Соціум

Енергоефективність для школярів — цікаво й доступно

Енергоефективність скоро почнуть пропагувати й у школах нашого міста.

Енергоефективність скоро почнуть пропагувати й у школах нашого міста. Дати вчителям і дітям ґрунтовні знання з цієї теми покликаний проект “Школа муніципального енергоменеджменту в навчальних закладах Хмельницького”, запущений громадською організацією “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”. Про свою мету активісти розповіли під час прес-конференції у бібліотеці ім. М.Островського.

“Щоб впроваджувати заходи з енергоефективності, не завжди потрібно витрачати бюджетні гроші та концентруватися виключно на технічних деталях. Важливим аспектом також є зміна ставлення людей до цього питання та їхні життєві позиції. Хмельничани повинні зрозуміти, що кліматичні зміни — невідворотні, і саме від їхніх дій залежить, як вони житимуть у найближчому майбутньому. Ми хочемо показати, що енергоефективність — це не така й складна тема, її можуть осягнути навіть школярі”, — пояснив голова ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” Степан Кушнір.
Менеджер проекту “Школа муніципального енергоменеджменту в навчальних закладах Хмельницького” Артур Кокаревич розповів, що реалізація задуму складатиметься з п’яти кроків. Найперше громадські активісти проведуть опитування серед школярів, що вони знають у сфері енергоефективності. Таким чином вони знатимуть, на що орієнтувати свою увагу при розробці курсу навчання. Загалом планують опитати тисячу дітей.
“Ґрунтуючись на цих дослідженнях, ми розробимо для вчителів методички, за допомогою яких вони зможуть, наприклад, під час позакласних занять у доступній інтерактивній формі розповісти дітям про енергоефективність. Це будуть не нудні уроки, а цікаві поради, які змінять підхід до життя юного покоління. Ми проведемо спеціальні навчання, що також допоможе педагогам спілкуватися на ці теми з дітьми та силами школи впроваджувати заходи з енергоефективності. Тобто вони завдяки отриманим знанням можуть стати шкільними енергоменеджерами”, — зазначив Артур Кокаревич.
Громадські активісти планують також провести серед школярів конкурс проектів з енергоефективності. Якщо такі проекти юних талантів матимуть перспективу втілення, вони потенційно можуть отримати міні-грант на їх реалізацію.
“Досвід показує, що після проходження подібного навчання лише 15% людей дійсно починають щось робити. Якщо ж навіть одна школа зможе самотужки реалізувати хоча б один захід з енергоефективності чи її учні будуть відзначатися ґрунтовними знаннями, то це вже буде хорошим результатом. Нині міжнародні фундації дають мільйони доларів для реалізації проектів з енергозбереження. Якщо ж хмельничани не скористаються цими можливостями, то це буде злочин перед майбутніми поколіннями”, — переконаний Степан Кушнір.
Він відзначив, що нині представники освітніх закладів міста можуть визначатися, хто саме проходитиме спеціальні курси з енергоефективності. Головна вимога перед кандидатами — бажання щось робити у цій сфері. Реєстрація на навчання розпочнеться влітку.
“Школа муніципального енергоменеджменту в навчальних закладах Хмельницького” реалізується у рамках проекту ЕСКОМ (енергоефективність — створення коаліції на місцях) у 2016 році.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *