Соціум

Хто у Хмельницькому найбільший боржник?

У  сесійній залі міської ради провела перше засідання у цьому році комісія з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат.

У вівторок у сесійній залі міської ради провела перше засідання у цьому році комісія з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат.

Відкрив засідання комісії заступник міського голови Андрій Бондаренко, який розповів, хто з місцевих підприємств найбільше заборгував перед містом і своїми працівниками. За його словами, станом на 1 квітня заборгованість по заробітній платі мають п’ять місцевих підприємств і в загальному вона становить майже мільйон гривень. Порівняно з минулим роком цей показник скоротився вдвічі. Частково це пояснюється тим, що зі списку боржників вибуло обласне комунальне підприємство “Аеропорт Хмельницький”, чия заборгованість на початку року становила 867 тисяч гривень. Найбільшими боржниками є підприємство “Фармація”, яке перебуває в підпорядкуванні обласної ради, державне підприємство “Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, ЖЕК №6, “Проспектбуд” і Хмельницьке авіапідприємство “Поділля-Авіа”. Два останніх перебувають у стадії банкрутства.
Кожне з цих підприємств опинилося в цій ситуації через різні обставини. Наприклад, заборгованість ЖЕКу №6 пов’язана з нестачею обігових коштів. Проте Андрій Бондаренко запевнив, що цю проблему вирішать ще в цьому місяці. Заборгованість по зарплатні у “Хмельницького науково-дослідного та проектного інституту землеустрою” виникла через іншу заборгованість: обласне управління Держгеокадастру винне інституту гроші за надані послуги, але не поспішає їх віддавати, адже саме потерпає від нестачі фінансування з держбюджету. Ось така майже детективна історія.
“Міська рада вже двічі зверталася до Кабміну, щоб там посприяли вирішенню цієї проблеми. Проте на перший лист ми отримали відповідь не по суті за підписом прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, а на друге звернення й досі чекаємо відповіді. Хочу зазначити, що завдяки заходам, вжитим міською владою, у списку боржників немає жодного приватного підприємства”, — наголосив Андрій Бондаренко.
А ось справжня детективна історія склалася навколо “Поділля-Авіа”. Арбітражний керуючий Алла Чернецька розповіла, що ліквідувати заборгованість цього підприємства міг би продаж його майна, яке перебуває на території КП “Аеропорт Хмельницький”. Проте документи, які б засвідчували право власності, ніхто не надав.
“Нині не відомо, де всі матеріальні цінності та документи підприємства, адже з початком процедури банкрутства вони не були передані належним чином. Я неодноразово зверталася до правоохоронних органів для порушення кримінальних проваджень проти посадових осіб, однак жодних результатів це не дало”, — зазначила Алла Чернецька.
Також Андрій Бондаренко розповів про рівень середньомісячної заробітної плати у Хмельницькому. Нині вона становить 3 тисячі 479 гривень, що на 109 гривень більше за середні показники по області, але на 17,1% менше, ніж загалом по Україні. До того ж 15% підприємств міста сплачують заробітну плату нижчу мінімальної.
“Прихована заробітна плата, а відтак несплачені податки — це недоотримані хмельничанами послуги у медичних та освітніх закладах, невідремонтовані дороги. Тому боротьба з “зарплатнею в конвертах” й ухиленням від сплати податків є одним з найважливіших завдань міської влади. Наразі ми створюємо у місті максимально сприятливі умови для ведення бізнесу: встановили мінімальні ставки плати за землю, оренду комунального майна, єдиного податку та податку на нерухомість. Також скасували коефіцієнт збільшення розміру орендної плати на інфляцію. Єдиний соціальний внесок зменшено вдвічі. Отож маємо надію, що підприємці Хмельницького зроблять крок назустріч”, — наголосив заступник міського голови.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *