Соціум

Влада і бізнес: спільні кроки з розвитку міста

Відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва у місті Хмельницькому

Минулого тижня відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва у місті Хмельницькому. Фактично це було перше робоче зібрання в оновленому складі після утворення цього органу у вересні минулого року.

Програма засідання передбачала анкетування підприємців для вивчення бізнес-клімату в місті, аби врахувати його результати  при розробці Стратегії розвитку міста до 2025 року, ознайомлення з можливостями, що відкриваються з набранням чинності торгової частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, напрацювання можливих механізмів підтримки підприємницького середовища на рівні міста.
Учасники засідання, а це представники малого й середнього бізнесу, а також великих промислових підприємств реального сектора економіки, під час анкетування надали пропозиції та оцінки бізнес-клімату в місті. Водночас їх  проінформували про умови та вимоги виходу на ринки країн Європейського Союзу. Щодо цього докладну інформацію  надала президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталя Белякова. Вона розповіла про необхідні кроки, які треба зробити, щоб отримати можливість пропонувати свої товари й продукцію в ЄС, потребу обміну досвідом, об’єднання зусиль у відстоюванні інтересів, пошуку партнерів. Важливу роль, на її переконання, має відігравати зв’язок між владою, бізнес-середовищем, наукою і громадськістю. Торгово-промислова палата готова надавати різноманітну консультативну і практичну допомогу підприємцям для виходу на зовнішні ринки, інформацію щодо використання міжнародних бізнес-програм, прогнозування ринку праці, формування заробітної плати працівникам у нових умовах. У планах ТПП — проведення семінарів з сертифікації продукції за стандартами ЄС із залученням закордонних фахівців, організація міжнародних виставок та інші практичні заходи. 
Конкретною була розмова і щодо співпраці бізнесу з міською владою. Як зазначив міський голова Олександр Симчишин, “наша спільна робота має бути конструктивною і системною, щоб місто мало реальну інвестиційну привабливість”. Він розповів про наміри міської влади з підтримки підприємницького середовища. Так, у місті розпочався процес вивчення використання земельних ділянок бізнес-структурами. За його наслідками прийматимуться відповідні рішення зі зміною орендних відносин, вивільнення площ для передачі ефективним землекористувачам тощо. Йдеться також про застосування такої форми, як право на концесію землі, наміри влади переглянути застосовані коефіцієнти в орендній платі та можливості зниження ставок земельного податку для промислових підприємств.
Підприємці були ознайомлені з планами реорганізації управління економіки міської ради, яке нині має не лише сприяти співпраці міської ради з бізнес-середовищем, а й практично займатися її розвитком. “Ми подаємо вам руку допомоги, отож допоможіть і ви нам”, — висловився заступник міського голови Володимир Гончарук.
Ці слова були почуті. “Наші засідання не повинні бути зібранням скаржників, маємо практично опрацьовувати пропозиції влади щодо розвитку бізнесу в місті, залучення інвестицій у його економіку”, — такою була узагальнена відповідь підприємців. Від них пролунали конкретні пропозиції щодо детінізації бізнесу, підготовки робітничих кадрів, використання аеропорту з його передачею у комунальну власність, залучення коштів міського бюджету для реалізації бізнес-проектів на конкурсній основі, надання пільг підприємцям залежно від кількості робочих місць для легальних працівників та багато іншого.
І хоча під час розмови виявилися певні розбіжності у поглядах підприємців і промислового директорату, загальний напрямок діяльності координаційної ради сформувався чітко: бізнес має підставити плече міській владі у реалізації спільно сформованих планів з розвитку міста і його економіки.
Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *