Соціум

Конструктивні паростки дорадчого органу

Цьогорічні засідання громадської ради при міськвиконкомі чимдалі стають змістовнішими й конструктивнішими у рекомендаціях для органу місцевої влади. З очищенням свого складу від прогульників у ради зникла проблема кворуму для прийняття рішень, а, позбувшись збудників “революційних” настроїв, вона, зрештою, набула організованішого вигляду.

Цьогорічні засідання громадської ради при міськвиконкомі чимдалі стають змістовнішими й конструктивнішими у рекомендаціях для органу місцевої влади. З очищенням свого складу від прогульників у ради зникла проблема кворуму для прийняття рішень, а, позбувшись збудників “революційних” настроїв, вона, зрештою, набула організованішого вигляду. Це підтвердило загальне зібрання, котре відбулося нинішнього вівторка.
Учасники засідання розпочали роботу з вшанування загиблих героїв-чорнобильців та жертв техногенної катастрофи. Серед членів громадської ради є ліквідатори аварії на ЧАЕС. Отож вони не могли не відзначити особливу увагу до своїх проблем з боку нинішнього керівництва міста — на відміну від минулих років. Почуття взаємної поваги проявилося і в обговоренні кандидатів на керівні посади в структурах міської ради, представлених на розгляд її дорадчого органу.
Заступник міського голови Галина Мельник запропонувала обговорити претендента на посаду начальника управління охорони здоров’я — нейрохірурга обласної лікарні, депутата обласної ради від ВО “Свобода” Бориса Ткача. Відповідаючи на запитання, він, зокрема, наголосив, що основними принципами в майбутній роботі вважає людяність, відкритість, прозорість. Серед необхідних заходів, на його думку, слід вдатися до створення наглядових рад при медичних закладах міста, розгорнути широку пропаганду здорового способу життя і протидію будь-яким проявам корупції. Особливу увагу, за його словами, заслуговують екстрена та невідкладна допомога важкохворим, вагітним і дітям. У разі призначення Борис Ткач має також намір запровадити прийом стоматолога у нічний час.
Кандидата на посаду директора департаменту містобудування, архітектури і земельних ресурсів Олександра Чорнієвича представив заступник міського голови Андрій Бондаренко. Це вже друга кандидатура, яку пропонує керівництво міста на розгляд громадськості. Олександр Чорнієвич — інженер-геодезист за освітою, працював у комунальній сфері міста Львова та на залізниці. У Хмельницькому проживає два роки. Короткий зміст його програми: максимальна прозорість, чітке дотримання законодавства, оновлення генерального плану міста, збереження вільних земельних ділянок для потреб міста, розвиток інфраструктури, дотримання архітектурного ансамблю у забудові, відновлення довіри до департаменту з вирішення питань землеустрою.
З представленими кандидатами учасники засідання погодилися, висловивши свою довіру голосуванням.
Можна вважати досягненням для скороченого складу громадської ради повноцінний розгляд порядку денного. Так, нинішнє засідання знову спромоглося опрацювати всі сім запланованих питань. Показово, що вони були детально підготовлені у профільних комітетах. Відтак зібрання без якихось ускладнень ухвалило звіт робочої групи з питань використання комунального майна з конкретними рекомендаціями виконкому міської ради. Серед них — пропозиції щодо періодичності у визначенні майна, яке не підлягає приватизації, складання реєстру об’єктів комунальної власності, заборона оренди комунального майна порушниками орендних умов та інші.
Громадська рада підготувала рекомендації і щодо формування бюджету міста на 2017 рік. Так, пропонується скасувати пільги державним відомчим структурам у сплаті земельного податку, провести інвентаризацію послуг, які надаються мешканцям районів на території міста в освіті й медицині з відповідною оплатою з місцевих бюджетів.
Засідання також проголосувало пропозицію щодо створення громадської ради при управлінні охорони здоров’я та практики призначення на керівні посади у комунальних закладах міста на конкурсній основі.
Успішно визначившись із такими рекомендаціями міській владі, громадська рада все ж не втрималася від політичних заяв. Цього разу дісталося на горіхи Верховній Раді — у вигляді звернення з вимогою негайного скасування закону про оподаткування пенсій громадян, зокрема чорнобильців.
Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *