Соціум

Хмельницький чекає туристів

Минулої п’ятниці у місті стартував туристичний сезон святом “Відкрий своє місто”.

Минулої п’ятниці у місті стартував туристичний сезон святом “Відкрий своє місто”.

Про родзинки міста, привабливі для хмельничан і туристів, розповіли зокрема міський голова Олександр Симчишин, начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков та інші.
Головні принади міста можна знайти у спеціальному путівнику, де є інформація про музеї, кінотеатри, театри, храми, готелі, ресторани і кафе, архітектуру, розважальні й культурні центри. Міститься в ньому й історія про саме місто, коротка карта з назвами вулиць, знайти його можна буде на залізничному вокзалі. А для тих, кому легше подорожувати містом з мобільним Інтернетом, аналог путівника є на сайті міської ради.

Кожен мандрівник, уже не містом, а Україною повинен мати “Паспорт мандрівника”. У документ зі світлиною, що засвідчує особу подорожувальника, можна вклеювати марки того міста України, куди завітав. Марка Хмельницького нині розробляється. Отримати такий паспорт у нашому місті зможуть талановиті, обдаровані студенти. Під час презентації один примірник документа розіграли серед присутніх. Виграв його голова обласного товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка, поет Віталій Міхалевський.
У рамках заходу відбулася й презентація фестивальної мапи “Мистецькі події у місті Хмельницькому в 2016 році”. На хмельничан уже наприкінці травня чекатиме “Поділля джазфест”, у якому візьмуть участь джазовий квінтет “Jazz in Kiev Band”, відомий джазмен Олексій Коган, квартет Богдана Кравчука, “Вельвет Бенд”, Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр та інші.
У червні відбудеться міжнародний фольклорний фестиваль “Ладовиці”, куди з’їдуться ансамблі з Грузії, Польщі, Білорусі та Литви. Відбуватимуться майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва, будуть представлені етно-рок-виконавці…
Чекатиме прихильників у вересні літературний фестиваль “Слово єднає”, куди, крім молодих поетів та знаних майстрів пера міста, завітають спеціальні гості з інших міст України.
У жовтні відбудеться міжнародний фестиваль хорового мистецтва “Співоча асамблея”.
А з близьких у часі подій — 18 травня у філармонії відбудеться концертна програма англомовних пісень, присвячена Дню Європи та року англійської мови.
Впродовж туристичного сезону містом курсуватиме “Екскурсійний автобус”, проект здійсниться спільними зусиллями міського управління культури і туризму й турфірми “Райзентур”.
По завершенню презентації міський голова Олександр Симчишин запросив на головні забави на Проскурівській. Тут проводили майстер-класи представники школи іконопису “Нікош”, дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, художньої студії “Рукотвори”. Відбулись експозиції робіт обласного художнього музею, музею-студії фотомистецтва, дитячої школи мистецтв, культурно-просвітницького центру імені М.Реріха та ГО “У майбутнє через культуру”, міської централізованої бібліотечної системи. Бібліотекарі зокрема організували вікторину, ігри на ерудицію, участь у яких взяв і міський голова.
Співами й танцями привітали  присутніх учні дитячої школи мистецтв “Райдуга”, колектив мажореток “Альфа”. Як закликали весну в давнину з хороводами, насвистуючи у свистки з глинини у формі пташок, продемонстрував дитячий фольклорний колектив “Ладосвіти”. 
Піснею привітали люд на Проскурівській муніципальний академічний хор під керівництвом Ігоря Цмура та хор дитячої музичної школи №1 імені Миколи Мозгового “Подільські солов’ї”.
А гарним завершенням того дня стало відкриття “Мистецького дворику” біля дитячої музичної школи №1. Тут з’явилися стилізовані декорації, сцена під відкритим небом, на якій одразу ж виступили виконавці музичних шкіл міста, музучилища ім. В.Заремби та камерний оркестр філармонії. Подібні мистецькі вечори у дворику відбуватимуться постійно.
Також у рамках відкриття туристичного сезону в монотеатрі  Кут 23 квітня вдруге продемонстрували виставу режисера Ярослава Мельничука “Ісус Варава” (про неї писав “Проскурів”). Грає у моноспектаклі, присвяченому і воїнам АТО, Володимир Веляник. “У виставі йдеться про мілітарну людину… Тут згадується про вічне, вистава провокує задуматися про головне. Як музичний супровід використано відомі українські щедрівки”, — розповів режисер. Вистава стала подарунком хмельничанам до Великодня.
На відкриття туристичного сезону Хмельницький відвідали гості з Харкова, столиці, інших міст України, які залишили свої побажання на велетенському полотні.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *