Соціум

Як працюють нардепи?

Представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли про моніторинг роботи нардепів-мажоритарників.

Минулого четверга представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли про моніторинг роботи нардепів-мажоритарників, який активісти проводять у рамках програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”. Під час прес-конференції вони презентували рейтинг ефективності роботи народних обранців.

Громадський консультант мережі ОПОРА у Хмельницькій області Оксана Банкова (на фото) розповіла, що моніторингова кампанія передбачає щомісячний аналіз діяльності 105 народних депутатів, обраних на мажоритарній основі. Зокрема, активісти слідкують за роботою нардепів у їхніх округах: візити, особистий прийом громадян, виступи у місцевих ЗМІ та органах місцевого самоврядування, якість роботи громадських приймалень. Також представники мережі ОПОРА аналізують  законодавчі напрацювання парламентаріїв і звіти про виконану роботу. За результатами моніторингу формується рейтинг.
“Згідно з Законом України “Про статус народного депутата”, мажоритарники зобов’язані  працювати на своїх округах, підтримувати тісний зв’язок з виборцями і розглядати їхні звернення упродовж 30 днів з часу надходження, двічі на рік звітувати перед ними про виконану роботу… Щоб депутат міг виконувати ці функції, держава надає йому низку преференцій. Наприклад, приміщення для відкриття приймальні, ефір на державному телебаченні, площа в газетах — все це безкоштовно. Тому народний обранець повинен працювати на окрузі”, — наголосила Оксана Банкова.
У Хмельницькій області представники мережі ОПОРА посилено спостерігають за чотирма виборчими округами — 188 (Сергій Лабазюк), 190 (Роман Мацола), 192 (Олександр Герега) і 193 (Володимир Мельниченко). Отже, у рейтингу народних депутатів від Хмельниччини позафракційний Олександр Герега посів у лютому 74 сходинку, а у березні — 55, Сергій Лабазюк з групи “Воля народу” — 7 і 30, Роман Мацола з фракції  “Блоку Петра Порошенка” — 83 і 15, Володимир Мельниченко з фракції  “Блоку Петра Порошенка” — 10 і 39 відповідно.
За словами Оксани Банкової, приймальні всіх хмельницьких нардепів відкриті, а їхні помічники активно працюють на округах. У деяких приймальнях навіть консультують юристи. Загалом обласні мажоритарники мають гарні результати, але робити висновки поки що зарано. Чіткішу картину покажуть результати спостереження мережі ОПОРА, презентовані у серпні цього року.
Також вона наголосила, що будь-хто за допомогою сайту rada4you.org може спостерігати за парламентською роботою кожного нардепа.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *