Соціум

Творча сотня побувала в Маріуполі

Де найдоцільніше бути в День Перемоги волонтерському колективу з назвою “Рух до перемоги”, як не там, де виборюється наша українська перемога, в зоні АТО?

Де найдоцільніше бути в День Перемоги волонтерському колективу з назвою “Рух до перемоги”, як не там, де виборюється наша українська перемога, в зоні АТО? Отож, 9 травня Подільська творча сотня поїхала у бік Маріуполя. Оскільки графік виступів був надто спресованим, ми не стежили за подіями в Україні і не знали про провокації та кровопускання з розквашених носів тих, хто забув про основу цього дня. Натомість ми бажали військовим і цивільним перемоги в нашій спільній російсько-українській війні. Ми не крокували показово з портретами загиблих у Другій світовій, хоча в багатьох із нашої команди в родинах є герої того часу. Ми дивились у вічі сучасним живим героям. І я вдячна долі за можливість саме отак знаково, отак по-чесному провести цьогорічний день 9 травня.

Творча сотня “Рух до перемоги” спільно з 42-м Гарнізонним будинком офіцерів (директор Сергій Чеплаков) за погодженням з Генеральним штабом України, за ініціативи й організаційної підтримки обласного управління культури, національностей, релігій та туризму здійснила волонтерську культурологічну поїздку в сектор “Маріуполь”. Побували з концертами і гостинцями у друзів нашої сотні — “морських котиків”, навідалися до мотопіхотної і артилерійської бригад. Один із концертів мали для мешканців села Азовське. Завезли гостинці, передали листи-трикутнички від школярів і пенсіонерів (частину — особисто в руки, а ще частину листів військові завезуть своїм побратимам на передовій).
А найголовніше — подарували енергію мистецтва від артистів сотні: яскравий спів Марії Мазур, вишукану гру на сопілках Ярослава Камінського, авторський реп Руслана Ковальчука, щемливі “Чорнобривці” від Ігоря Грінькевича, легендарну “Группу крови” у виконанні Юрія Вилавського, неповторний спів  чоловічого вокального гурту “Mikst” (Степан Дробіт, Руслан Фандуль, Ігор Грінькевич, Андрій Саріков, Андрій Юрченко) і моє поетиче: “Ти виживеш в вогні. Ти пройдеш через дим!..”. А ще — українські народні пісні, котрі затягували всі разом. А ще — Гімн України з рукою на серці і тремтливими сльозами в очах.
Працювали у складі творчої групи також наші волонтери: Сергій Скоп, Леся Храбровська, Наталія Шабельник. Їздили автобусом фірми “Райзен-Тур” (власник Микола Боворовський) з водіями Володимиром Петровичем і Сергієм Михайловичем.
Щиро подяка за співпрацю усім, з ким контактували в межах цієї поїздки, хто розуміє нашу місію, нашу спільну силу і нашу відповідальність перед собою, перед військовими, перед Україною!
Оксана Радушинська
Фото Петра Радушинського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *