Соціум

Послання зі Львова

Минулий тиждень у місті відзначився особливим подарунком для прихильників сучасної вітчизняної літератури.

Минулий тиждень у місті відзначився особливим подарунком для прихильників сучасної вітчизняної літератури. В обласному літературному музеї 12 квітня відбулася зустріч із поетом, прозаїком, очільником Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Ігором Гургулою. До нашого міста знаний автор завітав поспілкуватися з небайдужими до сучасної книжки та презентувати власні літературні надбання.

Нині однією з найважливіших і найболючіших тем є війна на сході країни. Про ці події Ігор Гургула знає не з чуток, був у АТО, знає, як там “просто йти небезпечно, бо невідомо, де заміновано”. Про це та інше — його книга-рупор свідомого сучасника “АТОманія”. Тут говорить відверто, переконливо, зворушливо, патріотично гнівно…
Що важливіше — сім’я чи Батьківщина? Про це вірш “Сину, йдемо на війну”. Патріотично налаштований батько закликає сина йти боронити державу. “Тату, я в тебе єдиний…”, — відказує, вагаючись, син. “Ти на мільярди — первинний… Я вірю в щасливу зорю”, — заспокоює батько. Але коли врешті син погоджується: “Тату, я, бачиш, готовий!” — “Дзенькає серце чи чашка”…
Підбадьорює пан Ігор “Кличем”: “Нехай же здригнеться земля! Це наша одвічна мати. Пощади у герці не знати! Убий же, убий москаля…”.
Москалем називає того, хто нахабно увірвався на наші землі і вбиває українців, а не всіх росіян. Так, один з його віршів починається “Убий москаля…”, а закінчується “Росіянина в гості зови”.
Є в “АТОманії” присвяти героям АТО, узагальненому образу герою Ваську, “який тримає все АТО”, і навіть Путіну — “Кремль… Терміново… Путіну”, де називає його “фарсовим Іудою”, “Іродом північним лукавим”, “сином сатани” і своїм “найбільшим ворогом”.
У збірку увійшли й п’єса “Шалом-Аріведерчі” та сім новел.
Залишив бібліотекам міста Ігор Гургула і власні книги — роман у ес-емесках “Трикутник”, дорожні нотатки з домашніми коментарями “Лео Бельгікус” (тут автор розкриває феномен  бельгійського економічного дива, дає свої оригінальні трактування історії, культури, традицій країни, де особливе місце відводить темі українсько-бельгійських взаємин), “Мартуся зі Львова” та інші.
Не обійшлося під час зустрічі з хмельничанами без присвят великим українцям. Цей рік, зазначив, є роком Івана Франка, про нього — професора, якого десь асоціює з собою, автор  прочитав власну поезію.
“Якщо навіть одна людина слухатиме нас під час читання віршів — читатимемо, творитимемо для неї!” — закликає колег Ігор Гургула.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *