Соціум

Земельні торги: нові умови і рекорди

Аукціон з продажу права на оренду земельної ділянки, який відбувся минулого тижня, був першим, запровадженим нинішньою владою за відповідним рішенням міської ради.

Аукціон з продажу права на оренду земельної ділянки, який відбувся минулого тижня, був першим, запровадженим нинішньою владою за відповідним рішенням міської ради. На торги були виставлені 22 ділянки несільськогосподарського призначення на території міста. На відміну від усіх попередніх аукціонів, цей проводився не у приміщенні міської ради, а там, де і мають відбуватися торговельні операції з  нерухомістю, —  у товарній біржі “Подільська”.

Відкриваючи аукціон, заступник міського голови Андрій Бондаренко зазначив, що ці торги відбуваються на виконання передвиборчої програми Олександра Симчишина: у відкритому, прозорому форматі, який виключає будь-які корупційні схеми. “Такі аукціони мають проводитися регулярно”, — підкреслив він. Показово, що з оголошеного завчасно переліку виставлених земельних ділянок — дві на вулиці Народної волі  були зняті через зауваження екологів. За словами Андрія Бондаренка, їх включення до переліку сталося через помилки у плані зонування території міста, який надалі буде оновлюватися.
Першого дня аукціону на торги за право оренди земельної ділянки були виставлені шість лотів — як найпривабливіших. На них надійшли 44 заяви, але не на всі. Лот №8465: ділянка площею 5,2 тисячі  метрів квадратних на вулиці Молодіжній, 26в був знятий з торгів через відсутність заявок.
Найбільший список учасників — 18 зібрав лот №8461: ділянка площею 216 метрів квадратних на вулиці Зарічанській, 15/1. Функціональне призначення — комерційне, стартова ціна — 7322,16 гривні, це розмір щорічної орендної плати. Спроба ліцитатора задати темп торгів кроками у 200-1000 пунктів (крок був визначений у 36 гривень) успіху не мала. Спочатку учасники трималися стійко, не дозволяючи собі зайвого ризику, залишаючись на рівні 10-20 кроків. Це були найдовші торги першого дня аукціону, витримки вистачало лише трьом учасникам. Переміг серед них найвитриваліший, який зупинив молоток ліцитатора на позначці 152186,16 гривні. Цю суму орендар виплачуватиме впродовж трьох років з урахуванням інфляції. Викупити ділянку він зможе з побудовою на ній визначеного об’єкта нерухомості, за рішенням сесії міської ради та за ринковою ціною. Власне за цими умовами відбувалися торги всіх виставлених лотів.
Найдорожчим, за результатами аукціону, виявився лот №8460: земельна ділянка площею 760 метрів квадратних на вулиці Зарічанській, 9/2. Функціональне призначення — будівництво готелю. При стартовій ціні 13588,44 гривні (крок 67 гривень) на неї претендували 14 учасників. Основну боротьбу вели два з них, у визначенні розміру кроку вони не були скромними. Перемога в сумі 518031,44 гривні дісталася найнаполегливішому і найщедрішому в своїх кроках.
Третім за числом (шість заявок) був лот №8463: земельна ділянка площею 1440 метрів квадратних на вул. Трудовій, 5/4а. Її стартова ціна — 30132,96 гривні (крок — 150 гривень). Призначення ділянки — комерційне. Це були досить швидкі торги, хоча ліцитатору запропонований крок у 1000 пунктів довелося зменшити вдвічі. Втім продаж лота закінчився на сумі 213132,96 гривні, причому самі учасники у кроках себе не дуже обмежували.
На право оренди земельної ділянки на вул. Серпневій, 29/1 претендували чотири учасники. Це був найменший першого дня лот аукціону: площею 400 метрів квадратних, початкова ціна 3204 гривні (крок — 16). Функціональне призначення: будівництво житлового будинку (присадибна ділянка). Той учасник, який заявив перший крок торгів у 1000 пунктів, одразу ж їх блискавично виграв на сумі 50100 гривень.
Наступний лот складала найбільша земельна ділянка аукціону: 2,6 га на вул. Прибузькій, 65 з комерційним призначенням. Початковий розмір орендної плати як стартова ціна лота — 402011,68 гривні (крок — 2010). Заявок на право оренди було дві. Ці торги ледь не зірвала група протестувальників з вимогою залишити ділянку під їхні городи, якими вони користуються багато років. Ґвалт вони зчинили гучний: зі звинуваченнями влади, продажністю, за їхніми словами, депутатів міської ради, порушеннями їхніх прав на землю тощо. Натомість, як з’ясувалося, городи ці нелегалізовані, будь-яких документів на право користування землею у людей немає. Протестувальникам запропонували звертатися щодо їхніх прав у  відповідні структури і не заважати проводити аукціон. Торги цього лота відбулися, але на їх результат скандал, що виник, не міг не позначитися: сума продажу сягнула лише трохи вище початкової — 410051,68 гривні.
Продовження аукціону наступного дня принесло кілька несподіванок: деякі лоти були зняті з торгів через судові спори та за відсутності заявок, спроба опротестування включення земельних ділянок на торги, парадоксальні результати продажу деяких лотів.
Оскільки цього дня планувалося здійснити торги на право оренди одразу 15 земельних ділянок, ліцитатор запропонував пришвидшити процедуру, збільшуючи розмір кроків. Учасники, які подали 65 заявок на ці ділянки, з пропозицією погодилися.
Найбільша інтрига торгів стосувалася лота №8479: земельної ділянки площею 0,1568 га під будівництво житлової багатоповерхівки на вулиці Верхній Береговій, 26/2. Стартова ціна була визначена у 16895,25 гривні з кроком 84. На неї було подано 11 заявок. Незважаючи на таку кількість, торги проходили у стрімкому темпі, ліцитатор ледь встигав озвучувати цифри кроків. Підсумковий результат став абсолютним рекордом аукціону: 1335695,25 гривні. За майже таку суму були продані всі лоти першого дня. Парадокс: право оренди такої ж за площею ділянки з аналогічним призначенням на вулиці Свободи, 16/2б, за яке конкурували дев’ять учасників, було продано лише за 60975,57 гривні при стартовій ціні 23535,57 гривні!
Неабиякою напругою супроводжувались і торги за земельну ділянку площею 0,12 га на вулиці Ювілейній, 71/2. Призначена під будівництво продуктового магазину, вона була продана за 176894,8 гривні при стартовій ціні річної оренди у 26414,8 гривні (крок +32).
Найменшим лотом аукціону була ділянка площею 16 квадратних метрів під об’єкт торгівлі. Вона продана за 594,08 гривні при стартовій ціні 284,08. А найменшою сумою, котра перевищила стартовий розмір оренди, стали 800 гривень. З цією різницею була придбана ділянка з призначенням “присадибна” на вулиці Дружби, 9 площею 480 квадратних метрів.
Дводенні торги принесли міському бюджету понад три мільйони гривень додаткової щорічної орендної плати. Ще стільки ж переможці мають сплатити на розвиток міста — за такою умовою проводився нинішній аукціон.
Володимир Разуваєв
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *