Соціум

Про транспорт, який має змінити Хмельницький

Яким має бути транспорт майбутнього? На це запитання відповідали активісти ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” під час організованого ними ж у суботу фестивалю “Eco Drive Fest”.

Яким має бути транспорт майбутнього? На це запитання відповідали активісти ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” під час організованого ними ж у суботу фестивалю “Eco Drive Fest”. На відвідувачів чекали не лише презентація екологічно чистого транспорту, а й різноманітні лекції, декламування поезій, концерт і кінопокази.

А розпочався фестиваль з велопробігу. І це невипадково, адже цей вид транспорту продовжує стрімко набирати популярності у світі, що з часом, сподіваємося, вплине на екологічну та економічну ситуацію. Зокрема, це підтверджує дослідження Європейського проекту CycleLogistics, згідно з яким вантажні велосипеди та велокур’єри зможуть доставляти 50% товарів та замовлень, що допоможе ЄС до 2030 року наблизитися до нульової позначки викидів вуглецю у сфері міських перевезень. Звісно, для наших реалій це може виглядати фантастикою, але двоколісний транспорт стає популярнішим і в Хмельницькому.
Велопробіг “Green Ride” стартував у парку імені М.Чекмана. 80 велосипедистів і один чоловік на роликах проїхалися центральними вулицями міста й фінішували поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка, де був організований фестиваль транспорту майбутнього.
“Ми вважаємо, що велосипеди, електрокари та громадський електротранспорт — це транспортні засоби майбутнього. Їх впровадження та популяризація у Хмельницькому змінять наше місто на краще, зокрема в сфері екології. Тому “Eco Drive Fest” покликаний донести цю ідею до хмельничан”, — розповів співорганізатор фестивалю, активіст ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” Владислав Гребенюк.
Звісно, організатори фестивалю не оминули увагою електрокари, адже до 2050 року деякі європейські держави планують взагалі відмовитися від автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння. Хмельничани змогли побачити “Nissan Leaf” і електрозаправку, яка незабаром буде встановлена в нашому місті.
“Електрокари — екологічно чистий транспорт. Більше того, власник електромобіля сутєво економить, адже не потрібно витрачатись на різноманітні мастила. Електричний заряд автомобіля коштує лише 20 гривень. Ми з партнерами плануємо розвивати інфраструктуру для цього виду транспорту в Хмельницькому та області: встановлюватимемо електрозаправки поблизу торгових центрів, ресторанів, готелів… Найближчими тижнями перша така заправка з’явиться у Хмельницькому. Також у нас ведуться перемовини щодо розміщення їх у Кам’янці-Подільському”, — розповів представник Автоцентру “ЛИГА-ІІ” Ігор Галкін.
Фестиваль також мав потужне інформаційне наповнення. В локації “Жива бібліотека” для хмельничан проводилися цікаві та корисні лекції. Так, представники Товариства Червоного Хреста дали поради, як укомплектувати велосипедну аптечку всього за 70 гривень, Сергій Толстіхін з ГО “Критична маса” розповів про організацію велоподорожей, Сергій Ільїнський — про екологічні проблеми міста, а Ігор Васильков поділився секретами успішного автостопу.
“Любов до подорожей автостопом я перейняв від друзів, які у такий спосіб об’їздили майже всю Азію. Я ж поки що побував лише у Молдові, Грузії та Росії. Загалом так проїхав приблизно 25 тисяч кілометрів. У цій справі головне — позитивне ставлення до людей, доброзичливість. Щоб автостоп був успішним, потрібно яскраво вдягнутися і мати великий рюкзак. Саме за такими ознаками водії найчастіше впізнають стоперів”, — поділився Ігор Васильков.
Власними поезіями гостей заходу потішили хмельницькі поети Інна Стократна, Ярослава Черевко, Кристина Федорович, Аполінарія Беднарська, Юлія Рахно, Роман Сіньковський і Володимир Сідлецький. А музикою й піснями — молодіжний гурт “На грані”, вокаліст гурту “Escape From Tomorrow” Катерина Радюк і музикант Давид Шевченко. Пригощали відвідувачів фестивалю справжнім козацьким кулішем.
Завершився “Eco Drive Fest” переглядом фільму “Летючий шотландець”.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *