Соціум

Пропагували толерантність

Роботи учасників конкурсу карикатур з прав людини “Дискримінація і толерантність в Україні”  з’явились  і в Хмельницькому. Відкриття  виставки відбулося в музеї історії міста.

Що таке європейська країна? Серед інших складових цього поняття — толерантність, тобто країна має бути такою, де є місце для всіх, повага до кожного, можливість бути рівним у правах та можливостях. Розповісти про це найпростішим способом — карикатурою вирішили члени Асоціації карикатуристів України, організувавши сьомий всеукраїнський конкурс карикатур з прав людини “Дискримінація і толерантність в Україні”. Роботи учасників побували в багатьох містах і селах, а 22 квітня з’явились  і в Хмельницькому. Відкриття  виставки відбулося в музеї історії міста.

“На мою думку, — зазначає представник Асоціації карикатуристів Костянтин Казначев, — дискримінація і нетерпимість, на жаль, супроводжують людство віками. Люди прагнуть і свободи, і домінування одне над одним. Таке життя…”
Представлені 50 конкурсних робіт присвячені різним темам. Влучні плакати змушують задуматися про головні проблеми суспільства. На одному з них (автор Михайло Моєвський) усі рибки пливуть за течією, лише одна повернула назад. І одразу її намагається з’їсти та, якій   вона заважає спокійно плисти далі. Тобто, якщо ми робимо щось не так, як інші, ламаємо стереотипи, загальноприйняті норми, можемо стати жертвою.
Змушує замислитися про слабкі сторони сьогодення і робота Віктора Голуба, де в прямому розумінні з камінним обличчям за столом сидить правічний начальник, до якого страшно наблизитися нещасному інваліду з довідкою.
Перша премія конкурсу дісталася Олександру Ковтуну, його робота присвячена виборам у  зоні АТО. На ній людина з бюлетенем стоїть перед урною, яка, як кубик Рубика, куди хочеш — туди й голосуй. Де голосувати, за кого і на чию користь підуть голоси — невідомо.
Взяв участь у конкурсі і хмельничанин Михайло Мастикаш.
“Для мене результати конкурсу були несподіваними. З одного боку, автори показали ті ж проблеми, про які розповідають правозахисники, а з іншого, деякі роботи є стереотипними, тобто автори висміювали не той факт, що в Україні є дискримінація і потрібно ще працювати, щоб стати толерантнішими, а саму необхідність бути толерантними як нав’язану нетрадиційну цінність. Це означає, що тема важлива, працювати є над чим. Крім того, такі конкурси спонукають пропагувати цінності толерантності в суспільстві”, — вважає член журі конкурсу Ірина Федорович.
Авторів, які з’їхалися до нашого міста, привітали представники міської влади, зокрема управління культури і туризму.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *