Соціум

Анатолій Нестерук: “Сумніваюся, що мешканці захочуть залишити своє місто”

Наша розмова з заступником Хмельницького міського голови Анатолієм НЕСТЕРУКОМ.

Кожне місто нагадує складний організм, який потребує постійної уваги й турботи. Наша розмова про це з заступником Хмельницького міського голови Анатолієм НЕСТЕРУКОМ.

— Анатолію Макаровичу, як місто пережило зиму?
— Опалювальний сезон у Хмельницькому пройшов у нормальному режимі, без серйозних аварій та збоїв у роботі теплопостачальних підприємств. Уся житлова сфера отримувала належні послуги. Звичайно, нарікання від споживачів були, але, як показав аналіз, більшість звернень на службу 15-80 пов’язані з тим, що старші будинків часто безпідставно втручалися в роботу загальнобудинкових лічильників. Наразі розроблено положення про обов’язки старших будинків, які будуть затверджені на наступній сесії міської ради. Процес встановлення приладів обліку тепла у багатоповерхівках триває. Є доручення міського голови Олександра Симчишина про встановлення лічильників на всіх будинках, підключених до централізованого теплопостачання. На це з міського бюджету виділено два мільйони гривень. Наразі вже готуємося до нового опалювального сезону.
— Бюджет Хмельницького цього року профіцитний. Комунальники отримали достатньо фінансів?
— На житлово-комунальне господарство виділено більше 220 мільйонів гривень. Одразу скажу, що це не всі кошти, бо при уточненні бюджету за результатами І півріччя розраховуємо отримати додаткове фінансування на ремонт прибудинкових територій, покрівель, фасадів, заміну інженерних мереж, комунікацій. У рамках підготовки до нового опалювального сезону комунальним підприємствам “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні мережі” виділили понад 12 мільйонів гривень на модернізацію мереж і обладнання. Зокрема на вулиці Соборній уже триває заміна мереж. Затверджено графік ремонтів ЦТП.
Станом на 1 березня цього року місто розрахувалося з НАК “Нафтогаз України” за спожитий газ і отримало нові ліміти на наступний період. Це дозволило щоденно, хоча й за графіком, подавати гарячу воду. Лише в Хмельницькому і ще трьох містах — Києві, Черкасах та Сумах населення користується такою послугою. Хоча це обходиться підприємствам дуже дорого. Навіть постачання за графіком спричиняє в місяць чотири мільйони гривень боргів. Тариф стовідсотково не відшкодовується, уряд відмінив різницю в тарифах на житлово-комунальні послуги і лише за грудень 2015 року нам не відшкодовано майже 20 мільйонів гривень.
Крім цього, 68 мільйонів гривень — борг держави з відшкодування пільг та субсидій. Тобто у І кварталі Міністерство фінансів не виплатило живими коштами ні ЖЕКам, ні ОСББ. Наразі лише в ОСББ склався понад півторамільйонний борг. Газівники 19 ОСББ міста через борги опломбували дахові котельні. На жаль, ця проблема не вирішена в цілому в Україні.
Не краща ситуація і в ЖЕКах, яким держава також не поспішає відшкодовувати кошти. Окремі з них мають двомісячні борги з зарплати працівникам. Водночас ЖЕКи чимало запланували з підготовки до зими. І добре, що рішенням п’ятої сесії Хмельницької міської ради на ремонт інженерних мереж, під’їздів, стикових з’єднань панельних багатоповерхівок ЖЕКам виділено 400 тисяч гривень.
— Місто має розгалужену сітку доріг, вулиць та провулків…
— Якщо торік на капремонт доріг було виділено з міського бюджету 53 мільйони гривень, то цьогоріч — 90 мільйонів. Вдячний міському голові, депутатам за розуміння проблем та бажання їх вирішувати. Надаємо перевагу шляхам, де курсує громадський транспорт, де розміщені об’єкти соціальної сфери. Продовжимо капітальний ремонт другої черги вулиці Кутузова. На ремонт вулиць Волочиської та Чорновола виділено майже 17 мільйонів гривень, а на облаштування розворотного кола на вулиці Курчатова — понад 780 тисяч гривень, 7 мільйонів 700 тисяч гривень — на вулицю Івана Франка: від початку вулиці Толстого до будинку №55. Ремонтуватимемо провулок Гагаріна та вулицю Нижню Берегову, водостоки на вулиці Чкалова. Ремонтні роботи заплановано в усіх мікрорайонах міста: в Лезневому — вулиці Ганджі, Кошарського, частина Світанкової та Московської; в Гречанах — вулиці Качинського, Вишнева, Волочиська, провулок Городній. На жаль, 420 кілометрів міських доріг досі не мають твердого покриття. Найчастіше — це зона індивідуальної забудови. Місто ж виготовляє проектно-кошторисну документацію, без неї нове життя цих доріг не можливе. Цього року капітально відремонтуємо під’їзні шляхи на масиві біля заводу “Катіон”, також побудуємо новий шлях від вулиці Проектної, 10 до бару “Андрій”, де є 12 садових товариств і проживає багато молодих сімей з дітьми. Проведемо капітальний ремонт вулиці Щедріна аж до вулиці Папаніна. Не забудемо й про мікрорайони Книжківці та Ружична.
— Які роботи плануються з благоустрою міста?
— За 501 тисячу гривень буде завершене будівництво підпірної стінки набережної Південного Бугу з боку парку імені М.Чекмана, укладена там тротуарна плитка.
Завдяки позитивному рішенню Рівненського апеляційного суду нарешті змогли демонтувати парковку біля залізничного вокзалу, на яку нарікали хмельничани. Замовили проектно-кошторисну документацію на виконання капремонту Привокзальної площі. Тут з’явиться фонтан, який працюватиме вночі з підсвіткою. При уточненні бюджету будемо просити депутатів додати коштів, аби повністю змінити Привокзальну площу. Також місто звернулося до керівника Південно-Західної залізниці, аби відремонтували фасад залізничного вокзалу та парадний вхід, бо це — візитівка нашого міста.
Цьогоріч чимало має бути зроблено в дендпропарку, що займає 55 гектарів, це — відновити фонтан, укласти доріжки плиткою, провести освітлення.
В парку ім. М.Чекмана облаштуємо велодоріжки, завершимо реконструкцію фонтана, вимостимо  плиткою доріжку, якою ходять навпростець у Гречани.
У працівників міського зеленбуду також багато роботи. Вони облаштовуватимуть клумби на майдані Незалежності, на вулиці Гагаріна, біля кінотеатру ім. Т.Шевченка, на розворотних колах громадського транспорту на в’їздах у місто — Старокостянтинівському шосе, вулиці Тернопільській.
Вирішили придбати й уже виділили кошти на закупівлю понад 1000 урн для сміття, аби наше місто було чистим та охайним.
Буде придбано шість нових ліфтів на заміну зношених, адже це — безпека людей. На жаль, у більшості механізмів ліфтів закінчився термін експлуатації, а самостійно ні ЖЕКи, ні ОСББ не можуть замінити старі на нові, оскільки один ліфт коштує понад 320 тисяч гривень.
Продовжимо впорядкування прибудинкових територій. Торік це зробили біля 275 будинків, цьогоріч заплановано не менше.
Міський голова поставив завдання комунальникам, аби протягом двох років навести лад у всіх дворах будинків, яким 20 років і більше. 647 тисяч гривень використаємо на ремонт дитячих майданчиків.
Для безпеки дорожнього руху будемо облаштовувати нові кишені для громадського транспорту, зокрема на вулиці Кам’янецькій, Трудовій, Івана Франка та Степана Бандери. На пішохідних переходах, в першу чергу біля загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладів, будуть встановлені світлодіодні знаки.
На ремонт покрівель багатоповерхівок та житлового фонду виділено понад 5 мільйонів гривень, на заміну щитових — 500 тисяч, на мережі холодного та гарячого водопостачання — 750 тисяч гривень.
— Актуальною залишається проблема енергозбереження та енергоефективності.
— За ініціативою міського голови заплановано не лише втричі скоротити витрати на зовнішнє освітлення, а й покращити його якість у нічний час. Для цього на шість мільйонів гривень закупимо світлодіодні лампи, які значно економніші ламп розжарювання.
Місто запланувало виділити 3,5 мільйона гривень на утеплення житлових будинків згідно з програмою 50 на 50. Мушу визнати, програма з вини керівника управління житлово-комунального господарства Віктора Чапайди та його заступника, які відповідальні за її реалізацію, не працює. У багатьох обласних центрах саме в такий спосіб влада і громада вирішують питання енергонезалежності. Можу лише подякувати нашим теплопостачальним підприємствам, які, планомірно впроваджуючи заходи з енергозбереження та енергоефективності, зменшують використання газу. Наприклад, КП “Хмельницьктеплокомуненерго” у 2008 році спожило 100 мільйонів кубічних метрів газу, а минулого року — 64 мільйони. І якби не зростання ціни на газ, ми й надалі могли б тримати найнижчі тарифи на тепло і гарячу воду в Україні.
— Які заходи заплановані КП “Хмельницькводоканал”?
— Підприємство отримало фінансову підтримку з міського бюджету розміром 2,5 мільйона гривень. За ці кошти у Раковому та Дальніх Гречанах нарешті вирішиться питання якісного водопостачання за тарифами, якими користуються мешканці інших мікрорайонів. Буде замінено мережу, а також застаріле обладнання, аби водопостачання та водовідведення були стабільними.
Я впевнений, що хмельничани не тільки підтримають усі заходи, які впроваджує влада для того, аби місто ставало комфортнішим для проживання, а й самі до них долучаться і тоді не захочуть його залишити.
Розмовляла
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *