Соціум

Андрій Зоін: “На “Республіці” виступлять 70 гуртів з дев’яти країн світу”

Як розвиватиметься фестивальне життя Хмельницького? Яка програма чекає на хмельничан у День Європи 21 травня? Які несподіванки принесе фестиваль “Республіка”? Розмовляємо про це з головою МГО “Територія” Андрієм Зоіном.

Як розвиватиметься фестивальне життя Хмельницького? Яка програма чекає на хмельничан у День Європи 21 травня? Які несподіванки принесе фестиваль “Республіка”? Розмовляємо про це з головою МГО “Територія” Андрієм Зоіном.

— Під час минулого інтерв’ю для газети “Проскурів” (17 січня 2014 року) ти сказав, що Хмельницький — це “біла пляма на фестивальній мапі України”. Відтоді щось змінилося?
— Певні зміни помітні, проте у Хмельницькому досі немає великого фестивалю, який би масово приваблював людей з різних куточків України. У громадських активістів та влади є бажання змінити цю ситуацію, адже з кожним роком зростає запит на подібні речі. Перші позитивні зрушення у фестивальному житті міста відбулися лише завдяки громадським активістам, які починають створювати якісний культурний продукт. Зокрема, можу виділити “Green Fest”, заходи велоактивістів, появу мистецьких майданчиків — перший створили ми, а другий — міське управління культури. Тобто є багато людей, готових змінювати місто.
У цій справі головне — проектний менеджмент. Необхідні дві-три людини, які могли б адаптувати різні ідеї й створити для Хмельницького цікавий культурний продукт. Звісно, можна копіювати напрацьовані у Києві та Львові схеми й вони будуть працювати. Але цікавіше створити у нашому місті такий фестиваль, якого немає ніде в Україні.
Великій кількості відвідувачів сприятиме географічне розташування нашого міста — на перетині доріг. У Хмельницький легше дістатися, аніж у популярний Кам’янець-Подільський чи на “Захід фест”, який проводиться на Львівщині. Тому справа за малим — придумати цікаву ідею, знайти команду та фінансування для її реалізації.
Ми, МГО “Територія”, найближчим часом плануємо почати роботу над створенням великого фестивалю суто для Хмельницького. Чи це буде формат “Республіки”, чи щось зовсім інше — покаже час.
— З самого початку фестиваль “Республіка” позиціонував себе як антикомерційний фестиваль. За шість років його існування концепція зазнала змін? І чим фестиваль зацікавить відвідувачів цього вересня?
— Ідея фестивалю “Республіка” була доволі альтруїстичною. Ми хотіли організовувати музичний фестиваль і зароблені на ньому гроші витрачати на розвиток Кам’янця-Подільського, зокрема на створення арт-об’єктів на вулицях міста. Перші два роки цей задум працював успішно, але далі фестиваль почав розростатися й з кожним роком до нас приїздило все більше відвідувачів. Щоб продовжувати розвиватися, ми були змушені запрошувати гурти, чиї виступи дорого коштують. Знайти такі гроші значно важче, аніж лише на фарбу для стріт-арту. Втім це не означає, що ми відійшли від концепції антикомерційного фестивалю, тому принципово не підвищуємо ціни на квитки. Це дає змогу відвідати “Республіку” будь-якій людині.
Цьогорічний фестиваль стане най-масштабнішим за шість років існування. Ми привеземо акторку Наталію Тену, відому роллю Оші в серіалі “Гра престолів”, з її гуртом “Molotov Jukebox”. До речі, вона також знялась у чотирьох частинах “Гаррі Поттера”. Вони самі до нас звернулися, адже вже давно хотіли побувати в Кам’янці.
Загалом на “Республіці” виступлять 70 гуртів з дев’яти країн світу. Раніше у нас грали музиканти лише з України, Білорусі та Росії. Цього року долучаться виконавці з Великої Британії, Німеччини, Польщі, Швеції та Швейцарії… Це означає популяризацію фестивалю, міста, країни.
Не забудемо й про соціальну складову. Нині Україна в стані війни. Наш фестиваль може стати справжньою розрядкою для бійців, тому роздаємо для них безкоштовні квитки. Переконаний, що мистецтво може допомогти людині у психологічній реабілітації. Окрім того, під час “Республіки” проводитимуться майстер-класи, присвячені боротьбі зі стресом. А це насправді дуже велика проблема, про яку мало говорять.
Також у нас малюватимуть художники зі Швейцарії, приїдуть архітектори з Києва…
Тобто на відвідувачів цьогорічного фестивалю, який розпочнеться 1 вересня, чекають чотири дні насиченої цікавої програми. До того ж маємо ще один сюрприз — є 90% гарантії того, що на фестивалі виступить нинішній очільник “Укрзалізниці”, поляк Войцех Бальчун зі своїм гуртом “Сhemia”.
— Повертаючись до теми Хмельницького… Наскільки знаю, ти долучився до організації святкування Дня Європи у нашому місті. Розкажи про це детальніше.
— Це буде справді масштабна подія, ініціатором якої є обласна філармонія. МГО “Територія” організує майстер-клас зі стріт-арту — ми розмалюємо ДЮСШ №3 “Спартак” поблизу нещодавно відреставрованої набережної. Також допоможемо у проведенні Дня вуличної музики. ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” ініціює футбольний матч між депутатським корпусом міської ради і місцевими громадськими активістами та журналістами.
Фінальним акордом Дня Європи стане “CLASSIC OPEN-AIR SHOW” від обласної філармонії. На території Молодіжного парку поблизу міського пляжу понад 210 людей будуть задіяні у постановці кантати Карла Орфа “Карміна Бурана”. А у фіналі концерту музиканти виконають четверту частину з Дев’ятої симфонії Бетховена, головна тема якої є гімном Євросоюзу. Це буде дійсно нетиповий для нашого міста захід.
— Якщо не секрет, якими стріт-артами прикраситься місто?
— Перший стріт-арт з’явиться на ДЮСШ №3 “Спартак”, адже занедбаний стан цієї спортшколи не помітити важко. Тому тут буде малюнок, присвячений водним видам спорту.
Також є цікавий проект, пов’язаний з декомунізацією. Щоб люди легше сприймали цей процес, хочемо після перейменування вулиць зображувати портрети людей, ім’я яких вони носитимуть. До цього додамо короткі біографічні відомості. Це буде цікаво для мешканців міста і гостей.
Загалом маємо багато планів, але потрібно знайти час на їх реалізацію, адже займаємося подібною роботою і в інших містах.
— Нині на вулицях Хмельницького з’явилося багато графіті. На твою думку, це також вуличне мистецтво чи вандалізм?
— Для мене як урбаніста це теж є частиною вуличного мистецтва. Справжній вандалізм у контексті міського простору — це нинішні МАФи жахливого вигляду, хаотична забудова, забудова зелених зон і прибережних смуг, а ще кафе, які продають алкоголь у пішохідних зонах. Саме це найбільше псує зовнішній вигляд Хмельницького. Якщо ми хочемо бачити його привабливішим — повинні починати боротьбу з цими проявами вандалізму.
Якщо говорити про графіті, то головне, щоб вони не з’являлися на гарних будівлях. Коли вуличний художник малює на страшному фургончику чи паркані, то він нічого не псує, адже міський простір уже зіпсований. До того ж такі графіті можуть стати поштовхом до масштабних стріт-артів.
— МГО “Територія” отримує приміщення в будинку побуту на вулиці Інститутській для створення молодіжного хабу. Як просувається робота у цьому напрямку?
— Так, нам виділяють приміщення й потрібно шукати партнерів і громадських активістів, які хотіли б долучитися до роботи над створенням хабу. У нас є знання і наснага, щоб вчити молодь створювати соціально значущі проекти, але нам потрібна допомога чи то меценатів, чи то соціально відповідального бізнесу. Наразі треба знайти кошти на ремонт приміщення, а це приблизно сто тисяч гривень. Вкладені зусилля дадуть значний результат, адже там зросте молодь, яка рухатиме місто вперед.
Розмовляв Андрій ЯЩИШЕН
Фото зі сторінки Андрія Зоіна у соціальній мережі “Вконтакті”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *