Соціум

Перший, але відтепер не останній батьківський форум

Перший в історії освіти Хмельницького батьківський форум днями відбувся в Палаці творчості дітей та юнацтва.

Перший в історії освіти Хмельницького батьківський форум днями відбувся в Палаці творчості дітей та юнацтва. На нього зібралися керівники навчальних та дошкільних закладів, голови батьківських комітетів, а також активісти учнівського самоврядування. Обговорення відбувалося в чотирьох напрямках: фінансування освіти, захист прав дітей, освітній простір, шкільне самоврядування.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, який також відвідав перший батьківський форум, акцентував, що влада міста готова вислухати всі зауваження та пропозиції щодо освітянської галузі. Він закликав до відвертості, аби не лише зрозуміти все, що турбує, а й зробити висновки і спланувати роботу на майбутнє. Зрештою, до розмови долучилися понад 300 учасників, які працювали в секціях. Дискусійними стали питання батьківських внесків у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, харчування дітей, їх здоров’я та психологічний стан.
Серед прохань батьків до влади — заборона торгівлі поблизу шкіл шкідливими для здоров’я дітей продуктами і товарами, організація відеонагляду на територіях навчальних закладів тощо. А ще — прозора звітність керівництва шкіл та садочків за витрачені кошти.
“Наразі маємо електронний варіант рекомендацій форуму, — наголосив у розмові начальник міського управління освіти Роман Миколаїв. — Всі вони будуть опрацьовані й розглянуті громадською радою при управлінні освіти. А це приблизно 50 різних рекомендацій. Звичайно, говорити про повне їх виконання одразу неможливо. Насамперед вони фінансово затратні й жоден бюджет такого навантаження не витримає. Але розпланувати ці заходи на п’ять років цілком реально. Конкретизувати їх поки що не можу.
Наступного тижня, коли буде створена громадська рада при нашому управлінні, яка складатиметься з батьків, учителів, представників громадських організацій, влади, підрядників, вона розгляне всі питання форуму, відбере найактуальніші й внесе їх у стратегію розвитку освіти нашого міста на 2016-2021 роки.
Пропозиції, які не стосуються компетенції міста, розглядатися не будуть. Наприклад, пропонували переглянути  й змінити навчальні програми…
Щодо батьківських внесків, то на форумі було прийняте рішення, що внески залишаться, але вони повинні бути добровільними, а прозорість їх використання має забезпечуватися оприлюдненням через сайти шкіл та сайт управління освіти, а вже з вересня цього року — через загальноміську освітянську мережу, що буде незабаром створена”.
На підтвердження своєї відкритості та прозорості в роботі Роман Миколаїв зауважив, що веде власну сторінку в соціальних мережах, робить щотижня відеозвернення. Не забув нагадати, що, як і міський голова та інші керівники управлінь, приймає громадян щоденно. І вже аж надто відверто наголосив, що наразі спілкувався та роздавав коментарі журналісту замість того, аби розписувати пошту.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *