Соціум

Радилися голови громад області

Відбулося розширене засідання Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України.

Відбулося розширене засідання Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України за участю голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука, голови обласної ради Михайла Загородного, народного депутата України Сергія Мельника, представників регіонального офіса реформ, голів об’єднаних територіальних громад і міст обласного значення. Вів засідання голова регіонального відділення Асоціації міст, Славутський міський голова Василь Сидор.

Присутні обговорили основні аспекти прийняття змін до Конституції України, зокрема в частині реформ місцевого самоврядування, з якими ознайомив Сергій Мельник. Члени Асоціації детально проаналізували проблеми фінансування професійно-технічної освіти й пільгового перевезення пасажирів. Вони зауважували, що, передавши пільги місцевим бюджетам, держава не подбала про їх фінансове забезпечення. А на місцях резервів для вирішення цих важливих питань, на жаль, немає. Крім того, примусивши фінансувати професійно-технічну освіту, держава не погоджується, аби місцеве самоврядування мало можливість розпоряджатися наявними приміщеннями, складати замовлення на підготовку кадрів тощо.
Михайло Загородний висловив своє бачення процесу реформування освітньої сфери, зокрема щодо утримання професійно-технічних закладів. Він наголосив, що немає нічого важливішого за розвиток освіти, але потрібно зважати на запити суспільства.
“Саме громади сіл, селищ та міст мають визначати потребу в підготовці тих чи інших спеціалістів”, — зазначив він.
Для того, аби змінити застарілу систему підготовки робітничих кадрів, необхідно переформатувати всю структуру й методи управління у сфері професійно-технічної освіти. Голова обласної ради переконаний, що ПТНЗ мають бути в комунальній власності та отримувати цільову фінансову підтримку з різних джерел: як з державних, так і місцевих.
Говорив посадовець і про складну ситуацію з відшкодуванням держави за пільговий проїзд. Він наголосив, що потрібна або цільова субвенція, або скасування пільг, але не на рівні громад, які не мають вільних коштів для забезпечення делегованих повноважень, а на рівні держави.
Михайло Загородний наголосив також на необхідності врегулювання гострих проблем у тарифній політиці, зокрема відшкодування різниці в тарифах на енергоносії.
Свою позицію висловив і народний депутат Сергій Мельник. Він переконаний: або Верховна Рада має відмінити всі пільги, або держава повинна забезпечити повну компенсацію.
“Децентралізація не повинна впливати на зниження якості послуг для населення”, — наголосив він.
Активну участь в обговоренні взяли міські голови Микола Мельничук, Михайло Сімашкевич, Олександр Супрунюк, Михайло Полодюк та інші. Вони поділилися досвідом вирішення проблем на території своїх громад, висловили пропозиції і попросили підтримки у депутатів Верховної Ради через Сергія Мельника, який представляє інтереси хмельничан у парламенті.
Сприяння просив і керівник Хмельницького військового шпиталю, полковник медичної служби Олександр Завроцький. Він подякував за підтримку й співпрацю владі міста Хмельницького та зауважив, що з обласного бюджету, на жаль, минулого року не виділено жодної гривні ні на придбання ліків, ні на медичне обладнання. А лікувальній установі конче потрібне нове устаткування, яке допоможе зменшити рівень інвалідизації військовослужбовців, які отримують поранення в зоні бойових дій на Сході, сприятиме їх реабілітації, дасть змогу отримувати повноцінне лікування ветеранам, а також членам сімей загиблих військовослужбовців.
Усі пропозиції регіонального відділення будуть передані Асоціації міст України. Наразі АМУ якраз збирає проблемні питання для розгляду на ХІІ Українському муніципальному форумі, що в другій половині червня запланований в Одесі.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *