зброї, а підтримка миру, молодих талантів, освіти…”.
На завершення з символами миру — голубами виступила артистка Світлана Дмітрієва.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *