Соціум

Україна повинна досягти енергонезалежності

На головній та культурній арені країни — НСК “Олімпійський” відбувся II Форум енергоефективного партнерства “Енергосервіс: інвестиції в енергоефективність бюджетної сфери та переваги для житлових будівель”.

На головній та культурній арені країни — НСК “Олімпійський” відбувся II Форум енергоефективного партнерства “Енергосервіс: інвестиції в енергоефективність бюджетної сфери та переваги для житлових будівель”. Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності), як організатор заходу, запланувало започаткувати широкомасштабну інформаційно-роз’яснювальну кампанію в Україні стосовно термомодернізації об’єктів бюджетної та житлової сфер. Партнерами форуму стали Фонд ім. Фрідріха Еберта в Україні, проекти USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”, “Енергоефективність у житловому секторі в Україні”, GIZ “Створення енергетичних агентств в Україні”, GIZ “Енергоефективність у громадах”, ЄС “EnPC-INTRANS” (розвиток муніципалітетів у впровадженні і використанні енергосервісних контрактів), які впроваджують “ФІАТУ”, ВГО “Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень” (ІБСЕД).

Три важливі кроки
до енергонезалежності

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який привітав учасників форуму, акцентував на трьох основних для України кроках— стати абсолютно енергонезалежними, розвивати альтернативну енергетику, заміщувати традиційні джерела енергії. “Ми збільшуємо власний видобуток газу. Наше завдання — стати повністю енергонезалежною державою і у нас для цього достатньо можливостей і ресурсів. Вірю, що ми зробимо це в середньостроковій перспективі”, — сказав глава уряду. За його словами, у нас неефективно використовуються наявні ресурси, зокрема, Україна у шість разів поступається Польщі за показником енергоефективності. Прем’єр нагадав, що прийняте напередодні рішення уряду про запровадження єдиної ринкової ціни на газ дасть можливість побороти корупцію в сфері постачання газу, збільшити власний видобуток газу та сприятиме досягненню енергонезалежності країни. Україна в 2016 році планує скоротити імпорт газу порівняно з 2015 роком на 20-30%  — до 11-13 млрд. куб. м із 16,4 млрд. куб. м і здійснювати закупівлі переважно за реверсною схемою в Євросоюзі.
Україна через кілька років зможе скоротити споживання газу в житловому секторі, якщо всерйоз займеться енергоефективними заходами та тепломодернізацією. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. “Без активного оновлення теплових мереж, у яких втрати значно вищі, ніж дозволяється нормативно, не буде жодної економії. А сьогодні втрати становлять 50%”, — повідомив він. Як приклад, навів Криворізьку тепло-електроцентраль, яка має 47% втрат. Геннадій Зубко показав відеоролик про те, що уряд був змушений збільшити субсидії, однак, як підтверджують факти, це не стимулює людей зробити своє житло енергоефективним. Наразі йде мова про те, аби наступного року монетизувати субсидії та пільги для населення, змусити людей подбати про утеплення житла, а з ним — і про економію енергоресурсів. Також віце-прем’єр розповів про роботу Фонду енергоефективності, що діятиме як незалежний орган і фінансуватиме проекти з допомоги європейських партнерів. Такий досвід був вдалим у країнах Східної Європи. Річний обсяг інвестицій становитиме 60 мільярдів гривень. “За рахунок енергоефективності ми можемо перетворитися з держави-імпортера газу на експортера”, — почули присутні від урядовця.

Співачка Руслана також за енергоефективність

Поява на форумі співачки Руслани Лижичко була трохи несподіваною, хоча всім відомо, що вона досить активно займається громадською діяльністю. Руслана заявила, що готова всіляко сприяти спільній роботі законодавчої, виконавчої влади та громадськості задля енергоефективності країни. Ця тема цікавила її ще з часів депутатства. Вона вважає, що всі люди мають перейнятися важливістю для України стати енергонезалежною державою і розпочинати має кожен із себе. Скажімо, для власного будинку співачка зробила все, аби він став енергоефективним: встановила сонячні батареї, має п’ять вітряків. “Споживання енергії ефективне, економне, інноваційне, альтернативне — ось нова філософія, яку має опанувати суспільство, що прагне свободи і виходу з пут енергетичного рабства північного недруга. Сьогодні гріх не скористатися ситуацією, коли країна готова перейти до цієї нової філософії та форми енергоспоживання”, — cказала Руслана й підтвердила, що має намір активно долучитися до розвитку сфери енергоефективності та “чистої” енергетики. На її переконання, результати в цьому напрямку можливі лише за умови конструктивного діалогу та співпраці органів влади й громадськості. Громадська діячка поділилася планами влитись у Фонд  енергоефективності, аби викликати довіру людей.

Міжнародні інституції також готові допомагати

Роботу на форумі поділили на дискусійні панелі. Перша була присвячена національним та регіональним досягненням в енергоефективності житлового фонду, під час другої обговорили світові практики енергосервісу в реаліях України, темою третьої стала підтримка міжнародних інституцій впровадження енергосервісу в Україні.
Розглядаючи питання енергосервісу в бюджетній сфері, організатори зосередилися на правових засадах функціонування механізму енергосервісних договорів; перших тендерах столичних ЕСКО, а також револьверному фонді, як гарантованому джерелу інвестицій для комунальних енергосервісних компаній. До речі, саме з цього питання досвідом ділився заступник Тернопільського міського голови Владислав Стемковський.
Учасники форуму почули думку керівників міжнародних проектів. Так, Пітер Вагнер наголосив, що Євросоюз підтримує кроки українського уряду щодо подальшого реформування енергоефективності. “Уряд зробив чимало стратегічних кроків останнім часом. Тепер важливо сприяти інвестиціям в енергоефективність на місцевому рівні”, — зазначив він. ЄС співпрацює з Україною за двома напрямками: як активний інвестор енергоефективних проектів та у питаннях розробки відповідного законодавства.
Діана Корсакайте зосередила увагу на потребі розвитку енергосервісних контрактів — ЕСКО. “Одним із найбільш багатообіцяючих механізмів залучення приватних коштів до енергоефективних проектів є механізм ЕСКО. Сьогодні у США найбільший ринок ЕСКО-компаній у світі. Він почав діяти з 1980-х років і вже зараз щорічний обсяг цього ринку — 7,5 млрд. доларів. Щорічний його приріст — до 12%. Потенціал розвитку ЕСКО-механізму в Україні ще не використовується попри те, що було прийнято минулого року відповідне законодавство”.
Крістіана Хагінедер висловила повну підтримку уряду ФРН ініціатив України щодо реформи енергоефективності. “Важливо забезпечити високу енергоефективність будівель та прийняти законодавство про прилади обліку. Це — умови успішності української реформи енергоефективності”, — наголосила вона.

Хмельницький —
учасник меморандуму

Ключовою подією форуму стало підписання меморандумів про партнерство між Держенергоефективності та місцевими органами влади щодо запровадження енергосервісу бюджетних установ. Було підписано 33 меморандуми: 16 з облдержадміністраціями та 17 з міською владою, зокрема і з нашим Хмельницьким. Свій підпис під стратегічно важливим документом поставив заступник міського голови Андрій Бондаренко. Метою спів-праці є об’єднання та координація зусиль щодо оптимальної організації енергоефективних заходів та підвищення енергоефективності у будівлях бюджетних установ, аби досягти показників комфорту в приміщеннях, не збільшуючи видатки з бюджету. Голова Держенергоефективності Сергій Савчук поставив завдання Хмельницькому потрапити в трійку обласних центрів з успішності впровадження механізму енергосервісу.

Дбаючи про тепло-ефективність, економимо енергоресурси

На жаль, як констатували виступаючі на форумі, збільшення урядом субсидій не призвело до всезагального прагнення впроваджувати заходи для економії енергоресурсів, зокрема і в об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків. А тому головний меседж від влади та міжнародних структур — утепляти споруди, замінювати інженерні системи, словом, зробити все, аби мешканці могли суттєво економити. І держава, і місцеве самоврядування йдуть назустріч людям у вирішенні цих проблем: є державні й місцеві кредитні програми теплозбереження та енергоефективності. Головне, аби ними могли скористатися не тільки ті, у кого є кошти, а й найвразливіші верстви населення. 
“Енергонезалежність коштує дорого, — поділився після участі у форумі начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької ОДА, депутат Хмельницької міської ради Ігор Ялоха. — Важливо, щоб люди зрозуміли, що іншого шляху, щоб менше платити просто не існує”.
“Ми готові допомагати у впровадженні заходів з енергоефективності та теплозбереження. Справа невідкладна, бо тарифи на комунальні послуги й надалі зростатимуть”, — наголосив у розмові ще один учасник форуму,  голова ресурсного центру  Богдан Малінський. 
На фото: Юрій Хмельницький, голова Асоціації ОСББ Хмельницького, Олег Львович, голова ОСББ “Добробут”, Віталій Крижанівський, заступник голови Асоціації ОСББ Хмельницького, Богдан Малінський, голова ресурсного центру ОСББ Хмельницького
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *