Соціум

Орієнтири нової стратегії розвитку міста

У місті на часі розробка Стратегії його розвитку на наступні п’ять років.

У місті на часі розробка Стратегії його розвитку на наступні п’ять років. Для цього була створена спеціальна робоча група з числа представників різних сфер: науковців, підприємців, громадських діячів, депутатів міської ради… Минулого тижня відбулося перше робоче засідання цієї групи, але у дещо оновленому складі, до якого були залучені експерти громадських об’єднань: “Громадська платформа”, “Нова країна” та “Ділові і ініціативи”. За їхньої участі розроблятиметься проект нової стратегії розвитку міста.

Оновлена команда мала ознайомитися з сучасними тенденціями стратегічного планування, результатами впровадження попереднього стратегічного плану, опитування хмельничан та узгодити напрями підготовчої роботи з проведення масштабнішого зібрання з обговорення нового документа.
“Стратегія місцевого розвитку не є самоціллю, а має бути інструментом впровадження необхідних змін як договір між членами громади щодо планування свого майбутнього”, — так визначає мету спільної роботи голова правління ГО ”Ділові ініціативи” Галина Васильченко. Як незалежний експерт у складі робочої групи, вона окреслила головні орієнтири наступного проекту: економічний розвиток, екологічна безпека, добробут мешканців. На думку її колег — консультантів проекту, розробка нової стратегії розвитку міста має базуватися з акцентом на економіку, із залученням широких верств громадськості — так, як це робиться в Канаді, Чехії, Польщі… Є однак вдалі приклади в Україні, зокрема зразком може слугувати місто Тростянець.
Певну допомогу в розробці нового проекту можуть скласти результати впровадження минулого стратегічного плану з розвитку міста. За даними управління економіки міської ради, які навела його начальник Оксана Новодон, з 55 визначених і опрацьованих у ньому цілей було реалізовано лише 29, частково виконано 18. Так, позитивними результатами можна вважати створення ЦНАП, центру підтримки підприємства, часткове впровадження системи електронного врядування, вдосконалення проведення “круглих столів” тощо.
Серед невдач минулого проекту констатується недоведення до кінця вдосконалення ринкової мережі і транспортної системи. Не вдалося впровадити проекти з промислової переробки побутових відходів, науково-технічного парку, міської інвестиційної політики, подальшого розвитку кластерів, створення бази місцевих наукових розробок, маркетингу міських промислових виробників та інше. Сприяти раціональному підходу до розробки нової стратегії розвитку міста має певним чином і проведене опитування понад 2000 хмельничан.
Напрями практичної роботи над послідовними етапами нового проекту мають визначитися в ході так званої стратегічної сесії, яка відбудеться 22 травня. Як зазначив заступник міського голови Володимир Гончарук, який очолює робочу групу, це має бути широкий представницький форум, котрий проходитиме у сучасному форматі “світового кафе”, позбавленому “бюрократичного офіціозу”.
Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *