Соціум

Сергій Чорноконь: “Ухилення від призову передбачає серйозні наслідки”

У травні розпочинається черговий призов громадян на строкову військову службу. Про особливості нового призовного сезону розповів заступник військового комісара Хмельницького об’єднаного міського військового комісаріату майор Сергій Чорноконь.

У травні розпочинається черговий призов громадян на строкову військову службу. Про особливості нового призовного сезону розповів заступник військового комісара Хмельницького об’єднаного міського військового комісаріату майор Сергій Чорноконь.

— Пане Сергію, невдовзі в Україні й у Хмельницькому зокрема стартує черговий призов громадян на строкову службу. Розкажіть про це детальніше.

— Згідно з Указом Президента України від 26 березня 2016 року “Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян на строкову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2016 році” з 1 травня до 30 червня проводиться призов на строкову військову службу, під час якого в області планують призвати приблизно тисячу юнаків від 20 до 27 років, зокрема в нашому місті й районі — 350.
Призовники, яким надійшла повістка міського військкомату на прибуття до призовної дільниці для проходження медичної комісії, зобов’язані прибути з документами в зазначені пункт і час. У нашому випадку — це вулиця Проскурівська, 35.
Якщо ж з будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку повинні самостійно з’явитись у призовній дільниці в десятиденний термін з початку чергового призову. А ті з них, хто змінив місце проживання, зобов’язані упродовж семи днів прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання та стати на облік.
Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форми власності на вимогу військових комісарів забезпечують своєчасне прибуття до призовних дільниць.
Також хочу наголосити, що строковики не направлятимуться в зону проведення АТО. Тому побоювання стосовно цього безпідставні.
— Що чекає на тих, хто ухиляється від призову?
— Цьогоріч вони будуть внесені до єдиного електронного реєстру обліку призовників та військовозобов’язаних. Цей реєстр поєднаний з електронними базами Національної поліції та Державної прикордонної служби України. Таким чином призовники, які опинились у цьому реєстрі, будуть обмежені в праві виїзду за кордон та в оформленні документів міграційною службою. Також проти них проводитимуться слідчі дії. У результаті вони будуть притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності. Тобто ухилення від призову тягне серйозні наслідки.
А взагалі кожен здоровий чоловік має виконати свій громадянський обов’язок перед Україною. Служба в армії навчить чоловіка захищати і Батьківщину, і свою сім’ю. У цей важкий час подібні знання — безцінні.
— Яка нині ситуація з матеріальним забезпеченням військовослужбовців? Адже не секрет, що саме через це є побоювання   служити в армії…
— На відміну від попередніх років, матеріальне забезпечення значно покращилося. Це стосується не лише контрактної служби, а й строкової.
Військовослужбовця-строковика держава забезпечує повністю: одягає у сучасну, якісну форму, належно харчує. Відповідно й бойова підготовка на найвищому рівні. Тобто кожен може достойно пройти строкову службу й збагатитися корисними знаннями.
Окрім того, усім громадянам призовного віку, які приходять до нас у військовий комісаріат, ми пропонуємо на вибір строкову службу або за контрактом. Остання дає й гідну зарплатню. Відтепер солдат військово-облікової спеціальності стрілець не в зоні проведення АТО отримуватиме не менше 7000 гривень, командир відділення — не менше 8000 гривень, а командир взводу — не менше 9500 гривень. Мобілізованим у разі підписання контракту виплачується одноразова винагорода. Так, рядовому складу надається вісім мінімальних заробітних плат (сьогодні це 11024 гривні), сержантському та старшинському складу — дев’ять (12402 гривні) і десять (13780 гривень) для офіцерів.
Окрім того, нині всім військовослужбовцям у зоні АТО незалежно від посади виплачується винагорода. Так, бійці першої лінії оборони щомісяця отримують додатково 4200 гривень, в інших районах АТО — 1200 гривень.
Тому запрошую призовників не ігнорувати повістки й приходити у Хмельницький об’єднаний міський військовий комісаріат.
Розмовляв Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *